Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta

Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta

DÜNYA Haberleri

Yunanistan'daki tarihi referandumda açılan sandıkların yüzde 70'inea göre oyların % 61'i Oxi (Hayır), % 39'u ise Nai (Evet)...

Yunan vatandaşlar kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesi konusunda karar vermek üzere sandığa gitti. Resmi verilere göre oyların yüzde 85'i sayıldı. 'Hayır' diyenlerin oranı %61'in üzerinde. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Oyların çoğunluğunun açıklanmasının Ardından, "bugün tarih sayfalarında bir yenisini açtık" dedi.

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis oyların çoğunluğunun sayılmasının ardından açıklama yaptı. Varufakis: "Bugün 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur" dedi. Eski Başbakan ve Muhalefet Lideri Antonis Samaras da partisinden istifa etti.

İlk sonuçların gelmesi sonrasında Yunan vatandaşları Sintegma Meydanı başta olmak üzere kentin çeşitli yerlerinde kutlamalara başladı.

Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta

SAMARAS İSTİFA ETTİ

Yunanistan'ın merkez sağ muhalif Yeni Demokrasi partisi lideri Antonis Samaras parti liderliğinden istifa etti.

Geçen yıl Ocak ayına kadar Yunanistan'ın Başbakanı olan Samaras, 'Evet' kampanyasının öncülerindendi.

Sandıktan 'Hayır' oyu çıkması üzerine, Samaras'a istifa çağrıları yapılıyordu.

YUNANLAR BOYUN EĞMEZ
Öte yandan Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'tan da önemli açıklamalar geldi. Kammenos, "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaptı.

Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis ise oyların çoğunluğunun sayılmasının ardından açıklama yaptı. Varufakis: "Bugün 'Hayır' oyu, demokratik bir Avrupa için 'Evet' oyudur" dedi.

Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta

ÇİPRAS'IN ELİ GÜÇLENDİ
Bu sonuçlara göre 'Hayır' kampanyasının öncüsü iktidardaki radikal sol parti Syriza'nın lideri ve Başbakan Aleksis Çipras'ın müzakerelerde elinin güçleneceği bildiriliyor.

Çipras daha önce de sandıktan 'Evet' çıkması durumunda istifa edeceğini açıklamıştı. Sandıktan 'Hayır' çıkması durumunda ise Yunanistan, iflas edip Euro Bölgesinden çıkmak durumuyla karşı karşıya kalabilir.

Guardian gazetesinin Syriza'daki kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre aralarında Yunanistan Devlet Bakanı ve başmüzakereci Nikos Pappas'ın da bulunduğu Yunan hükümetinin üst düzey yetkililerinin müzakerelere devam etmek üzere Brüksel'e gitme hazırlığında olduğu bildirildi.

HOLLANDE VE MERKEL'DEN KRİTİK ZİRVE

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande veAlmanya Başbakanı Angela Merkel, Yunanistan referandumun sonucunu değerlendirmek üzere yarın akşam Elysee Sarayı'nda bir araya gelecek.

Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta

HALK SOKAĞA DÖKÜLDÜ
İlk sonuçların gelmesi sonrasında Yunan vatandaşları Sintegma Meydanı başta olmak üzere kentin çeşitli yerlerinde kutlamalara başladı.

nbsp;Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta
nbsp;Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta
nbsp;Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta
nbsp;Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta
nbsp;Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta

REFERANDUMDAN 'HAYIR' ÇIKARSA NE OLACAK?


Kemer sıkma politikalarına karşı yapılan referandumdan "hayır" çıkarsa Yunanistan'ı neler bekliyor?

Yunanistan'da halk bugün kreditörlerin nakit akışının yeniden sağlanması karşılığında öne sürdüğü koşulları hükümetin kabul edip etmemesine karar vermek için sandık başına gitti.

Gelen ilk sonuçlar referandumdan büyük oranda "hayır" sonucu çıkaracağını gösteriyor.

Peki referandum "hayır" ile sonuçlanırsa ne olacak?

İşte muhtemel senaryolar:

Bu durumda eurodan çıkış ihtimali çok artacak. Eurodan çıkışın ilk adımı maaş ve emekli aylıklarının tamamı yerine sadece bir kısmı ödenecek.

Yunan kamusunun tahvilleri ise çöp olacak. Ülke yıllarca sürecek bir maceranın ortasında kalacak.

Bu gelişmelerin ağırlığı altında Syriza hükümeti, en geç 2-3 ay içerisinde seçimlere gitmek zorunda kalacak.

Ancak euro ve AB bağlamında ülke zararı iliklerine kadar yaşamış olacak.

