Irak'ta iç göç milyonlara ulaştı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
Irak'ta iç göç milyonlara ulaştı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

IOM, terör örgütü DAEŞ'in saldırıları ve çıkan çatışmalar sonucu evlerini terk eden Iraklı iç göçmen sayısının 2014'e oranla yaklaşık bir milyon arttığını açıkladı.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM), terör örgütü DAEŞ'in saldırıları ve çıkan çatışmalar sonucu evlerini terk eden Iraklı iç göçmen sayısının 2014'e oranla yaklaşık bir milyon arttığını belirterek 2015 yılında bu sayının 3 milyon 200 bine yükseldiğini açıkladı. 

Örgüt tarafından 2015 yılındaki iç göçe ilişkin yayımlanan raporda, Irak'ın genelinde başlayan çatışmalardan dolayı Ocak 2014 ve Aralık 2015 tarihleri arasında toplam 523 bin aileye tekabül eden yaklaşık 3 milyon 200 bin kişinin ülkenin farklı bölgelerine göç etmek zorunda kaldığı belirtildi. 

En çok iç göçmen Bağdat ve Enbar vilayetlerinde

Yayınlanan raporda evlerini terk ederek başka bir bölgeye gitmek zorunda kalanların 105 ilçe ve 3 bin 600 farklı yerleşim yerine dağıldığı belirtilerek, 577 bin kişiyle en fazla iç göçmen alan şehrin Bağdat ve Enbar olduğu ifade edildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

"Ülkedeki yedi vilayet iç göçmenlerin yüzde 83'üne kucak açmış durumda. Bu göçmenlerin yüzde 18'i Bağdat'ta, yine aynı oranda Enbar vilayetinde yaşıyor. Irak'ın kuzeyinde ise Duhok vilayeti yüzde 13, Kerkük 12, Erbil 10, Ninova 7 ve Süleymaniye vilayeti ise yüzde 5 oranında iç göçmene kapısını açmış durumda."

Irak'ın orta bölgesinde iç göçmen yoğunluğu yaşanıyor 

Raporda, çatışmalar ve terör saldırılarından dolayı evlerini terk eden Iraklıların yüzde 68'inin yani yaklaşık 2 milyon 200 bininin ülkenin orta kesimlerine sığındığı ve kuzeydeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) ise yüzde 28 yani yaklaşık 900 bin iç göçmeni barındırdığı kaydedildi. 

Irak'taki 18 vilayetin 8'inde insanların evlerini terk ettiği ve iç göçmen durumuna düştüğü vurgulanan raporda, Enbar vilayetinin en fazla göç veren bölgelerin başında geldiğine işaret edildi. Söz konusu vilayetten yüzde 44 oranında iç göç yaşandığı bu oranın da 1 milyon 400 bin iç göçmene tekabül ettiği aktarıldı. Enbar'ı göç vermesi açısından takip eden ikinci bölgenin ise hala terör örgütü DAEŞ'in Musul kent merkezini elinde tutmasından dolayı Ninova vilayeti olduğu ve yüzde 33'lük oranla 1 milyon iç göçmen verdiği belirtildi.

Raporda, ayrıca DAEŞ'in elinde tuttuğu Enbar ilinin Ramadi kentini geri almak için Irak ordusu ve Haşdi Şabi (Şii milis gücü) milislerinin, Nisan 2015'te başlattıkları kurtarma operasyonu sonucu da yarım milyon kişinin iç göçmen statüsüne düştüğü bilgisi yer aldı.

Irak'taki iç göçmenlerin 540 bini kötü şartlarda yaşıyor 

Uluslararası Göç Örgütü tarafından yayınlanan raporun bir diğer bölümünde ise kendi imkanları veya tanıdıkları vasıtasıyla yaşam mücadelesi veren iç göçmenlerin durumu ele alındı. İç göçmenlerin yüzde 44'ü yani 1 milyon 400 bini kiralık konutlarda, 850 bine tekabül eden yüzde 26'sı akraba ve tanıdıklarının yanında, yüzde 1 oranından daha az olan yaklaşık 12 bin iç göçmenin ise halihazırda otellerde yaşamaya devam ettiği kaydedildi.

Raporda, maddi imkanları olmayan iç göçmenlerin ise yüzde 16'sı yani 540 bininin kötü koşullarda yaşadığına dikkat çekilerek, bu oranın yüzde 7'sinin henüz inşaat halindeki binalarda, yüzde 4'ünün kilise ve camiler diğer yüzde 4'ünün terk edilmiş bölgelerde, yüzde 1'inin ise eğitim veren okul yerleşkelerinde kaldığı bilgisine yer verildi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...