20 bin muhalif, terör örgütü IŞİD'e karşı savaşıyor

/ Kaynak: AA
20 bin muhalif, terör örgütü IŞİD'e karşı savaşıyor

DÜNYA Haberleri  / AA

Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetini ele geçirmek için operasyon başlatan muhalifler, rejim güçleriyle 6 noktada çatışmaya devam ediyor.

Suriye'nin kuzeyindeki Halep vilayetini ele geçirmek için 20 bin kişilik güçle operasyon başlatan muhalifler, rejim güçleriyle 6 noktada çatışmaya devam ediyor. DAEŞ'in vilayet merkezindeki operasyonu sabote etme ihtimaline karşı kuzeyde 2 bin 500 kişilik muhalif güç konuşlanmış durumda.

Halep vilayetinde merkezin büyük bölümünü kontrol eden rejim güçleri, kuzeyde ve batı muhaliflerle, doğu ve güneydoğuda DAEŞ ile çevrili. Rejimin etkili olduğu hilal şeklindeki alanın ucunda yer alan Şeyh Maksut bölgesinde ise PKK'nın Suriye'deki uzantısı Demokratik Birlik Partisi (PYD) güçleri hakim.

Merkezin tamamını ele geçirmek için aylardır büyük bir operasyon hazırlığı yapan muhalifler dün gece yaklaşık 20 bin kişilik güçle saldırıya geçmişlerdi.

Muhalilfler, halen Halep şehir merkezinin kuzeyindeki Leyramun, Eşrefiye, Cemiyetu'z Zehra, Halidiye ve Raşidin bölgelerinde rejim güçleriyle şiddetli çatışmalar içindeler.

Cemiyetu'z Zehra'daki operasyon "Ensar el-Şeria" adı altında Birinci Alay, Nusra Cephesi ve Ahrar-uş Şam tarafından gerçekleştiriliyor. nbsp;

Leyramun, Eşrefiye, Halidiye ve Raşidin'deki "Halep'in Fethi" adı verilen operasyonlara ise Şam Cephesi, Nureddin el-Zenki, Liva Sukur el-Cebel ve Liva Hurriye el-İslamiye birlikleri katılıyor. nbsp;

Rejim güçlerinin karargah, topçu ve hava savunma birliklerinin bulunduğu bu bölgeler, kentin tamamını ele geçirmeyi amaçlayan muhalifler için öncelik taşıyor.

Söz konusu bölgeler yüksek binaların yer aldığı yerleşim birimleri olmaları nedeniyle de rejimin hava saldırına karşı muhaliflerin daha iyi korunabilmesini sağlıyor.

Muhalif güçlerin komutanlarından Raid Yasir Abdurrahman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dün gece yoğun çatışmaların ardından hava istihbarat binalarının yakınlarındaki Cemiyetu'z Zehra Mahallesi'nde stratejik öneme sahip su depoları ve çevresinde birçok askeri kontrol noktasını ele geçirdiklerini söylemişti.

Kentin güneybatı kesimi ele geçirildi

Öte yandan Suriye'deki muhalif birliklerin "Halep'in Fethi" adı altında düzenlediği operasyonda, kentin güneybatı kesiminde yer alan bilimsel araştırma merkezi binalarının bulunduğu bölgenin denetiminin tamamen ele geçirildiği bildirildi.

DAEŞ'e karşı önlem alındı

Muhalifler ayrıca, DAEŞ'E karşı önlem olarak İdlib'ten yaklaşık 2 bin 500 kişilik gücü, Halep'in kuzeyinde bekletiyor.

Operasyonu yürüten muhalif komutanlar, DAEŞ kuzeyde saldırı düzenleyerek merkezdeki operasyonu zayıf düşürmek istese dahi, durumdan çok olumsuz etkilenmeyecekleri düşüncesindeler.

Mayıs ayının ilk yarısında muhalifler Halep merkezindeki rejim güçlerine karşı geniş çaplı operasyon başlatmak üzere son hazırlıklarını yapıyordu. Ancak DAEŞ'in kuzeyde saldırıya geçerek Türkiye sınırına doğru Azaz'da ilerlemesi, muhalifleri Halep'ten kuzeye birlik kaydırmak zorunda bırakmıştı. Bu da kent merkezindeki operasyonun akamete uğramasına sebep olmuştu.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...