Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'İran son 10 yılda 73 çocuk mahkumu idam etti'

Düzenleyen: / Kaynak: AA
'İran son 10 yılda 73 çocuk mahkumu idam etti'

DÜNYA Haberleri  / AA

Uluslararası Af Örgütü, İran’ın son 10 yılda 73 çocuk mahkumu idam ettiğini, ülkede 160 çocuk mahkumun da idam sırasında beklediğini açıkladı.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International), İran’ın son 10 yılda 73 çocuk mahkumu idam ettiğini, ülkede 160 çocuk mahkumun da idam sırasında beklediğini açıkladı.

Londra merkezli insan hakları örgütünün bugün yayımlanan raporunda, İran’ın çocuk suçlulara uyguladığı idam cezasıyla ilgili verilere yer verilirken, ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi'ni "pervasızca ihlal ettiği" kaydedildi.

“Ölüm kuyruğunda büyümek: İran’da ölüm cezası ve çocuk suçlular”

“Ölüm kuyruğunda büyümek: İran’da ölüm cezası ve çocuk suçlular” başlıklı raporda, ülkenin 2005-2015 yıllarında idam ettiği 73 çocuk mahkumdan 51'inin suçun işlendiği tarihte 15 ila 17, 8'inin ise 12 ila 14 yaşlarında olduğu bilgisine yer verildi.

İranlı yetkililerin, ülkede 18 yaşın altındaki mahkumlara idam cezasının uygulandığını reddeden ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı belirtilen raporda, son 10 yılda infaz edilen 71 idamın en az 8'inde mahkumların 18 yaşın altında olduğu ifade edildi

Ölüm kuyruğunda 7 ila 10 yıl geçiriyorlar

Af Örgütü'nün raporunda, İran'ın çoğu vakada idam cezasının uygulanması için çocukların 18 yaşını doldurmasını beklediği, bu nedenle çocuk suçluların ölüm cezalarının infazını beklerken hapiste ortalama 7-10 yıl geçirdikleri kaydedildi.

Uluslararsı Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Afrika yetkilisi Said Boumedouha, İran’ın çocuk haklarını çiğneyen uygulamasını “utanç verici” olarak nitelendirerek, “İran 18 yaşın altında işlenen suçlara karşı ölüm cezası uygulanmasını mutlak bir şekilde yasaklayan uluslararası anlaşmaları pervasızca ihlal eden birkaç ülkeden biri” ifadelerini kullandı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...