Yemen'deki acının sembolü 6 yaşındaki Ferid Şevki hayatını kaybetti

Yemen'deki acının sembolü 6 yaşındaki Ferid Şevki hayatını kaybetti

DÜNYA Haberleri

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon uçakları Yemen'i bombalamaya devam ediyor.

Yemenli 6 yaşındaki Ferid Şevki'nin evi Husilerin roket saldırısında isabet aldı. Ferid bu saldırıda yaralandı. Tedavi edilmek için götürüldüğü hastanede doktorlardan kendisini gömmemesini istedi.
Telegraph'da yer alan habere göre, ağır yaralanan Ferid, 3 gün boyunca sürdürdüğü yaşam mücadelesini kaybetti. Ferid, şimdiden Yemen'de devam eden savaşın yol açtığı acılara sembol oldu.
Birleşmiş Milletler verilerine göre bu ülkde şimdiye kadar 500'ü çocuk 2 bin 300 sivil, çatışmalar ve bombardıman sebebiyle hayatını kaybetti.
Yemen 7 aydır bombardıman altında
İran destekli Şii Husiler yaklaşık bir yıl önce başkent Sana'yı ele geçirmişti. Husiler İran'ın bölgedeki en büyük rakibi Suudi Arabistan tarafından desteklenen Cumhurbaşkanı Hadi'nin kaçtığı güney kenti Aden'e yürüyünce Riyad devreye girmişti. Suudi Arabistan'ın yanı sıra birçok Sünni Arap ülkesinin destek verdiği koalisyon Mart ayından bu yana Husilerin mevzilerini vuruyor.
Ordu üzerinde büyük etkiye sahip eski devlet başkanı Ali Abdullah Salih'in Şii Husilerle müttefik olması nedeniyle, Cumhurbaşkanı Hadi yanlısı güçlerin yönetimi yeniden ele geçirme konusunda işi zorlaşmıştı. Bir yandan Husiler ve devrik Salih güçleri, diğer yandan Hadi yanlısı güçler arasındaki çatışmalar ülkeyi kaosa sürüklerken, siyasi çözüm çabalarını da sabote etmişti.
BM: 5 bin kişi hayatını kaybetti
Savaştan önce en fakir Arap ülkelerinden biri olan Yemen'de, çatışmalardan dolayı insani durum hepten kötüleşti. Ülkede fakirlikle mücadele eden yaklaşık 13 milyon kişi var.
BM'ye göre, çatışmaların başladığı Mart ayından bu yana yaklaşık 100 bin kişi Yemen'i terk etti. Ülkede 1,2 milyon kişi yerinden edildi ve çatışmalarda yaklaşık 5 bin kişi hayatını kaybetti.
İran destekli Şii Husilerin Aden'e yönelik saldırılarından sonra Suudi Arabistan'a sığınan Yemen Cumhurbaşkanı Abdurrabu Mansur Hadi, altı aylık sürgünden sonra 22 Eylül'de Aden'e döndü.
Son dönemde koalisyon güçleri Şii Husiler'i Aden ve çevresinden püskürtmeyi başarırken, önemli kazanımlar elde etse de Husiler ülkenin önemli bir kısmında kontrolü elinde tutmayı sürdürüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...