Suriye'deki ateşkes 5 gün uzatıldı

/ Kaynak: AA
Suriye'deki ateşkes 5 gün uzatıldı

DÜNYA Haberleri  / AA

Muhalifler ile Esed rejimini temsil eden İran heyeti arasında Zebadani ile Fua ve Kafarya beldelerinde yapılan geçici ateşkes 5 gün uzatıldı

Suriye'deki muhalif gruplardan Ahraru'ş Şam Basın Ofisi Yetkilisi Ebu Yezid Taftanaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Zebadani, Fua ve Kafarya için bu sabah sona eren 48 saatlik geçici ateşkesin cumartesi günü sonuna kadar uzatıldığını belirtti. Yeni ateşkes süresi içinde taraflar arasındaki müzakerelerin devam edeceğine işaret eden Taftanaz, şu ana kadar tarafların müzakerelerin seyri ve kapsadığı konular hakkında herhangi bir bilgi vermediğini dile getirdi.

Fua ve Kafarya neden önemli

İdlib kırsalındaki Fua ve Kafarya ile Halep kırsalındaki Nubbul ve Zehra bölgeleri Esed rejiminin Suriye'nin kuzeyindeki son stratejik noktaları olarak biliniyor.

Her iki bölge de Esed rejimi ve destekçisi Hizbullah örgütü ve İran güçlerinin havadan ikmal yaptığı bölgeler arasında yer alıyor. Muhalifler, sivil yerleşim bölgelerine düzenlenen hava saldırılarının bu ikmal bölgeleri üzerinden gerçekleştirildiğini belirtiyor.

Fetih Ordusu, eylül ayı başında ele geçirdiği Ebu Zuhur askeri hava üssünün ardından Fua ve Kafarya ile Nubbul ve Zehra bölgelerini ele geçirerek Esed rejiminin ülkenin kuzeyindeki hava saldırılarını engellemeyi hedefliyor.

İdlib'teki yerel kaynaklar, Fetih ordusuna bağlı birliklerin, Fua beldesine yakın Harbel tepesini ele geçirdiği ve taraflar arasında çıkan çatışmalarda aralarında Hizbullah militanlarının da bulunduğu 50 rejim askerinin öldüğünü belirtmişti.

Rejim güçleri ise yoğun bir şekilde Lübnan sınırındaki Sünni nüfusun yaşadığı Zebadani ilçesine saldırmıştı. İran yönetimi de Fua, Kafarya ve Zebadani'de taraflar arasında ateşkesin sağlanması için üç kez Esed rejimi adına muhaliflerle masaya oturmuş, İran'ın bölge halkından Zebadani'yi terk etmelerini istemesi üzerine muhalifler görüşme masasını terk etmişti.

Son olarak 20 Eylül Pazar günü muhalifler ile İran heyeti arasında Zebadani ile Fua ve Kafarya beldelerinde 48 saatlik geçici ateşkes sağlandığı açıklanmıştı.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...