İngiltere ve Fransa'dan göçmen sorununa karşı anlaşma

/ Kaynak: AA
İngiltere ve Fransa'dan göçmen sorununa karşı anlaşma

DÜNYA Haberleri  / AA

İngiltere ile Fransa arasındaki yasa dışı göç sorunu çözümü konusunda anlaşma imzaladı.

Fransa ile İngiltere, iki ülke arasındaki yasa dışı göç sorununa çözüm bulmak amacıyla bütçe artışı ve polisler arasında işbirliğini içeren anlaşma imzaladı. Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ile İngiliz mevkidaşı Theresa May, iki ülkeyi de etkileyen Calais'deki göçmen kriziyle ilgili kentte bir araya geldi. Göçmen sorunuyla mücadelede iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendirmeyi hedefleyen anlaşmaya imza atan iki bakan, daha sonra gazetecilere açıklama yaptı.
Fransız bakan Cazeneuve, kaçak göçmen sorunuyla ilgili iki ülkenin daha yakın çalışacağına belirterek, göçmenlerin Fransa'dan İngiltere'ye yasa dışı geçişte kullandığı Eurotunnel bölgesinin güvenliği için ek birtakım önlemler alınacağını söyledi.
Anlaşmada insani yardım konusuna özellikle dikkati çeken Cazeneuve, kadın ve çocukları kapsayacak şekilde göçmenler arasında durumu en hassas olanların tespit edileceğini, bu kişilere gerekli desteğin verileceğini ifade etti. Cazeneuve, sığınmacı kapasitesinin artırılması öngörüldüğü anlaşmada, İngiltere'nin yıllık 5 milyon avro olmak üzere 2 yıl için 10 milyon avro bütçe ayırmasına karar verildiğini bildirdi.
İngiltere ile Fransa arasındaki anlaşmaya göre, kaçak göçmenlerin Calais'den İngiltere tarafına geçtiği Eurotunnel bölgesinde güvenlik önlemleri artırılacak, 7 gün 24 saat görev yapan Fransız polislere İngiliz polisler de eşlik edecek. Göçmenlerin İngiltere tarafına geçmesine yardımcı olan çete ve örgütlerle mücadele için sınır güvenliğiyle ilgili önlemler sıkılaştırılacak.
Fransa Başbakanı Manuel Valls de İçişleri Bakanı Cazeneuve ve AB Komisyonu'nun ilgili iki üyesiyle 31 Ağustos'ta Calais'yi ziyaret edecek. Ayrıca Paris'te yıl sonunda Calais'deki sorunun yanı sıra kaçak göç ile ilgili Yunanistan ve İtalya'yı da kapsayacak uluslararası bir konferans düzenlenmesi bekleniyor.
Fransa'nın Manş Denizi kıyısındaki Calais kentinde yaklaşık 3 bin kaçak göçmen yaşıyor. Ülkenin en büyük kaçak göçmen kampı da burada bulunuyor. Kent, İngiltere'ye gitmeye çalışan kaçak göçmenlerin şansını denediği en önemli sınır noktası olarak biliniyor. Bu kentteki kaçak göçmen kampının koşulları sivil toplum örgütlerinin sert tepkisine yol açıyor.
Hava karardıktan sonra İngiltere'ye uzanan Manş tüneline kaçak şekilde giren göçmenler, daha iyi koşullar için bu ülkeye geçmeye çalışıyor. Haziran ayı başından bu yana 16 kaçak göçmen Manş tünelini geçmeye çalışırken yaşamını yitirdi.
İngiltere ile Fransa arasındaki göçmen krizinin kontrol altına alınması kapsamında geçen günlerde Fransa tarafına daha fazla tel örgü ile özel eğitimli köpeklerin yer aldığı ekiplerin yerleştirilmesiyle güvenlik önlemlerinin artırıldığı bildirilmiş, iki ülke Calais'de güvenliğin artırılması için 7 milyon sterlin ek kaynak sağlanması konusunda anlaşmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...