ABD ve PYD çelişkisi

Düzenleyen:
ABD ve PYD çelişkisi

DÜNYA Haberleri

ABD Savunma Bakanı Carter, terör örgütü PKK ve Suriye kolu PYD arasındaki ilişkiyi kabul etti. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby ise PYD'yi terör örgütü olarak görmediklerini dile getirirken, bir diğer Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Toner ise PYD'ye tepki gösterdi.

ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, ABD Senatosu’ndaki bir oturumda soruları cevaplarken, terör örgütü PKK ile örgütün Suriye'deki uzantısı olan YPG ve PYD arasında ilişki bulunduğunu kabul etti. Senato'daki Silahlı Hizmetler Komitesi’nde senatörlerin sorularını cevaplayan Carter, Senatör Lindsey Graham’in Suriye konusundaki sorularıyla karşı karşıya kaldı. 

Graham'in “PYD’yi ve YPG’yi hiç duydunuz mu?” şeklindeki sorusuna “Evet” karşılığını veren Carter, Senatörün, “Bunlar kimdir?” sorusunu ise “Kürt gruplar'' şeklinde cevapladı. Sorularına “YPG, PYD’nin silahlı kanadı mı?” diye devam eden Graham'a yanıt veren Savunma Bakanı ise “Evet, doğru” dedi. Carter, Graham’in “Raporlar, bunların PKK ile bağlantılı ya da en azından önemli ilişkileri olduğunu belirtiyor. Bu doğru mu?” şeklindeki sorusuna ise “Evet” cevabını verdi. 

Graham’in araya girerek, PKK’nin Türkiye için terör örgütü olduğunu söylemesi üzerine Carter, “PKK sadece Türkiye’nin değil ABD’nin nazarında da terör örgütüdür.” diye konuştu. Carter, “Türkler’in Suriye’de YPG’yi silahlandırdığımız için bize kızgın olması sizin için şaşırtıcı mı?” sorusu üzerine ise “Hayır” dedi ve Türkiye ile geniş istişareler içinde olduklarını belirtti.

"YPG'Yİ TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK GÖRMÜYORUZ"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, ABD’nin, terör örgütü PKK ve Suriye'deki uzantısı PYD hakkındaki politikalarında herhangi bir değişiklik olmadığını söyledi. Kirby, günlük basın toplantısında bir soru üzerine ABD’nin PKK, PYD ve silahlı kanadı YPG’yi nasıl tanımladığını değerlendirdi. PKK’yı yabancı terör örgütü olarak gördüklerini ve bu konuda herhangi bir değişikliğin olmadığını söyleyen Kirby, PKK'nın Suriye kolu YPG hakkında ise "terör örgütü olarak tanımıyoruz” dedi.

Kirby, DAEŞ’e karşı mücadele eden gruplara yardım etmeye devam edeceklerini ve bunun sadece PYD’yle sınırlı kalmayacağını belirtti.

BİR BAŞKA SÖZCÜDEN PYD'YE TEPKİ

Günlük basın toplantısında ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner, bir soru üzerine, Halep'in Tel Rıfat ilçesinde bulunan PYD güçleriyle ÖSO arasında yaşanan çatışma sonrası, PYD’nin, ölen muhaliflerin cenazelerini tırın kasasında teşhir etmesini değerlendirdi. Toner, görüntüleri gördüklerini fakat gerçekliğini doğrulayamacaklarını belirterek, “Bu tür davranışları tereddüt etmeden güçlü bir şekilde kınıyoruz. Bu tür davranışlar, Batı Suriye’deki gruplar arasında gerginliğin artmasına sebep olmaktadır” dedi. 

"ABD’nin Afrin’de bulunan Kürtlere destek vermediği" yönündeki sözlerini yineleyen Toner, şunları kaydetti: “Açık ve gizli görüşmelerimizde, YPG ve Suriyeli güçlerin muhaliflerle Fırat nehri çevresinde çatışmaları hakkındaki ciddi kaygılarımızı iletiyoruz. Bu kavga sona ermeli. İstikrarın önüne geçiyor ve zarar veriyor.” Telefonla bilgi veren Afrinli bir sakin, PYD militanlarının kent merkezinde araç konvoyu yaptığını, bir tırın arkasına yerleştirdikleri ÖSO mensuplarının cesetlerini caddelerde gezdirerek teşhir ettiklerini anlatmıştı.

ÇELİŞKİLİ AÇIKLAMALAR

Terör örgütü PKK'nın Suriye kolu PYD ve silahlı kanadı YPG hakkında farklı ağızlardan çelişkili açıklamalar yapan ABD yönetimi tepki çekmeye devam ederken, geçtiğimiz aylarda "müttefik" Türkiye'nin başkentini kana bulayan örgütleri "terörist" olarak görmediklerini belirten sözcüler kafalarda soru işaretleri oluşturuyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...