Körfez'de çirkin plan! Hedefte Türkiye de var

Düzenleyen:
Körfez'de çirkin plan! Hedefte Türkiye de var

DÜNYA Haberleri

Arap yarımadasında dost ve kardeş Katar'a yönelik başlatılan "darbe girişimi" tansiyonu yükseltmeye devam ediyor. Müslüman Kardeşler ve Hamas'a destek veren Türkiye'nin de benzer bir tabloyla karşı karşıya kalabileceği ifade edilirken, on yıllardır Filistin davasında birleşemeyen devletlerin Filistin'e en büyük desteği veren ülkelerden olan Katar'a karşı tutumu büyük tepki çekiyor.

Türkiye Gazetesi İnternet Servisi

ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu ziyareti ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Washington Büyükelçisi Yusuf el-Uteybe'ye ait olduğu iddia edilen e-postaların bazı hacker grupları tarafından yayınlanmasının ardından Katar'a yönelik başlatılan karalama kampanyası sürüyor. Katar'ın Mısır'da Müslüman Kardeşler ve Gazze'de Hamas'a sağladığı yardımları "teröre verilen destek" olarak lanse eden ABD güdümündeki Arap ülkeleri arka arkaya yaptırım kararlarını açıklayarak Türkiye'nin de yakın müttefiği olan ülkenin can damarlarını kesmeye çalışıyor.

FİLİSTİN İÇİN BİRLEŞEMEYENLER KATAR'A KİN KUSUYOR

Dost ve kardeş Katar'ı teröre destek vermekle suçlayan ülkeler arasında Suudi Arabistan, Bahreyn, BAE, Yemen, Mısır, Ürdün, Maldivler ve Libya'nın Tobruk hükümeti bulunuyor. On yıllardır Filistin davasında bir araya gelemeyen söz konusu yönetimlerin Türkiye ile birlikte Gazze ve Batı Şeria'a da Filistinlilerin umudu olan Katar'a yaptırım uygulaması büyük tepki çekiyor. Adı geçen ülkelerin kara propagandasına karşı vatandaşların dünyanın farklı noktalarındaki büyükelçilikler önünde Katar lehine gösteriler düzenlediği bildirildi.

Körfez'de çirkin plan! Hedefte Türkiye de var

DARBECİLER "KAHRAMAN" MAZLUMLARIN DOSTU "TERÖRİST"

Katar'ı suçlayan ülkeler arasında en çok dikkat çeken yönetimler ise Mısır ve Libya'nın Tobruk hükümeti. Mısır'da Müslüman Kardeşler üyesi ve meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi kanlı bir darbeyle deviren, ardından göstermelik seçimlerle cumhurbaşkanlığını ilan eden Abdülfettah es-Sisi yönetimi ve Libya'da Ulusal Uzlaşı Hükümeti'ne karşı BAE ve Mısır tarafından desteklenen Halife Hafter liderliğindeki Tobruk hükümetinin yaşanan kriz üzerinden kendilerini aklamaya çalıştığı belirtiliyor. Türkiye gazetesi

İSRAİL'İN EKMEĞİNE YAĞ SÜRÜYOR

Yaşananların bölgedeki birliğe zarar verdiğini ve bu durumun en çok İsrail'e yaradığını ifade eden uzmanlar yakın gelecekte Gazze'nin nefessiz kalabileceği uyarısında bulundu. Yanı sıra Katar merkezli uluslararası Al Jazeera haber ağının İsrail ofisine bazı Yahudi gruplar tarafından baskın yapıldığı bildirildi. 

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Liberman, Katar ve bazı Arap ülkeleri arasındaki krizle ilgili "Terör korkusuyla Katar'la ilişkilerini kesen ülkeler, İsrail'e, Arap ülkeleriyle teröre karşı iş birliği yapmak için büyük fırsat sunuyor. Arap ülkeleri bile bu bölgedeki riskin İsrail değil, terörizm olduğunu anladı. Bu durum iş birliği için fırsat." ifadelerini kullandı.

