Eski Kıbrıs Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy: Başkanlık sistemi bize şart

Düzenleyen:
Eski Kıbrıs Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy: Başkanlık sistemi bize şart

DÜNYA Haberleri

“Türkiye’de AK Parti’nin tek başına iktidarları döneminde yaşananlar ortada. Biz de Türkiye’mizde olduğu gibi Başkanlık Sistemi’ne geçilmesini gündeme almalıyız”

Kıbrıs’ın eski ulaştırma bakanlarından Hasan Taçoy, “Asıl başkanlık sistemi Kıbrıs’ta olmalı” dedi. Gazetemizin sorularını cevaplandıran Bakan Taçoy, “Kuzey Kıbrıs’ın durumu ne olacak. Hep böyle siyasi krizlerle mi anılacak?” sorumuz karşısında, “Hükümetlerin ömürlerinin kısa olması, uzunca bir süredir istikrarlı hükümetler dönemi olmaması kalkınamamamızın önemli etkenlerinden biri. Türkiye’de AK Parti’nin tek başına iktidarları döneminde yaşananlar ortada. Biz de Türkiye’mizde olduğu gibi ‘Başkanlık Sistemi’ne geçilmesini gündeme almalıyız” dedi.

> Sürpriz bir şekilde istifa ettiniz. Gerçekten tek gerekçe partiye aidiyetinizin sorgulanması mı?
* Son yıllarda yaşanan siyasi gelişmelere geri dönmek, şu veya bu polemikler içerisine girmek istemiyorum. Şimdi bağımsız milletvekiliyim ve kurulan Ulusal Birlik Partisi-Demokrat Parti koalisyon hükümetine destek veriyorum. Anavatan Türkiye hükümeti ile sonuçlandırılması gereken Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü, hazırlanıp yürürlüğe konulması gereken Yapısal Dönüşüm Programı var. Kıbrıs konusunda çetin günler yaşanıyor. Rumların kabul edilemez istekleri ortada. Bunlara odaklanmış durumdayım. Dolayısı ile dün yaşananlar geride kaldı, ben şimdi umutla halkımızın meselelerinin aşılması için üzerime düşenleri yapmaya çalışıyorum. 

> Ankara ile Lefkoşa arasında uyumsuzluk görüyor musunuz? Akıncı geldikten sonra mini bir kriz olmuştu.
İlk başta böyle bir olay yaşanmıştı ama o da artık geride kaldı. Hiçbir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Kıbrıs Türkü için taşıdığı değer ve önemin farkında olmama lüksüne sahip değil. Türkiye bizim için, biz de Türkiye için çok önemliyiz. İlişkilerimiz kardeşlik duyguları içinde, karşılıklı sevgi, saygı anlayışı ile sürekli geliştirilmelidir. 

> Sizce su problemi nasıl çözülmeli? Mevzu hükümetin dağılmasındaki sebeplerden biri. Türkiye Akdeniz’i delip su ulaştırırken KKTC’nin tavrını yadırgıyor, kamuoyu haksızlık yapıldığına inanıyor. Kıbrıs Türkü ne istiyor, siz ne düşünüyorsunuz?
 * Geri dönüp tartışmalar çıkarmak bir fayda sağlamaz. Anlaşma imzalanmıştır ve Meclis’imizde onaylanmıştır. Şimdi yapılması gereken güzel, doğru bir ihale şartnamesi hazırlanması ve ihale yapılmasıdır. Bu proje Kıbrıs Türkü için sosyo-ekonomik getirileri çok yüksek bir proje. Stratejik. Daha henüz projenin getirecekleri tam olarak algılanmış değildir. Ben inanıyor ve güveniyorum ki bu projenin yürürlüğe girmesi ile Kıbrıs Türk halkının içme ve kullanma suyu meselesi geride kalır, sağlığımız için çok önemli bir gelişme sağlarken, tarımsal üretim, turizmimiz ve üniversitelerimiz için de yepyeni ufuklar açmış olacağız.

 Başbakan Ahmet Davutoğlu; Diyarbakır ve Şanlıurfa’dan Ercan’a uçak seferleri müjdesi verdi. Bu adımları nasıl değerlendiriyorsunuz?
 * Sayın Davutoğlu’nun Türkiye’mizin iki kentinden daha KKTC’ye uçak seferleri yapılacağını duyurmasını yararlı buluyorum. İnşallah devamlı olur ve buna yeni kentler eklenir. Türkiye’mizden KKTC’ye gelen insan sayısının artmaması için hiçbir sebep yok.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...