Rusya Suriye'den "çekilmedi"

Düzenleyen: / Kaynak: AA
Rusya Suriye'den "çekilmedi"

DÜNYA Haberleri  / AA

Rusya'nın Suriye'deki kuvvetlerin azaltma kararına rağmen 24 üstün teknolojili yeni nesil kitle imha bombardımanı uçaklarını halen ülkedeki üslerde bulunduruyor.

Batılı diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Rusya'nın Suriye'deki kuvvetlerini azaltma kararı aldığı 13 Mart'tan sonra 20 bombardıman ve 1 personel nakliye uçağı 15 ve 16 Mart tarihlerinde Rusya'ya geri göndü.

Ancak, Rusya'nın Suriye'de halen 12 SU-24, 4 SU-30, 4 SU-34 ve 4 SU-35 olmak üzere 24 savaş uçağı bulunuyor.

Halihazırda Lazkiye'deki Hımeymim üssünde konuşlu SU- 30 , SU- 34 ve SU- 35 tipi uçakları, üstün teknoloji kullanan ve yeni nesil kitle imha bombardımanına yönelik yeteneklere sahip. 12 adet SU-24 uçağının bulunması, Rusya'nın seri ve geniş alanda bombardımana her an geri dönmek için yeterli askeri kapasiteye sahip olduğunu gösteriyor.

Bu arada Rusya Genelkurmay Başkanlığı Ana Operasyon Dairesi Başkanı Sergey Rudskoy dün ateşkes anlaşmasına uymayan gruplara karşı hava saldırılarına başlayabileceklerini açıkladı. Rudskoy, 18 Mart'ta Umman'da ABD ile uzmanlar yapılan toplantıda bir plan iletildiğini ancak ABD'nin planı değerlendirmeye hazır olmadığını bildirdiğini söyledi.

- Suriye'de Rus varlığı

Rusya, geçen Eylül ayının başından itibaren Suriye'nin kıyı kesimlerine büyük bir askeri yığınak yapmıştı. Rus ordusunun dev kargo uçakları bölgeye, özellikle Hazar Denizi-İran-Irak üzerinden kurulan hava koridoruyla ulaşmıştı. Artan Rus askeri yığınağına uluslararası tepkiler büyürken, Rusya 30 Eylül 2015'te Suriye'de "terörle mücadele" adı altında hava saldırıları başlatmıştı. Ancak, Rus saldırıları terör unsurları yerine ılımlı muhalifleri hedef aldı.

Kremlin, bu operasyonlar için Esed rejiminin Lazkiye'deki Hımeymim havaalanını üs olarak kullandı. Hımeymim'de Su-24, Su-25, Su-30, Mi-24 taarruz helikopterleri ve İHA'lar konuşlandırdı. 24 Kasım 2015'te Türk hava sahasını ihlal ettiği için Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye’ye S-400 hava savunma füze sistemi yerleştirdiğini açıkladı. Rusya'nın Esed'in kalesi Lazkiye'nin Tartus limanında da savaş gemileri bulunuyordu. Rusya, ılımlı muhaliflere yönelik saldırılarını hem Hımeymim havaüssünden hem de denizden düzenliyordu. Esed rejimine ait Humus'taki T-4 askeri havaalanında da Rus uzmanlarının bulunduğu belirtiliyordu. Rusya'nın Suriye'nin Türkiye sınırı yakınındaki Kamışlı Havaalanı'nı üs olarak kullanmak için pistte genişletme çalışmaları yaptığı öğrenilmişti.

27 Şubat gece yarısından itibaren uygulamaya geçen geçici ve kısmi ateşkes anlaşmasını takiben Rusya, bombardımanlarını nispeten azaltmıştı. 13 Mart'ta da kuvvetlerini azaltacağını açıklamıştı. Dünyada yankı uyandırıran karara Suriyeli muhalifler ve uluslararası aktörler ihtiyatlı yaklaşmayı tercih etmişti.

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov'un Hımeymim ve Tartus'taki üslerin korunacağına ilişkin açıklamasının ardından, Rusya’nın 30 Eylül 2015’te başlattığı hava saldırıları için tahkimatını eylül ayı boyunca yani 1 ay içerisinde tamamlayabilmiş olması, "gerektiğinde Suriye’ye eski gücüyle dönebileceği" yorumlarına sebep olmuştu.

ABD'nin DAEŞ’e karşı yürütülen Doğal Kararlılık Operasyonları Sözcüsü Albay Steve Warren, 16 Mart'taki açıklamasında Suriye’de güçlerini azaltma karanının ardından Rusya'nın bu ülkeden sadece “bir avuç” uçağını çektiğini gördüklerini söylemişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...