'Netanyahu tutuklansın' kampanyasına 90 bin imza

/ Kaynak: AA
'Netanyahu tutuklansın' kampanyasına 90 bin imza

DÜNYA Haberleri  / AA

İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında İngiltere'ye geldiğinde gözaltına alınması için başlatılan imza kampanyasına destek verenlerin sayısı 90 bini aştı.

Sadece İngiliz vatandaşları ile İngiltere'de ikamet edenlerin destek verebildiği kampanyanın 100 bin kişinin desteği alması halinde, konunun parlamentonun gündemine taşınıp taşınamayacağı tartışılacak. İngiltere Parlamentosunun internet sayfasındaki imza kampanyaları bölümünde yer alan kampanya, Manchester kentinde yaşayan 38 yaşındaki bilgisayar yazılımcısı Damian Moran tarafından geçen ay başında başlatılmıştı.
Kampanyasıyla, İsrail Başbakanı Netanyahu'nun "Gazze'de işlediği savaş suçları" nedeniyle ülkeye geldiğinde gözaltına alınması için İngiliz hükümetine çağrıda bulunan Moran, gündemde geniş yer bulan kampanyayla ilgili AA muhabirine açıklamada bulundu.
"Artık yeter"
Moran, yaklaşık 5 hafta önce, Netanyahu'nun eylülde İngiltere'yi ziyaret edeceğini öğrenir öğrenmez imza kampanyası oluşturmaya karar verdiğini söyleyerek, "Ben herhangi bir örgütün parçası değilim. Ben sadece kendi halinde, son birkaç yılda Filistin'de tüm bu olup biten gaddarlığı gören ve kampanyaya imza atan herkes gibi duruma 'artık yeter' diyen biriyim" dedi.
Bu konuda ilk defa böyle bir kampanya çalışmasında bulunduğunu dile getiren Moran, şöyle devam etti:
"Filistin sorununu hiçbir zaman tam olarak anlayamamıştım ancak yaklaşık 10 yıl kadar önce bu konuda yaptığım bir araştırma sonucu, öğrendiklerim beni dehşete düşürdü. Filistinlilerin karşı karşıya kaldıkları tüm korkuları anlayabildim. Netanyahu geçen yaz işlediği savaş suçlarından, 500'ü çocuk 2 bin sivili öldürmekten dolayı tutuklanmalı. Bu adam 50 cami, 2 kilise ve bir engelli merkezini yıktı. En adi saldırılar, olaylardan kaçanların gittiği 7 Birleşmiş Milletler sığınağına düzenlendi."
'Burada tutuklanmasını beklemiyoruz'
Uluslararası yasalardan ötürü Netanyahu'nun İngiltere'de tutuklanmasını beklemediğini kaydeden Moran, "Zaten İngiltere Başbakanı David Cameron'ın da İsrail'deki mevcut ayrımcılığı desteklemesiyle, bunun gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Ama kampanya, Netanyahu'nun Birleşik Krallık'ta hoş karşılanmayacağına, burada istenmediğine dair açık bir mesaj veriyor" diye konuştu.
91 bin 116 imzayla, kampanyaya gösterilen yoğun ilgiden dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Moran, "Kampanya şüphesiz 100 bin desteği görecek. Kampanyayla bu konunun öne çıkarılmasından dolayı çok mutluyum. Hükümetin ne diyeceğini bekliyoruz" ifadesini kullandı.
Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanlığının Toplumlar ve Yerel Hükümetten Sorumlu Bakanı Erick Pickles, geçen hafta yaptığı bir açıklamada, ülkede birçok topluluğun destek gösterdiği kampanyayı "saçma" olarak tanımlamıştı. Pickles, "İmza kampanyasının İngiltere-İsrail ilişkileri üzerinde hiçbir etkisi olmayacak. Hatta Başbakan Netanyahu'nun ziyareti bu ilişkileri daha da zenginleştirecek" demişti.
İktidardaki Muhafazakar Parti'nin milletvekili Pickles'ın açıklamasına yönelik Moran, "Pickles kampanyayı saçma buldu. Saçma olan nedir? 551 çocuğun ölümüne sebep olan kişinin tutuklanması için kampanya yürütmek mi?" değerlendirmesinde bulundu.
"Dokunulmazlığı var"
İngiliz hükümeti, parlamentonun sayfasında yer alan ve 10 bini kişinin imzasını alan imza kampanyalarına cevap vermekle yükümlü. Buna göre, Moran'ın kampanyasına İngiliz hükümetinden verilen cevapta şu ifadeler kullanıldı:
"Uluslararası ve Birleşik Krallık yasaları kapsamında, Başbakan Netanyahu gibi, ziyarette bulunan yabancı devletlerin liderlerinin dokunulmazlıkları bulunuyor. Bu kişiler gözaltına alınamaz veya tutuklanamaz. Geçen yıl Gazze'deki saldırıların korkunç bir kayba neden olduğunun farkındayız. Başbakan Cameron'ın da dediği üzere, bölgede yaşanan şiddetten dolayı hepimiz derinden üzüldük. Gazze'nin yeniden inşası kapsamında yürütülen uluslararası çabalarda İngiltere ön sıralarda bulundu. Ancak Başbakan Cameron, uluslararası insancıl hukukun sınırları kapsamında, İsrail'in kendisini savunmak için alacağı orantılı tedbirler hakkının İngiltere tarafından tanınması konusunda her zaman açıktı."
