ABD ikisine kalıyor

Düzenleyen:
ABD ikisine kalıyor

DÜNYA Haberleri

Kritik öneme sahip ‘’Süper Salı’’ ön seçimlerinde Demokrat Parti’den Hillary Clinton ve Cumhuriyetçi Parti’den Donald Trump ipi göğüsleyen isimler oldu

ABD’de 8 Kasım’da yapılacak 45. başkanlık seçimleri öncesi Demokratlar 11, Cumhuriyetçiler ise 12 eyalette ön seçimlere gitti. Demokratlar’dan Hillary Clinton ile Cumhuriyetçiler’den emlak milyarderi Donald Trump rakiplerini geride bıraktı. Hillary 8 eyalet, Trump ise 7 eyalet kazanarak kendi partilerinden başkan adaylıklarını garantileme açısından büyük avantaj elde etti. Hillary’in rakibi Vermont Senatörü Bernie Sanders 4 eyalet kazanırken, Trump’ın en büyük rakipleri Ted Cruz 3, Marco Rubio ise 1 eyalette birinci oldu.
 HILLARY 1001’E ULAŞTI
Bu sonuçlarla Clinton 453 delege daha kazanarak toplamda 1001 delegeye ulaştı. Clinton’ın kazandığı eyaletlerin daha ziyade siyahi nüfusun yoğun olduğu güney eyaletleri olması dikkat çekti. Eski First Lady Clinton’ın, muhtemel bir başkan adaylığı durumunda ülkedeki siyahi oyların önemli bir kısmını alabileceği ortaya çıktı. Clinton’ın rakibi Bernie Sanders ise toplanda 371 delegeye ulaştı. 4136 olan delegelerin en az 2383’ünü alan Demokratların adayı olacak. Sonuçların açıklanmasının ardından konuşan Clinton, Trump’ın üslubuna gönderme yaparak, “Amerika zaten büyük, bizim onu ‘tek parça’ yapmamız lazım” dedi. 
TRUMP FARK ATTI
Trump, 7 eyalette ipi göğüslerken en büyük rakibi Cruz ise kendi seçim bölgesi dışında Alaska ve Oklahoma’yı kazandı. Minnesota’da ilk defa bir eyaletin ön seçimlerini kazanan Marco Rubio ise moral buldu. Bu sonuçlarla Trump toplamda 285, Cruz 161 ve Rubio 87 delegeye ulaştı. Diğer aday adaylardan John Kasich ve eski beyin cerrahı Ben Carson ise bugüne kadar yapılan ön seçimlerde herhangi bir eyalette kazanamadı. Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını kazanması için bir adayın 2472 delegenin 1237’inin desteğini alması gerekiyor. 15 Mart Salı günü aralarında Ohio ve Florida gibi 5 büyük eyaleti kapsayan ikinci ön seçimlerin ardından bütün delegelerin yüzde 58’i belirlenecek.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...