'Erdoğan hedef çünkü...'

/ Kaynak: AA
'Erdoğan hedef çünkü...'

DÜNYA Haberleri  / AA

Tunus eski Cumhurbaşkanı El-Munsif el-Merzuki, Mısır'daki karşı devrimin şiddet ve kan getirse de nihayetinde başarısız olacağını söyledi.

Birkaç ay önce kurulan "Arap Devrimlerini Savunma Konseyi"ne başkanlık etmek için İstanbul'da bulunan Merzuki, düzenlediği basın toplantısında, Mısır devrimi ve karşı devrim, Türkiye'nin bölgede oynadığı rol, Suriyeli mülteciler sorunu ve Mescid-i Aksa'da yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mısır devriminin çöküş sürecine girdiğini ifade eden El-Munsif el-Merzuki, şunları kaydetti: "Eski rejimin güçlü bir şekilde geri döndüğünü söylemek mümkün, ancak karşı devrim başarısız olmaya mahkumdur. Zira tüm başarısızlık unsurlarını bünyesinde barındırmaktadır. Tarihin ilerleyişinin önüne geçilemez. Dünyada meydana gelen bütün devrimler bu aşamadan geçmiş ama sonunda başarıya ulaşmıştır."
Konuşmasında Türkiye'nin bölgede oynadığı role de atıfta bulunan Merzuki, "Türkiye'nin adalet, özgürlük ve demokratik değerlerin müdafaasında önemli ve temel bir rol oynayacağına eminim. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye'nin, İslam dünyasındaki en başarılı devlet modeli olması hasebiyle maruz kaldığı tüm komplolara ve tuzaklara rağmen bu yolda ilerlemeye devam edeceğinden kuşkum yok" dedi.
- "Muhaliflerin silahlanmasından yana olmadım"
Hiç bir zaman Suriye muhalefetinin silahlanmasından yana olmadığını belirten Merzuki, "2012'deki 'Suriye Dostları Toplantısı'nda büyük devletlere, muhalifleri silahlandırmak yerine Esed rejimine yönetimi bırakması için baskı uygulaması çağrısı yapmıştım. Esed rejimi uyguladığı vahşetle muhalefetin silahlanmasında önemli bir rol oynadı" diye konuştu. Cumhurbaşkanlığı döneminde ülkesinde yaşanan devrimin değerleriyle de örtüşür şekilde Esed rejimiyle tüm ilişkileri kestiğini hatırlatan Merzuki, şu anki yönetimin tavrında bir belirsizlik ve yetkililerin açıklamalarında bir çelişki olduğunu vurguladı. Son dönemde sıklıkla gündeme gelen Suriyeli mülteciler konusuna da değinen El-Munsif el-Merzuki, Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'ye ister olumlu, ister olumsuz olsun tavrını netleştirme ve Tunus'ta bin aile misafir etme çağrısı yaptı.
- Aksa'ya yönelik saldırılar ve Arap Birliği'nin başarısızlığı
Merzuki, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik saldırılarını, Gazze'ye uyguladığı ambargoyu ve Batı Şeria'da devam eden yerleşim birimleri inşaatını da kınayarak, bu konularda tırmanan gerilimi Arap siyasi dengesindeki çöküşten ayrı tutmanın mümkün olmadığını belirtti. Merzuki, Arap Birliği'nin ortak bir çatı altında toplanamadığı için "ölü" bir kurum olduğunu ve başarısızlığının arkasında yatan sebebin de Arap dünyasındaki diktatör rejimler olduğunu savundu. Bünyesinde Nobel ödüllü Yemenli aktivist Tevekkül Karman, Mısırlı muhalif lider Eymen Nur ve Tunuslu siyasetçi İmad ed-Daymi gibi isimlerin bulunduğu konsey, Arap Baharı'nın imajını korumayı, Arap gençleri eğitmeyi ve barışçıl devrimlerin değeri, tarihi ve muhtevasını duyuracak yayın mecrası oluşturmayı amaçlıyor.


DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...