'Bizden korkmasınlar biz de insanız'

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
'Bizden korkmasınlar biz de insanız'

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Avrupa'daki binlerce sığınmacının, Paris'teki saldırıların ardından 'kötü muamele ve geri gönderilme' korkusu arttı.

Suriye, Irak ve Afganistan'daki savaştan kaçarak yeni bir hayat kurma ümidiyle Avrupa ülkelerine sığınmacı akışı devam ederken, Paris'teki terör saldırıları mültecilerin durumunu olumsuz etkilemeye başladığı belirtiliyor.

Sığınmacılar da Paris saldırıları öncesinde kendilerine yönelik artan olumlu havanın şimdi yerini dışlanmaya bırakmasından ve iltica başvurularının geri çevrilmesinden kaygı duyuyor.  

Avusturya'da sığınmacılara kötü muamele iddiası 

Avusturya'ya iki kızıyla birlikte sığınan 54 yaşındaki Suriyeli Ali Ferah, ilk geldiklerinde "sevinç gösterileri ve yardımlarla" karşılandıklarını ancak Paris saldırılarından sonra kendilerine yönelik bakış açısının değiştiği gözlemini iletti. 

Ferah, "Suriye'de halkın üzerine bombalar yağıyor. Biz savaştan kaçtık. Paris'teki saldırıları biz yapmadık ama üç gündür düzgün yemek vermiyorlar" dedi.

"İki gündür sınırda bekletiliyoruz"

Sırbistan, Hırvatistan ve Makedonya, sadece Irak, Suriye ve Afganistanlı sığınmacıların geçişlerine izin verirken, diğer ülkelerden gelen yüzlerce sığınmacının sınırlarda bekletildiği haberleri geliyor. 

Makedonya-Yunanistan sınırındaki Gevgeli kampındaki sığınmacılar, Paris'teki saldırıların ardından sıkıntıların arttığına işaret etti. 

Sığınmacıların daha önce sınırlardan daha kolay geçebildiğini belirten Afganistanlı Said Abdul, "İki gündür sınırda bekletiliyoruz. Şimdi burada takıldık kaldık. Bu, saldırıların ardından ortaya çıkan bir durum. Ben bir sığınmacıyım. Mültecilere dair tek bildiğim, iyi insanlar oldukları ve terörist olmadıkları" dedi.

"Biz terörist değiliz"

Sığınmacılar, kendilerinin savaşın ve terörün kurbanları olduğuna dikkati çekerek, Avrupa'dan kendilerini teröristlerle bir tutmamalarını istiyor. 

Paris'te yaşananları "korkunç" olarak nitelendiren İranlı Salah, "Paris'te olanları duydum ancak ben terörist değil, sığınmacıyım" diye seslenirken, Afganistanlı Masud Ahad da "Biz teröristleri istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

"Bizden korkmasınlar, biz de insanız"

Ailesi ile birlikte kampın dışında bekleyen Suriyeli Nivin de Paris'teki saldırılarda hayatını kaybedenler için üzüldüğünü dile getirerek, "Saldırıları kimlerin düzenlediğini bilmiyorum fakat onlar Suriyeliler değil. Korkmuyorum, kötü hiç bir şey yapmadım. Bizden de korkmasınlar, tehlikeli insanlar değiliz. Avrupa'nın bizlere daha iyi muamele etmesini isterdim, biz terörist değiliz. Ülkemizde savaş var, biz de insanız" diye konuştu.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...