Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Fransa’da 500 bin kişi sokaklara döküldü

Düzenleyen:
Fransa’da 500 bin kişi sokaklara döküldü

DÜNYA Haberleri

7 sendikanın destek vermesi ile aralarında Paris, Marsilya, Nantes’ın da bulunduğu birçok şehirde protesto gösterileri düzenlendi

Fransa’da başta öğrenciler olmak üzere binlerce kişiyi sokağa döken çalışma yasa tasarısına tepkiler sürüyor. ‘Nuit Debout’ (Gece Ayakta) adlı hareketi başlatan ve 31 Mart’tan bu yana devam eden protestolarda önceki gece göstericilerle polis arasında arbede yaşandı. Ülkenin yaklaşık 200 noktasında düzenlenen protesto gösterilerine 7 sendika destek verdi. Yetkililere göre 170 bin ülkenin en büyük işçi konfederasyonu CGT'ye göre ise 500 bin kişinin katıldığı eylemlere polis sert müdahalelerde bulundu. Marsilya, Nantes ve başkent Paris'te şiddetli çatışmalar yaşandı. İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ülke genelinde 124 kişinin gözaltına alındığını ve çıkan olaylarda 3’ü ağır 24 polisin yaralandığını açıkladı.
1 MAYIS İÇİN HAZIRLIK VAR
İşsizliği düşürmek için hazırlandığı iddia edilen çalışma yasası tasarısı, sendikalar tarafından "kazanılmış hakların elden alınması" olarak yorumlanıyor. Tasarıya göre günlük azami 10 saat olabilen çalışma süresi 12 saate çıkarılacak. İş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma limiti düşürülecek. Fazla mesailerde 5 kata kadar daha az ödeme yapılacak. Yasa tasarısı, şirket ve işverenlere çalışanlarının mesai süresini artırma ve maaşlarını düşürme yetkisi verirken 18 yaşından küçük, çıraklık eğitimi alanların günlük 10 saate kadar çalışabilmesini öngörüyor. Tasarıya karşı son iki ayda dördüncü defa sokağa çıkan göstericiler, 1 Mayıs'ta daha büyük eylem yapacak.
POLİS ARTIK İHA KULLANIYOR
Bu arada eylemcilerle başa çıkamayan Fransa polisi, göstericilerle daha etkili müdahale edebilmek için teknolojiden yararlanmaya başladı. Polis gösterilerde İnsansız Hava Aracını (İHA) kullandı. Bir polis, göstericilerin üzerinde İHA ile uçarak bol bol görüntü aldı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...