Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Esad'a yatırım büyük hata'

'Esad'a yatırım büyük hata'

DÜNYA Haberleri

Obama, Suriye rejimine destek veren Rusya'nın büyük bir sratejik yanlışın içinde olduğunu ve asla başarılı olamayacağını söyledi

Rusya'nın Suriye'de Beşşar Esad yönetimine askeri birlik göndererek destek verdiğinin ortaya çıkması ABD yönetimini öfkelendirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i sert bir dille eleştiren Başkan Barack Obama, Rusya'nın Esad'a yardım etme stratejisinin “büyük bir hata” olduğunu söyledi. Maryland eyaletindeki bir üste bir araya geldiği askeri personelin sorularını cevaplayan Obama, “Esad, bombalayarak Suriye'de şehirlerin tamamını yok etti. Sünni ve Şii'ler arasındaki mezhepsel ayrılıkları körükleyerek kendi halkına karşı çok yıkıcı davrandı. Bu sebeple ülkesini, bölgedeki militanlar için çekim merkezi haline getirdi” diye konuştu. Rusya ile, aşırılık yanlıları ve IŞİD ile mücadele konusunda aynı fikri paylaştığını dile getiren Obama, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ukrayna gibi konulardaki ihtilaflarımıza rağmen bu alanda, Rusya ile çıkarlarımız birleşebilir. Ancak Rusya, geleneksel partneri Esad'ın desteklemeye değecek biri olduğuna inanıyor. Benim ve ABD'nin bakışı ise Esad'ın orada bulunduğu müddetçe Suriye halkının birçoğunu yabancılaştırdığı ve barışçıl bir ateşkes ve siyasi uzlaşıya ulaşmanın mümkün olmadığı. Bu noktada ortaya çıkan boşluğu da aşırılık yanlıları doldurmaya devam edecek.” 

UZUN YILLARDIR DESTEKLİYOR

Rusya'nın uzun yıllardır Esad'a finansal destekte bulunduğuna ve silah sattığına dikkati çeken Obama, Esad'ı desteklememesi yönünde 4-5 yıl önce Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i uyardığını ancak kendisini dinlemediğini  bunun da Suriye'de durumu daha da kötüleştirdiğini kaydetti. Obama, “Şimdi de Esad'ın Rus ekipmanı ve danışmanlarını davet edecek kadar sıkıntıda olduğu görülüyor. Bu bizim, Irak ve Suriye'de IŞİD'e baskı yönündeki ana stratejimizi değiştirmeyecek. Ancak Rusya'ya da başarısızlığa mahkûm bir stratejiye yatırım yapmaya devam edemeyeceklerini söylemeyi sürdüreceğiz. Eğer Rusya bizimle ve 60 ülkelik koalisyonla birlikte çalışmayı isterse, o zaman, Esad'ın gittiği, ılımlı bir düzenin yeniden kurulduğu bir siyasi çözüm ihtimali olur. Bizim amacımız bu” diye konuştu.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...