Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

ABD'den Suudi Arabistan ve İran'a çağrı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
ABD'den Suudi Arabistan ve İran'a çağrı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

ABD yönetimi İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu.

ABD yönetimi, Suudi Arabistan'da Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de aralarında bulunduğu 47 kişinin idam edilmesinin ardından İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik hakkında, İran ve Suudi Arabistan'ın Ortadoğu'da gerginliği düşürmeleri gerektiğini, bu konuda endişeli olduklarını söyledi. Earnest, "Taraflara itidalli davranmaları ve bölgede açıkça görülen gerilimi daha fazla alevlendirmemeleri çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Kerry irtibat halinde

Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile irtibat halinde olduğunu belirten Earnest, Suudi Arabistan'da bulunan Amerikalı diplomatların da Suudi muhataplarına bu mesajları verdiğini aktardı. Earnest, Kerry'nin Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile konuşacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

Earnest, İran'ın diplomatik temsilcilikleri korumada başarısız olduğunu, Suudi Arabistan'a da insan hakları konusundaki endişelerini daha önce dile getirdiklerini belirterek, ABD Başkanı Barack Obama'nın da konuyu daha önce Kral Selman ile konuşmasında gündeme getirdiğini bildirdi.

Earnest, "Toplu idamların, özel olarak da muhalif ve dini lider Nemr'in idamının infaz edilmesinin olası zarar verici sonuçları hakkındaki endişeler vardı ve bunlar yakın zamanda Amerikalı yetkililer tarafından Suudi yetkililere iletildi. Endişeleri Suudi Arabistan'a önceden ilettik ama maalesef olanlar endişe ettiğimiz konular için zemin hazırladı" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı da aynı çağrıyı yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı da Beyaz Saray gibi gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu. Bakanlık Sözcüsü John Kirby, "Tüm tarafları bölgede gerilimi daha da artıracak eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" dedi. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...