100 bine ulaşmalı
Bu arada, kampanyanın bir an önce 100 bin rakamına ulaşması için, "Filistin Dayanışma Kampanyası (Palestine Solidarity Campaign)", "Stop the War Coalition", "El Aksa'nın Dostları (Friends of Al Aqsa)" gibi İngiltere'de bulunan çok sayıda Filistin destekçisi ve savaş karşıtı kuruluşu, toplumun üyelerine çeşitli çağrılarda bulunuyor.
İngiltere'deki savaş karşıtı grup "Stop the War Coalition", internet sayfasında "Netanyahu, savaş suçlarından aranıyor" yazısıyla Netanyahu'nun fotoğrafını, sabıka fotoğrafı çekilen bir tutuklu gibi yayımladı.
Kampanyaya destek çağrısında bulunan Stop the War Coalition'dan yapılan açıklamada, "Netanyahu'nun hakkındaki savaş suçlarından tutuklanmasının parlamentoda tartışılmasına yardımcı olmak için imza atın" denildi.
İngiltere'de Filistin'i destekleyen kampanyalar yürüten "El Aksa'nın Dostları" adlı sivil toplum örgütü de hükümetten Moran'ın kampanyasına verilen yanıtın "fazla esnek" olduğu yorumunu yaptı. Örgüt, İngiliz hükümetini "İsrail'in Batı Şeria'daki gayeleri gerçeğine suskun ve sağır" kalmakla eleştirdi.
Palestine Solidarity Campaign (Filistin Dayanışma Kampanyası)" adlı sivil toplum kuruluşu ise "Geçen yaz Gazze'de binlerce sivilin katliamından sorumlu adamın hükümetimiz tarafından hoş karşılanması utanç verici" dedi. Kuruluş ayrıca, İsrailli mevkidaşı Netanyahu'nun İngiltere ziyaretine ilişkin İngiltere Başbakanı David Cameron'a gönderilmek üzere bir mektup kaleme aldı. Mektupta, İngiliz hükümetinin Netanyahu'yu İngiltere'ye davet etmesinin İngiltere'nin saygınlığını yıprattığı vurgulanarak, Cameron'a "savaş suçu işleyen liderlerle bir araya gelmeme" çağrısında bulunuldu.
"Anlamsız bir reklam çalışması"
İmza kampanyasına ilişkin İsrail'in Londra Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada kampanya "anlamsız bir reklam çalışması" olarak nitelendirilirken, "İngiliz ve İsrail hükümetleri arasındaki ilişki, hiç olmadığı kadar yakın. Ortak ticaret son yıllarda iki katına çıkarılırken, akademik, bilimsel ve kültürel işbirlikleri de sürekli büyüyor" ifadesi kullanıldı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığının açıklamasında ise kampanyanın hiçbir anlam ifade etmediği vurgulanarak, "İngiltere ve İsrail arasındaki ikili bağların her zamankinden çok daha yakın" olduğuna dikkat çekildi.
Daha önce İngiltere ziyareti kapsamında gözaltına alınması için hedef alınan İsrailli siyasiler arasında eski Dışişleri Bakanı Tizipi Livni de bulunuyor. Livni, 2008 yılında Gazze'de işlediği iddia edilen savaş suçları dolayısıyla 2009 yılında o zamanki İsrail hükümeti üyeleri hakkında İngiliz mahkemesi tarafından çıkarılan tutuklama kararının ardından Londra ziyaretini iptal etmek zorunda kalmıştı. Livni, Muhafazakar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin görevde bulunduğu 2011 yılında çıkarılan bir dokunulmazlık ile İngiltere'yi ziyaret edebilmişti.
Tarihi henüz açıklanmayan ancak bu ay Londra'ya gelmesi beklenen Netanyahu'nun ülkede bulunduğu süre boyunca, İsrail karşıtı gösterilerin düzenlenmesi öngörülüyor.
Netanyahu, diplomatik dokunulmazlık yasası kapsamında gözaltına alınmaya karşı korumalı.
Londra ziyareti kapsamında İngiliz mevkidaşı David Cameron ile görüşecek Netanyahu'nun gündemindeki ana maddelerin İran ile yapılan nükleer anlaşma ve İsrail-Filistin barış süreci olması bekleniyor.
İsrail'in yıllardır abluka altında tuttuğu Gazze'ye 7 Temmuz 2014'de başlattığı ve 51 gün süren saldırılarında 2 bin 159 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi yaralanmıştı. Gazze'nin altyapısının harap edildiği saldırılarda yaklaşık 500 bin kişi evsiz kalmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...