Nobelli yazardan Putin'e sert tepki

Düzenleyen:
Nobelli yazardan Putin'e sert tepki

DÜNYA Haberleri

Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Aleksiyeviç, son dönemde aykırı hamleleriyle gündemden düşmeyen Rusya için sert sözler sarf etti.

Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan Belaruslu yazar Svetlana Aleksiyeviç, Sovetler Birliği döneminde baskı altında yaşayan insanların son 25 yılda elde ettikleri özgürlüğü bırakıp yeniden "köleliği" tercih ettiğini söyledi.

Aleksiyeviç, 10 Ekim'de layık görüldüğü Nobel Edebiyat Ödülü'nü almak üzere geldiği İsveç'in başkenti Stockholm'da Nobel Müzesi'ni gezdi.

OTORİTER PUTİN'İ SEÇME NEDENLERİ BU

Burada basına açıklamalarda bulunan Belaruslu yazar, "Sovyetler Birliği'nde basit, baskıcı bir rejim altında köle gibi 70 yıl yaşayan insanlara son 25 yılda özgürlük verildi. Beynine korku ve endişe yerleştirilen bu insanlar özgürlüğü kabul etmeyerek tekrar köleliğe döndüler. Vladimir Putin gibi otoriter ve şiddete meyilli bir liderin seçilmesinin temel nedeni bu'' diye konuştu.

Rusya hakkında iyimser olamadığını ifade eden Aleksiyeviç, "Silahların arkasına saklanmış Rus milliyetçiliğinin" tehlike saçtığını söyledi.

Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesini ''işgal'' diye nitelendiren Aleksiyeviç, Putin'i de Sovyet devlet adamı Joseph Stalin'e benzetti.

Svetlana Aleksiyeviç

İsveç Kraliyet Bilim Akademisi, 67 yaşındaki Aleksiyeviç'in "Çağımızın acıları ve cesaretini anıtlaştıran çok sesli eserleriyle" Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldüğünü iki ay önce açıklamıştı.

Aleksiyeviç'in İkinci Dünya Savaşı, Sovyet-Afgan Savaşı, Çernobil faciası, Sovyetler Birliği'nin dağılması gibi olaylara tanıklık eden kişilerle yaptığı röportajlar büyük ilgi çekti.

Svetlana Aleksiyeviç'in eserleri, birçok dile çevrildi. Türkçe'ye çevrilen eserleri arasında "Nazi İşgalinde Sovyet Kadınlar" ve "Çernobil'den Sesler: Nükleer Bir Felaketin Sözlü Tarihi" bulunuyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...