Nijerya Devlet Başkanı Buhari, Washington'da

/ Kaynak: AA
Nijerya Devlet Başkanı Buhari, Washington'da

DÜNYA Haberleri  / AA

Buhari, Washington'daki temasları kapsamında ABD Barış Enstitüsü'nde konuştu.

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, ABD'nin, "sözde insan hakları ihlallerinden" dolayı Nijerya'ya askeri yardımda bulunmamasının sadece terör örgütü Boko Haram'a yaradığını söyledi.
Buhari, ABD'nin başkenti Washington'daki temasları kapsamında ABD Barış Enstitüsü'nde konuştu. Konuşmasında Nijerya'nın kuzeydoğusunda birçok kanlı eylem yapan Boko Haram ile mücadeleye değinen Buhari, halkın uzun yıllardır korku ve güvensizlik içinde yaşadığını hatırlattı. Buhari, terörün her geçen gün birçok insan yaşamına neden olduğuna vurgu yaparak, bu durumun kabul edilemez olduğunu dile getirdi.
Boko Haram'a karşı savaşlarına devam edeceklerinin altını çizen Buhari, "Başarısızlık bizim için seçenek değil. Böyle bir niyetimiz yok. Her ne kadar zaman alırsa alsın, Boko Haram'ın bizden aldığı yerleri geri kazanacağız" diye konuştu.
Buhari, bu noktada da ABD Kongresi ve yönetiminin kendilerine gecikmeden askeri yardımda bulunmasını istedi. Buhari, "Ne kadar geç kalınırsa, Boko Haram o kadar ölümcül hale gelir" ifadesini kullandı.
ABD'de yürürlükte bulunan Leahy Kanunu'nu anımsatan Buhari, söz konusu yasanın ABD'nin, "kanıtlanmamış insan hakları ihlali iddiaları temelinde kendilerine uygun stratejik silahlar yardımında bulunulmasını engellediğine" vurgu yaptı. Buhari, bu durumun da Boko Haram ile mücadele eden Nijerya güvenlik güçlerinin örgütle baş edebilme kapasitesini sınırladığına işaret etti. Buhari, "Farkında olunmadan ABD Hükümeti'nin Leahy Kanunu'nu uygulaması Boko Haram teröristlerine yardım etti" dedi.
Leahy Kanunu, ABD'de Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı'nın, karnesindeki insan hakları notunun düşük olduğu konusunda yeterli kanıt olan ülkelerin güvenlik kuvvetlerine silah yardımını engelliyor.
Nijerya Devlet Başkanı Buhari, başkent Washington'da üç günlük resmi ziyaretinde ABD Başkanı Barack Obama'nın yanı sıra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de bulunduğu birçok yönetim yetkilisiyle bir araya gelmişti.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...