Halep’ten 100 bin kişi yollara düşebilir

Düzenleyen:
Halep’ten 100 bin kişi  yollara düşebilir

DÜNYA Haberleri

Suriye rejimi bu ay içinde Halep'e 15 bin asker ve Şii milisin katılımı ile büyük bir kara operasyonu başlatacak. Halep'in düşmesi hâlinde yeni bir göç dalgası yaşanabilir

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, Suriye rejiminin yeni saldırı hazırlığında olmasından dolayı endişe duyduklarını bildirdi. Cenevre'deki Suriye barış görüşmelerinin yeniden başlamasının cesaret verici bir adım olduğunu belirten Mogherini, "Suriye'de ateşkes 6 haftadır yürürlükte. Ancak son ihlallerden, bilhassa da Suriye rejiminin Halep yakınları ve Şam'ın doğusuna yönelik yeni taarruzuna ilişkin haberlerden endişe duyuyoruz" ifadesini kullandı.
MUHALİFLERİN SON KALESİ
Yaklaşık 3.5 yıldır rejim güçleri, muhalifler, DAEŞ ve El Nusra arasında bölünmüş durumda olan Halep, muhalifler için kuzeydeki son kale konumunda. Buranın kuzey doğusundaki Rakka ve Deyr ez Zor ise DAEŞ'in kontrolünde. Şehrin güneyi ve batısı ise büyük oranda El Nusra'nın elinde. İran, Rusya'nın ve Hizbullah militanlarının desteğini arkasına alan rejimin, bu ay içinde Halep'e büyük bir saldırı başlatacağı tahmin ediliyor. 1000 İran askeri, 6 bin Şii milis, 7 bin rejim askerinin katılacağı saldırıya Hizbullah militanlarının da destek vereceği öğrenildi. Rejimin Halep'i ele geçirmesi muhalefet için çok büyük darbe olabilir. Halep'in düşmesi Türkiye'yi de zor durumda bırakacak: 100 bin kişi Türkiye’ye gelebilir.
BİR BAŞKA GÖÇ DAHA VAR
Türkiye'yi bekleyen bir başka göç dalgası daha var. Kilis'in hemen karşısında Azez'in doğusunda bulunan Dabık kasabasında terör örgütü DAEŞ ile muhalifler arasında yaşanan çatışmalar şiddetlendi. Çatışmalardan kaçan yaklaşık 30 bin kişi Türkiye sınırına yöneldi. İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye'ye "Sınırları açın" çağrısında bulundu.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...