HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__

Türkmenler ateş altında

Kaynak:
Türkmenler ateş altında

DÜNYA Haberleri  / 

IŞİD bahanesiyle Suriye'ye bomba yağdıran Rusya, 300 bin Türkmenin yaşadığı Bayırbucak'ı gemilerden attığı füzeler ile, tank ve top atışlarıyla vuruyor.

Eli kanlı diktatör Beşar Esed'in destekçisi Rusya, terör örgütü IŞİD'e müdahale adı altında başlattığı saldırılarda, rejim muhalifi güçlerle birlikte Bayırbucak bölgesindeki Türkmenleri de vuruyor. Yeni Şafak'a bilgi veren kaynaklara göre, 45 Tepe mevkiine çok sayıda T72 ve T82 tankların konuşlandıran Rusya, Türkmen Dağı bölgesini tank ve topla ateş altına alıyor. Türkiye sınırında bulunan Bayırbucak bölgesinde 300 bin Türkmen yaşıyor.
RUSLARLA DA SAVAŞACAĞIZ
Türkmen Dağı Sultan Abdulhamid Han Tugay Komutanı Ömer Abdullah: “Rusya Esed'i korumak için tüm gücüyle bize saldırıyor. Topraklarımızı Esed'e karşı koruduğumuz gibi Ruslara karşı da savunacağız” ifadelerini kullandı. Bu bölgeye, tank ve top atışlarının yanısıra savaş gemilerinden güdümlü füzeler de atılıyor. Abdullah, “Savaşın başından beri hiç böyle bombardıman görmedik” diyor. Lazkiye kentinin kuzeyinde yer alan Türkmen Dağında faaliyet gösteren Abdullah, "Esed, ülkenin (Akdeniz) sahillerini Rusya'nın kontrolüne verdi.
Şu an Lazkiye'deki tüm cephelerde, kontrol noktalarında Ruslar var. Rusya, stratejik öneme sahip Bayırbucak Türkmen bölgesindeki Türkmen Dağı'nı da istiyor” dedi. Abdullah, Rusya'nın Suriye'de yaptığı saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada, Rusların, terör örgütü IŞİD tehdidi için geldiği yalanına çocukların bile inanmayacağını savundu. Suriye'de yıllardır önemli oyunların oynandığına dikkati çeken Abdullah, Rusların, IŞİD'e saldırı için gelmediğini, Rus silahlarının IŞİD'e karşı hiç kullanılmadığını ileri sürdü.
UÇAKLAR BÖLGEDE
Rusya'nın Lazkiye'de konuşlandırdığı uçakların modelleri ise oldukça ilginç. Etkili hava saldırıları için kullanılan Su 34 ve Su 30 tipi savaş uçakları bölgeye gönderilmiş durumda. Bu uçaklar yüksek teknoloji ürünü ve isabet kapasitesi yüksek. Öte yandan bu uçakların “havadan havaya savunma sistemleri” de bulunuyor.
TÜRKMEN DAĞI HEDEFTE
Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, Rusya'nın hava operasyonlarında Bayırbucak Türkmenlerinin yaşadığı Türkmendağı'nın da hedef olduğunu söyledi. Mustafa, Rusya'nın IŞİD'ten daha çok Türkiye'nin destek verdiği ÖSO unsurlarını vurduğunu söyledi.
Mustafa, “Rusya'nın vurduğu Hama'nın güney, Humus'un kuzey kırsalındaki Telbise, Kanto ve Zefare'de 9 binden fazla Türkmen yaşıyor. IŞİD'den kaçıp buraya yerleştiler. Bölgede ÖSO'nun hakimiyeti var, IŞİD yok. Buralarda da çok ölü olduğu söyleniyor. Bölgedeki Türkmenlerin buraları terkedip Lübnan'a gitme planları yaptığını öğrendik. Türkmenleri nasıl kurtaracağız, şimdi bunu düşünüyoruz” dedi. Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halit Hoca, “Rusya Beşar Esad'ın ömrünü uzatmak istiyor” diyerek hava saldırılarında aralarında çocukların da olduğu 36 sivilin öldüğünü belirtti.
ESED DE, TÜRKMEN KÖYLERİNE SALDIRDI
Suriye'de Esed rejimine ait birlikler, Lazkiye'de Bayırbucak Türkmen bölgesine saldırı başlattı. Rejim güçleri, muhaliflerin kontrolündeki Bayırbucak Türkmen bölgesine uzaktan yaptığı tank atışları, havan ve füzelerle saldırıyor. Murtlu, Göğdağ, Kepir, Kızıldağ, Gebelli, Çümeren, Ağcabayır, Sallur köyleriyle çevrelerinin hedef alındığı saldırılardaki patlama sesleri Suriye sınırında yer alan Hatay'ın Yayladağı ilçesinden de duyuluyor. Ülkenin kuzeybatısındaki Türkiye sınırında bulunan Bayırbucak bölgesinde yaklaşık 300 bin Türkmen yaşıyor.
MUHALİFLERE BOMBARDIMAN
Türkmen Dağı 2. Sahil Tümen Komutanı Ahmet Arnavut insansız hava araçlarının da dolaştığını vurguluyor. Ayrıca Lazkiye'de silah talimi yaparken kameraya alınan bir Rus askerin omuzundaki tümen amblemi ise dikkat çekti.
Üniformadaki amblem, Esed'in kardeşi Mahir Esed'in yönettiği 4. Tümen'e ait. Söz konusu tümene Rus askerlerinden takviye yapılıp yapılmadığı ise henüz net değil. Ruslar, Esed'in memleketi ve kalesi olan Lazkiye'ye dayanan Fetih Ordusu'nu da vuruyor. Fetih Ordusu, ülkenin en büyük muhalif örgütlerinden Ahraru Şam, Nusra Cephesi, Liva El Hak, Cundul Aksa gibi grupların birleşerek kurduğu bir ordu. Ruslar'ın yerleştiği Lazkiye'nin düşmesi Esed'in düşmesi anlamına geliyor.
