Otel baskınında rehineler serbest bırakıldı

Düzenleyen:
Otel baskınında rehineler serbest bırakıldı

DÜNYA Haberleri

Mali Güvenlik Bakanı, Bamako'da Radisson Otel'e düzenlenen saldırıda rehine kalmadığını bildirdi

Mali'de bir oteli basan eli silahlı saldırganlar, yabancı uyruklu çok sayıda kişiyi rehin aldı. Mali Güvenlik Bakanı'nın yaptığı açıklamaya göre saldırganların elinde rehine kalmadı. BM Barış gücü saldırıda 27 kişinin öldüğünü açıkladı

Mali'nin başkenti Bamako'da, silahlı kişiler bir otele saldırı düzenledi. AFP, Bamako'da iki saldırganın çoğunlukla yabancılar ve özellikle de Batılı yetkililerin kaldığı Radisson Otel'deki 170 müşterileri rehin aldığı aktardı.
Radisson da olaya ilişkin bir açıklama yaparak oteldeki 30 personel ve 140 müşterinin rehin alındığını duyurdu.

Yerel basında, olay yerinden sadece otomatik silah sesleri değil patlama sesleri de geldiği bilgisi yer aldı.

Rehin alınanların arasında Türk, Fransız ve Amerikan vatandaşları var. Güvenlik yetkilileri, otelde 12 teröristin bulunduğunu aktardı.

REHİN ALINAN THY EKİBİNİN İSİMLERİ

İsmail Yerli, Sadık Murat Arat, kabin memurları Murat Gündüz, Eray Sevim, Şerife Tascı Kabacık, Lütfiye Deniz Kıvrak ve Eray Sevim'in otelde mahsur kaldığı öğrenildi.

Son gelen bilgilere göre 170 rehineden 80'inin serbest bırakıldığı ifade ediliyor.

7 THY PERSONELİ KURTARILDI

THY rehin alınan 6 personelin serbest bırakıldığını açıkladı. Kurtarılan kabin memuru Kıvrak Habertürk TV'ye bağlanarak "asker ve polis odamıza girip bizi kurtardı" dedi.  Otelde kalan son THY personeli Eray Sevim de bir süre sonra kurtarıldı.

THY rehin olan iki personelle diyalog halinde olduklarını ifade etti.

Açıklama yapan Başbakan Ahmet Davtutoğlu, "Netleşen bilgi yok ancak 7 personelimizden beşi kurtarıldı diğer iki personelimize de inşallah sağsağlim ulaşacağız" diye konuştu.

Reuters, saldırıyı El Kaide bağlantılı Murabitun isimli grubun üstlendiğini duyurdu. Habere göre içeride rehin halde bulunan 137 kişi bulunuyor.

PERSONELLERİ ALMAK İÇİN UÇAK GÖNDERİLECEK

Mali'de silahlı otel baskını sırasında rehin alınan Türk Hava Yolları'nın (THY) 7 personeli kurtuldu. Personelleri almak için Atatürk Havalimanı'ndan Bamako'ya özel uçak gönderilecek.

Mali'nin başkenti Bamako'da bir otele baskın düzenleyen silahlı kişiler, 170 kişiyi rehin almıştı. Rehin alınanlar arasında 7 THY personeli de bulunuyordu. İlk etapta THY personellerinden 5'i, daha sonra diğer 2'si güvenlik güçleri tarafından kurtarıldı.

THY kaptan pilotu İsmail Yerli ve ikinci pilot Sadık Murat Arat ile kabin memurları Şerife Taşçı Kabacık, Murat Gündüz, Lütfiye Deniz Kıvrak, Eray Sevim ve THY istasyon şefi Mehmet Atmaca'yı almak üzere Atatürk Havalimanı'ndan Bamako'ya özel bir uçak gönderileceği açıklandı.

 

MALİ GÜVENLİK BAKANI: SALDIRGANLARIN ELİNDE REHİNE KALMADI

 

Saat 17.58 sularında geçen bilgiye göre Mali Güvenlik Bakanı yaptığı açıklamada saldırganların elinde rehine kalmadığını açıkladı. Saldırıda en az 27 kişi öldü en az 20 kişi yaralandı.

BM: OTELDE 27 CESET VAR

Birleşmiş Milletler Barış Gücü, otelde 27 kişinin cesedinin tespit edildiğini açıkladı. THY tüm personelin kurtarıldığını bildirdi.

Le Parisien'e konuşan serbest bırakılan rehinelerden birisi, "Erafta cesetler vardı. Çok korkunç." ifadesini kullandı.

Sabah yerel saatle 6.00 sıralarında otele görgü tanıklarına göre bir pikap ile gelen saldırganlar, özel güvenlik görevlilerini etkisiz hale getirdi. Otelin içine giren saldırganlar rastgele etrafa ateş açtı.

Ülkede bulunan Birleşmiş Milletler kuvvetleri ve Mali ordusunu birlikte operasyon perasyon düzenledi.
Saldırganların otele Allahuekber diye bağırarak girdiği belirtildi.

Otelin güvenlik müdürü, en az iki özel güvenlik personelinin saldırıda yaralandığını duyurdu.
Basın, rehin alınanlar arasında Fransız askerleri ile Air France çalışanları olduğunu aktardı.

Otel çevresinde konuşlandırılan Mali askerleri, halkı bölgeden tahliye etti. Al Jazeera televizyonuna göre saldırıyı gerçekleştiren El Kaide bağlantılı bir örgüt.

Emniyet güçlerinin bölgeyi güvenlik kordonu altına aldığı kaydedildi. Ancak en az 170 müşteri olduğu ve müşterilerinin büyük bölümünün yabancı olduğu belirtiliyor.

AFP muhabirine konuşan bir güvenlik yetkilisi ise şunları söyledi: “Her şey 7. katta yaşanıyor. Cihatçılar koridorda etrafa ateş açıyor.”

Öte yandan henüz teyit edilmese de bölgedeki gazeteciler, aralarında yabancıların da bulunduğu bir grubun rehin aldığını ve çatışmada üç kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.
Bu arada ABD'nin Bamako Büyükelçiliği, Mali'deki vatandaşlarını uyardı. Büyükelçilik sosyal medya hesaplarından yayınladığı mesajda, elçilik çalışanlarının güvenli bir yerde olduğunu belirterek tüm ABD vatandaşlarının da güvenli noktalarda beklemesi gerektiğinin altını çizdi.

SALDIRGANLAR OTELE DİPLOMATİK PLAKALI ARAÇLARLA GELDİ

RFI’nin haberine göre, saldırganlar otele diplomatik plakalı araçlarla geldi.
Mali Actu ise saldırganların otel görevlilerinin üzerine ateş açarak binaya girdiğini aktardı.
Mali'de son olarak ağustos ayında benzer bir olay yaşanmış, BM çalışanlarının kaldığı otele düzenlenen saldırıda 12 kişi hayatını kaybetmiş, beş rehine ise kurtarılmıştı.

Mali Devlet Başkanı Modibo Keita, Çad ziyaretini yarıda keserek ülkeye dönüyor.

MALİ FRANSA'NIN ESKİ SÖMÜRGESİYDİ

Mali'nin, 13 Kasım'da Paris katliamıyla sarsılan Fransa'nın eski sömürgesi olması da, iki saldırı arasında bağlantı olabileceği ihtimalini akıllara getirdi.

Rehinelerin arasında Air France personeli de bulunuyor. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande "Rehineleri kurtarmak için elimizden geleni yapıyoruz" dedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...