Tayvan sandık başında

Tayvan sandık başında

DÜNYA Haberleri

Tayvan'daki başkanlık ve parlamento seçimlerinde halk, oy kullanmak üzere sandık başına gitmeye başladı.

23 milyon nüfuslu Tayvan'da 18 milyon 600 bin seçmen bulunuyor. Bölge genelindeki 15 bin 600 seçim noktasında sandık başına giden halk, Tayvan'ı gelecek 4 yıl yönetecek başkan, başkan yardımcısı ve parlamento üyelerini seçecek. Bölgede bir milyon 290 bin genç seçmen ilk defa oy kullanıyor.
Tayvan Ulusal Polis İdaresi, seçimlerin güvenliğini sağlamak için 15 bin 618 emniyet personelinin görev yaptığını açıkladı. Tayvan Seçim Komitesi de bu seçimlerde 206 bin 406 kişinin sandık görevlisi olarak çalıştığını duyurdu. Diğer yandan açılan sandıkların, 368 seçim merkezinde kurulan oy sayım merkezinde sayılıp internet üzerinden eş zamanlı duyurulacağı bildirildi.
Başkanlık için son iki dönem bu görevi yürüten milliyetçilerin lideri Ma Ying-jeou'nun partisi Kuomin Tang'ın (KMT) adayı Eric Chu, Demokratik İlerleyiş Partisi'nin (DPP) kadın adayı Tsai Ing-wen ve Önce Halk Partisi (PFP) adayı James Soong yarışıyor.
Tayvan'da 2012 yılında yapılan son başkanlık ve parlamento seçimlerinde mevcut başkan Ma Ying-jeou, 7 milyon 650 bin oy alarak, ikinci dönem başkanlığa seçilmişti. Parlamento seçimlerinde de sandalyelerin üçte ikisini kazanan KMT, "mutlak iktidar" olmuştu. DPP'nin o dönem ki başkan adayı Xie Changyan ise 5 milyon 440 bin oy alabilmişti. Parlamentoda "Tek başına iktidar" olmak için yüzde 50 barajının aşılmasını gerekiyor. Bir partinin adayı başkanlığı kazansa bile parlamento seçimlerinde partisi yüzde 50'yi aşamazsa yasama yönünden "tek başına iktidar" olamıyor.
Genel seçimde 73 seçim bölgesinden 354 aday, milletvekili olabilmek için yarışıyor. Tayvan'da parlamento, 113 milletvekilinden oluşuyor. 18 partinin yarıştığı parlamento seçimlerinde, bir siyasi parti yüzde 5 barajını aşamazsa mecliste temsil hakkı elde edemiyor.
Oy kullanma işlemi, yerel saatle 16.00'da sona erecek. Seçim sandıklarının açılmasının ardından resmi olmayan seçim sonuçlarının yerel saatle bu akşam açıklanması bekleniyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...