ÜÇ GÜNDÜR FÜZE YAĞIYOR
Türkmen Dağı'ndaki Cüb Torus ve Karamanlı köyü de yoğun bombardıman altında. 3 gündür bombaların düştüğü topraklarda, bazı füzelerin ise patlamadığı görülüyor. Uzun menzilli füzelerin ortalama boyu 6 metre.
RUSYA SİVİLLERİ KATLETTİ
Rusya'nın hava operasyonlarında daha ilk günden onlarca sivil hayatını kaybetti. IŞİD dışında Esed'e muhalif tüm taraflara bomba yağdıran Rus uçakları, Humus'ta sivilleri katletti. Ilımlı muhaliflerin karargahlarını da hedef alan Rusya onlarca savaşçıyı öldürdü. Rusya'nın Humus ve diğer kentlerde gerçekleştirdiği yıkım internette yayınlanan görüntülerle gözler önüne serildi. Birçok bina yerle bir oldu. Onlarca kişi yıkılan binaların enkazı altında kaldı. Bombardımanda kadın ve çocukların da bulunduğu en az 50 kişi hayatını kaybetti.
ÇOCUKLAR DA KATLEDİLDİ
Yayınlanan görüntülerde çocukların cansız bedenleri de görüldü. Humus'ta büyük katliam yapan Ruslar, Hama kırsalı, Latmanya bölgesi ve Sehli Gab'a da ağır bombardıman gerçekleştirdi. Öte yandan Rus ordusuna ait savaş uçaklarının İdlib'in Belyun köyü yakınlarındaki saldırısı sonucu 4 kişi öldü, 8 kişi de yaralandı.
RUSYA - PYD ORTAKLIĞI
Rusya'nın Suriye'ye başlattığı hava operasyonları sonrası bölgede değişen dengeleri fırsata çevirmeye çalışan PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin silahlı kanadı YPG, önce “silah desteği” istedi şimdi de Moskova'dan garanti aldı. Suriye'deki Rus heyetin PYD ile görüştüğü, Rusya'nın PYD'nin tüm askeri koordinatlarını aldığı ve bu bölgelere ateş açılmayacağı güvencesini verdiği belirtildi.
ŞAM'DA GİZLİ TOPLANTI
Görüşme önceki gün gerçekleşti. 7 kişilik Rus heyetine Şam'dan istihbarat ve askeri yetkili 16 kişi katılırken, YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, PYD'nin siyasi sözcüleri ve YPG'nin 4 askeri koordinatörünün de toplantılarda yer aldığı belirtildi. Kapalı kapılar ardında yapılan görüşmelere göre PYD'ye “sıkıştığı” Afrin'de bir ana artel oluşturulacak. Bu sayede PYD'nin rahat bir nefes alabileceği, Şam ile ilişki kurup, bölgenin Türkiye ile bağlantısını kesebileceği ve muhalifleri çökertebileceği bir kanal açacaklar. Sputnik'in operasyonların başladığı ilk gün verdiği haberine göre YPG Genel Komutanı Sipan Hemo, “Rusya'nın DAEŞ'e karşı havadan bize destek vermesini istiyoruz. Silah desteğini de istiyoruz. Biz Rusya ile DAEŞ'e kaşrı birlikte hareket edebiliriz. Rusya sadece DAEŞ'e karşı değil El Nusra'ya karşı da savaşmalı” demişti. Öte yandan Rusya'nın Lazkiye'deki Bassel el-Esed üssüne indirdiği uçakların koordinasyonu için İsrailli bir askeri uzmandan danışmanlık aldığı ifade ediliyor.
24 Rus danışman Bağdat'ta Rusya, sadece Suriye'ye değil Irak'a da hava operasyonu düzenlemeye hazırlanıyor. Irak'tan “yeşil ışık” gelmesi ile birlikte Rus ordusunda görevli 24 askeri danışmanın Bağdat'a gittiği ve Muthana Hava Üssü'ne konuşlandığı belirtiliyor.
VARİL BOMBALARI 100 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ
Esed güçlerinin, Halep'te terör örgütü IŞİD'in denetiminde olan Bab ilçesi ile Deyr Hafır kasabasında çarşıya ''varil bombasıyla'' düzenlediği hava saldırılarında 100 kişi hayatını kaybetti. Orduya ait helikopterlerin, halep'in kuzeydoğusunda yer alan ve daeş'in kontrolünde olan bab ilçesine ''varil bombasıyla'' gerçekleştirdiği saldırıda 80 kişi yaşamını yitirdi. Ordu güçlerince Halep'in Deyr Hafır kasabasında çarşıya düzenlenen saldırıda ise 20 kişi öldü. IŞİD güçlerine uzak sivil yerleşim yerlerine yapılan saldırılarda hayatını kaybedenler arasında kadın ve çocuklar da bulunuyor.
24 SAATTE 12 HEDEF VURULDU
Rusya Savunma Bakanlığı, son 24 saatte IŞİD'e ait olduğunu ileri sürdüğü 12 hedefi vurduklarını açıkladı. Açıklamda, Su-34, Su-24M ve Su-25 tipi uçakların 18 uçuş gerçekleştirdiği bildirildi. Öte yandan Rus savaş uçakları, İdlib'e bağlı Kefr Nebl beldesinde, muhalif Sukur el-Cebel Tugayı'na ait eğitim kampını tamamen imha etti. İki savaş uçağının, 30'dan fazla füzeyle saldırı düzenlediği öğrenildi.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

DÜNYA
Kaynak:
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...