BM'den Suudi Arabistan ve İran'a itidal çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
BM'den Suudi Arabistan ve İran'a itidal çağrısı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suudi Arabistan ve İran dışişleri bakanları ile telefonda görüşerek, taraflara itidal çağrısı yaptığı bildirildi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Suudi Arabistan ve İran dışişleri bakanları ile telefonda görüşerek, taraflara itidal çağrısı yaptığı bildirildi.

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Ban, İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yaptığı görüşmede, Suudi Arabistan'daki idamlara ilişkin görüşlerini tekrarladı. Görüşmede, Tahran'daki Suudi Arabistan büyükelçiliğine yapılan saldırıyı kınadığını kaydeden Ban, Zarif'ten ülkedeki diplomatik temsilciliklerin korunması için gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

Genel Sekreter Ban, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cübeyr ile gerçekleştirdiği görüşmede ise idam cezasına ilişkin görüşlerini belirterek, daha önce üst düzey Suudi yetkililerle yaptığı temaslarda konuyu dile getirmesine rağmen Şii din adamı Nemr Bakır en-Nemr'in de aralarında bulunduğu 47 kişinin idam edilmesinden duyduğu "hayal kırıklığını" iletti.

"Kaygı verici"

Tahran'daki Suudi elçiliğine yapılan saldırının elim bir hadise olduğunu da kaydeden Ban, ancak Suudi Arabistan'ın Tahran ile diplomatik ilişkileri koparmasının da "kaygı verici" olduğunu belirtti.

Ban, Suudi Arabistan'dan Yemen'de ilan edilen ateşkesi sürdürmelerini de istedi.

Genel Sekreter, görüşmelerde iki bakana da iki ülke arasında ve bölgedeki durumu daha da kötüleştirecek eylemlerden kaçınma çağrısı yaparak Suudi Arabistan ve İran arasındaki yapıcı diyaloğun bölgenin yararına olduğunu vurguladı.

Öte yandan BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın iki ülkeyi ziyaret edeceğini söyledi.

ABD'den Suudi Arabistan ve İran'a çağrı

ABD yönetimi, Suudi Arabistan'da 47 kişinin idam edilmesinin ardından İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, günlük basın toplantısında, İran ile Suudi Arabistan arasındaki gerginlik hakkında, İran ve Suudi Arabistan'ın Ortadoğu'da gerginliği düşürmeleri gerektiğini, bu konuda endişeli olduklarını söyledi. Earnest, "Taraflara itidalli davranmaları ve bölgede açıkça görülen gerilimi daha fazla alevlendirmemeleri çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Kerry irtibat halinde

Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İranlı mevkidaşı Cevad Zarif ile irtibat halinde olduğunu belirten Earnest, Suudi Arabistan'da bulunan Amerikalı diplomatların da Suudi muhataplarına bu mesajları verdiğini aktardı. Earnest, Kerry'nin Suudi Arabistanlı mevkidaşı ile konuşacağını tahmin ettiğini dile getirdi.

"Endişelerimizi Suudilere iletmiştik"

Earnest, "Toplu idamların, özel olarak da muhalif ve dini lider Nemr'in idamının infaz edilmesinin olası zarar verici sonuçları hakkındaki endişeler vardı ve bunlar yakın zamanda Amerikalı yetkililer tarafından Suudi yetkililere iletildi. Endişeleri Suudi Arabistan'a önceden ilettik ama maalesef olanlar endişe ettiğimiz konular için zemin hazırladı" diye konuştu.

Dışişleri Bakanlığı da aynı çağrıyı yaptı

ABD Dışişleri Bakanlığı da Beyaz Saray gibi gerilimin düşürülmesi çağrısında bulundu. Bakanlık Sözcüsü John Kirby, "Tüm tarafları bölgede gerilimi daha da artıracak eylemlerden kaçınmaya çağırıyoruz" dedi. 

Arap Birliği olağanüstü toplanacak

Bu arada, Arap Birliği, Suudi Arabistan'ın talebi üzerine İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yapılan saldırıların kınanması için pazar günü dışişleri bakanları düzeyinde olağanüstü toplantı düzenleneceğini duyurdu.

Mısır'dan Suudi Arabistan'a destek

Öte yandan Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Ebu Zeyd tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kahire'nin, Körfez ülkelerinin güvenliğine dokunacak herhangi bir dış müdahaleye karşı Suudi Arabistan'ın yanında olmak için koordinasyon içinde olduğu vurgulandı.

Arap İçişleri Bakanlar Kurulu, Kuveyt ve Somali'nin de Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır en-Nemr'in de aralarında bulunduğu 47 kişinin idam edilmesinin ardından Suudi Arabistan'ın İran'daki büyükelçilik ve konsolosluk binalarına yapılan saldırıları kınadığı bildirildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...