Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Ortadoğu yeniden şekilleniyor

Ortadoğu yeniden şekilleniyor

DÜNYA Haberleri

Suriye'deki iç savaş Ortadoğu'da dengeleri değiştirirken yeni ittifaklar şekilleniyor.

Rusya'nın Suriye'deki iç savaşa girmesiyle Arap ülkeleri yeni ittifak eksenleri etrafında ayrıştı. Moskova'nın Suriye'de DAEŞ'e karşı düzenlendiğini söylediği, ancak ağırlıklı olarak Esed rejimi güçlerine karşı mücadele eden “ılımlı muhalif” grupları hedef aldığı saldırılarına, bölge ülkeleri benzer tepki vermedi. Suudi Arabistan ile Katar saldırıların hemen ardından, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yedi ülke tarafından imzalanan ortak bildiriyle Moskova'ya “dur” çağrısı yaptı.
MISIR-SUUD GERİLİMİ
Öte yandan darbe süreci ve sonrasında, Riyad başta olmak üzere Körfez ülkelerinden büyük çapta mali yardım alan ve ekonomisini bu yardımlarla ayakta tutabilen Mısır'ın, Rusya'nın saldırılarına açık destek vermesi, Körfez'de yeni stratejik dengelerin oluştuğunun bir işareti olarak yorumlandı.
Kamuoyuna yansıtılmasa da Mısır ile Suudi Arabistan arasında gerilim olduğu ileri sürülüyor. Arap basınında yer alan haberlerde, Mısır cunta lideri Abdulfettah es-Sisi'nin, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'e yönelik saldırılarına destek mahiyetinde bu ülkeye kara gücü göndermeye yanaşmaması nedeniyle ilişkilerde başlayan gerilimin, Mısır'ın Rusya'ya arka çıkmasıyla daha da derinleştiği yorumları yapılıyor.
ÜRDÜN-BAE SESSİZ DESTEKÇİ
Öte yandan Rusya'nın Suriye'de Esed rejimiyle birlikte düzenlediği operasyonların Körfezin önemli aktörlerinden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Ürdün tarafından eleştirilmemesi, konuyla ilgili herhangi resmi bir açıklama yapılmaması, bu iki ülkenin de “zımnen” Rusya'ya destek verdiği şeklinde yorumlanıyor.
Moskova-Şam PYD üçgeni
Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD'nin, Rusya'da temsilcilik açmayı planladığı öne sürüldü. Rus gazetesi Kommersant'ta yer alan habere göre, PYD liderleri Rusya Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle Moskova'da bugün bir görüşme gerçekleştirecek.
ORGANİZATÖR RUSYA
Ekim ayı başında Moskova-Şam-PYD eşgüdümü için Kamışlı'da irtibat bürosu kurulduğu bildirilmişti. Rusya'nın Suriye rejimi ile PYD arasında arabuluculuk yaptığı ve üçlünün doğuda eşgüdümlü operasyonlar yapma konusunda anlaştığı öne sürülüyor.
ABD'den Rus pilotlara: İngilizce konuşun
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Suriye'de hava operasyonlarını yürüten Rus pilotlarının İngilizce konuşmasını umduklarını söyledi. Josh Earnest, “Rus pilotlar İngilizce konuşsaydı eylemleri uluslararası güvenlik kurallarına uygun olurdu. Böyle bir uygulama Suriye'de kazalardan kaçınmaya yardım ederdi” dedi.
KAYNAK: YENİ ŞAFAK

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...