BAŞKA PARA BİRİMİ

Avrupa da Yunanistan'daki referandumu yakından izliyor. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, oylama öncesi yaptığı açıklamada, "hayır" çıkması halinde Yunanistan'ın başka bir para birimine geçmesi gerektiğini söyledi.

Schulz, "Yunanistan, bu referandumdan sonra hala euroda kalacak mi? Böyle olmalı ama eğer Yunanlar referandumda "hayır" derse o zaman başka bir para birimine geçmeleri gerekiyor, çünkü euro ödeme aracı olmayacak" dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı, yeni bir para birimine geçtiği an o ülkenin euro bölgesinden çıkmış olacağını vurguladı.

Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta

BRÜKSEL'E GÜÇLENEREK GİDİYORLAR
Guardian gazetesinin Syriza'daki kaynaklara dayandırarak verdiği habere göre aralarında Yunanistan Devlet Bakanı ve başmüzakereci Nikos Pappas'ın da bulunduğu Yunan hükümetinin üst düzey yetkililerinin müzakerelere devam etmek üzere Brüksel'e gitme hazırlığında olduğu bildirildi.

Kayıtlı 9 milyon 855 bin 29 seçmenin olduğu Yunanistan'da 20 bine yakın sandıkta oy kullanıldı. Yunan yetkililer, halkın oylamada hayır oyu vermesi durumunda, Pazartesi günkü Eurogroup toplantısında ellerinin daha güçlü olacağını savunuyor.

İçişleri ve İdari Yapılandırma Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre kayıtlı seçmenlerden 5 milyon 82 bini kadın. Seçmenlerden 108 bini ise ilk kez oy kullandı.

Geçen ayın sonlarına doğru gerçekleşen Euro Kuşağı Maliye Bakanları Toplantısı'nda Avrupa Komisyonu, Avrupa merkez bankası, Uluslararası Para Fonu'nun sunduğu ve iki metinden oluşan mevcut kurtarma paketinin tamamlanması, ileriye dönük reformlar ve borç sürdürülebilirlik analizinden oluşan teklifin hükümetçe kabul edilip edilmemesi için sandığa giden halk "evet" ya da "hayır" dedi.

Referandumun geçerli olabilmesi için kayıtlı seçmenin yüzde 40'ının sandığa gitmesi gerekiyordu.

TAM 7 KEZ SANDIĞA GİTTİLER

Yunan vatandaşları 41 yıl sonra bir halk oylaması için sandığa gitti.

Yunanistan'da 1920 ile 1974 yılları arasında 7 kez referandum yapıldı. İlki 1920 olmak üzere, 1924, 1935, 1946, 1968, 1973 ve 1974 yıllarında referandum gerçekleşti. Son referandum 1974 yılında Konstantinos Karamanlis'in başbakanlığı döneminde Albaylar Cuntası'nın devrilmesinin ardından kraliyetin kaldırılması için yapılmıştı.

Söz konusu referandum da sandığa giden yüzde 70 Yunan vatandaşı, Cumhuriyet için "evet" demişti.
nbsp;
ÇİPRAS DA OYUNU KULLANDI

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras da erken saatlerde oyunu kullanan isimler arasında yer aldı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, "Bir çok kişi hükümetin iradesini gözardı edebilir ama halkın iradesi asla gözardı edilemez" dedi.

Yunanistan 'hayır' dedi, halk sokakta

Çipras, referandumda oyunu Kipselli semtindeki bir okulda kullandı. Çipras'ın okula gelişinde "Hayır" oyu kullanacaklar tezahüratlarda bulundu.

Çipras, oy kullanacağı salonda sandık görevlileriyle tokalaştı, basın mensuplarını selamladı. Oyunu kullanmasının ardından açıklamada bulunan Çipras, demokrasi adına bugünün bayram günü olduğunu söyledi.

Korku ve şantajların yenildiği zaman kurtuluşun demokrasilerde olduğunu ifade eden Başbakan Çipras, "Bir çok kişi hükümetin iradesini gözardı edebilir ama halkın iradesi asla gözardı edilemez. Eminim ki yarından itibaren Avrupa'nın kurucu değerlerine dönmesine yönelik bir yol açılacaktır" dedi.

HÜKÜMET KANADINDAN AÇIKLAMALAR

Yunanistan'da bugün yapılan referanduma dair anketlerden 'hayır' sonucu çıkması üzerine hükümet kanadından art arda açıklamalar geldi.

"DEMOKRASİ KAZANDI"

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, "Yunanlar tehdide boyun eğmez, demokrasi kazandı" açıklamasını yaptı.

Hükümet Sözcüsü Gavril Sakellaridis de ANT1 kanalında yaptığı açıklamada, bugünden itibaren özlü bir müzakere başlatılacağını söyledi. Anket sonuçlarının ardından konuşan Sakellaridis, "Halk net bir yetki ile hükümete duruşunu koru, kreditörlerin önerilerini kabul etme dedi." ifadelerini kullandı.

Sakellaridis, "Bu sonuçla Başbakan, Yunan halkından çok net bir yetki aldı." şeklinde konuştu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Çipras'ın sağ kolu Nikos Papas da ilk anket sonuçları açıklandıktan sonra yaptığı açıklamada, "Eğer 'hayır' sonucu çıkarsa, daha iyi bir anlaşma olacak." dedi. "Hayır, küresel bir mesaj olacak. Bankalarda nakit olmaması için bir neden yok." dedi.

Varufakis, sandıktan önlemlere 'hayır' çıkması durumunda bankaların Salı günü açılacağını söylemişti.

Bankalardaki nakit bitmek üzere olduğundan, Salı gününe kadar Avrupa merkez bankası'nın Yunanistan'a nakit akışını sağlaması gerekecek. Avrupa Merkez Bankası'nın da bu akşam referandum sonuçlarını değerlendirmesi bekleniyor.

KOMŞUDAKİ KRİZ TÜRK TURİSTLERE YARADI

Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle turizm fiyatlarında yaşanan düşüş, Türk turistlerin taleplerinde artışı getirdi.

Yunanistan'daki mali krizin turizm sektöründeki etkilerini değerlendiren Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, komşuda krizin baş göstermesinden bu yana seyahat taleplerinde dikkat çekici bir artış olduğunu belirtti.

Türkiye'den Yunanistan'a olan turların her geçen yıl istikrarlı bir şekilde yükseldiğine dikkat çeken Özkar, özellikle Yunanistan için son 3 ay içerisinde şirketlerine gelen çağrılarda yüzde 15 oranında artış olduğunu söyledi.

Özkar, geçen yıla oranla bu yıl Yunan adaları ve Yunanistan kültür turlarında yüzde 60 oranında yükseliş yaşandığına dikkat çekerek, yıl sonuna kadar bu oranın yüzde 72'ye varmasını beklediklerini belirtti.

Komşuya bu ilginin en önemli nedeninin Yunanistan ekonomisindeki kriz dolayısıyla yeme-içme ve turistik tesis fiyatlarının son derece uygun rakamlara gerilemesi olduğunu ifade eden Özkar, "Turizm sektörünün geneline bakacak olursak, geçtiğimiz yıl Türkiye'den toplam 900 bin kişinin Yunanistan'ı seyahat ettiği tahmin ediliyor. Bu yıl ise bu oranın yüzde 15'lik artışla 1 milyonu geçeceği tahmin ediliyor" dedi.

Yunanistan'a olan turların vizeli ve vizesiz Yunan adaları gemi turları, Mikanos ve Girit'e yapılan uçaklı tur paketleri, araçlarıyla Yunanistan ana karasında olan Dedeağaç, İskeçe, Taşöz ve Halkidiki gibi deniz kenarı kasabalara yapılan seyahatler ve tur operatörleri vasıtasıyla Selanik, Atina, Kavala, İskeçe ve Dedeağaçlı programlarından oluştuğu bilgisini paylaşan Özkar, son dönemlerde ise en popüler turlar arasında 199 avroya satılan 4 günlük, konaklamalı ve Atina'nın da dahil olduğu Selanik-Kavala tur paketi olduğunu anlattı.

TÜRK TURİSTLERE UYARI

Yunanistan'a gidecek Türk turistlere yanlarına yetecek kadar nakit para almalarını öneren Özkar, "Bankamatiklerden istenildiği kadar para çekilemiyor. Bu nedenle herkesin maddi önlemini alarak seyahatine çıkması gerekiyor" diye konuştu.

RAMAZAN SONRASINDA ARTIŞ BEKLENTİSİ

Anı Tur Turlar Koordinatörü Hakan Öksel ise şengen ülkeleri arasında en kolay vize alınması, uçak, deniz ve kara yolu ile gidilmesi açısından Yunanistan'ın Türk turistleri için önemli bir turizm destinasyon olduğunu vurguladı.

Geçen yıl şirket olarak yurt dışı operasyonlarında komşunun payının yüzde 15 olduğunu, ancak kriz nedeniyle bunun özellikle ramazan ayından sonraki artışla yüzde 25'lere kadar çıkacağını tahmin ettiklerini söyleyen Öksel, düzenledikleri turların, paketin içeriğine göre 69 ila 299 avro arasında değiştiğini dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...