Körfez'de çirkin plan! Hedefte Türkiye de var

DOST VE KARDEŞ KATAR'A DARBE GİRİŞİMİ

Türkiye'nin yakın müttefiki Katar, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında süratle Türk hükümetinin yanında olduğunu ifade etmişti. Körfez'de gerçekleştirilen operasyonun Türkiye'nin yakın geçmişti askeri üs kurduğu Katar'ın can damarlarını kesmek için bir darbe girişimi olduğu öne sürülüyor. Katarlı uzmanlar ülkelerine büyük haksızlık yapıldığını dile getirirken Ankara, Katar'ı bu süreçte yalnız bırakmayacağını ifade etti.

"KATAR'A KARŞI OYUN OYNANIYOR"

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Katar Emiri Tamim bin Hamid es-Sani ile görüştüğünü dile getirirek bu ülkeye yönelik yaptırımları doğru bulmadığını ifade etti. Türkiye gazetesi

Katar'a karşı oyun oynandığını dile getiren Cumhurbşakanı Erdoğan, "Burada farklı bir oyun oynanıyor. Ama bu oyunun arkasında kimler var, şu anda onu henüz tespit edebilmiş değiliz. Bölge ülkeleri olarak gücümüzü kendi iç mücadelemiz yerine sorunun asıl kaynaklarına yöneltmemiz gerekiyor. Bölgenin karışıp gerilimin artması için fırsat kollayanların umutlarını boşa çıkarmalıyız." dedi.

Körfez'de çirkin plan! Hedefte Türkiye de var

TRUMP'TAN KATAR TWEETİ

Katar'ın komşuları tarafından bir gün içinde yapayalnız bırakılmasıyla uluslararası bir boyut kazanan krizde, ABD Başkanı Donald Trump ilk açıklamasını yaptı. Doha yönetimini topa tutan Trump, "Ortadoğu ziyaretimde, radikal ideolojilerin artık finanse edilemeyeceğini söyledim. Liderler Katar'ı işaret etti, bakın!" diye yazdı. Bölgedeki liderlerin görüşünü aldığını vurgulayan Trump, böylece krizde Washington'ın rolünü de belli etmiş oldu. 

Körfez'de çirkin plan! Hedefte Türkiye de var

Suudi Arabistan'da 50 ülkenin lideriyle buluştuğunu hatırlatan Trump, 1 saat 38 dakika sonra yazdığı yeni Twitter mesajında "Suudi Arabistan Kralı ve 50 ülkeyle yapılan görüşmelerin işe yaradığını görmek çok güzel. Aşırılığın finanse edilmesine karşı katı bir tutum takınabileceklerini söylediler, bütün dayanak noktası Katar. Belki de bu terör dehşetinin sona erişinin başlangıcı olacak." dedi.

KREMLİN'DEN KATAR'A DESTEK

Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Katar Emiri Sani'nin telefonda görüştüğü bildirildi. Kremlin'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, telefon konuşmasında ticari, ekonomik ve yatırım alanları başta olmak üzere Rusya ve Katar'ın işbirliğinine devam edeceği belirtildi.

Açıklamalara şu şekilde devam edildi: "Nisan ayında gerçekleşen ikili hükümetlerarası komisyon toplantısının sonuçları olumlu değerlendirildi. Aynı zamanda uluslararası sorunlara da değinildi. Vladimir Putin, Rusya'nın kriz durumlarının siyasi ve diplomatik yollarla diyalog kurarak çözülmesinden yana olduğunu bir kez daha belirtti."

Körfez'de çirkin plan! Hedefte Türkiye de var

"KATAR TERÖRLE MÜCADELE EDİYOR"

Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ülkesinin, komşularıyla yaşadığı diplomatik krizin çözümü için "diyaloğa hazır" ve "ara buluculuğa açık" olduğunu bildirdi. Katar resmi haber ajansı QNA'da yer alan habere göre, Al Sani, CNN'e verdiği röportajda, "Diyaloğa ve oturup konuşmaya hazırız. Biz burada 'süper güç' değiliz ve meselelerin çatışma yoluyla çözüleceğine inanmıyoruz." dedi. 

Al Sani, ülkesinin "terörü desteklediği" yönündeki suçlamaları yalanladı. Katarlı bakan, bu iddialara ilişkin, "Katar terörün finanmasıyla mücadele ediyor ve dünyayı potansiyel teröristlere karşı korumakta katkı sağlıyor." değerlendirmesini yaptı.

Körfez'de çirkin plan! Hedefte Türkiye de var

TÜRKİYE VE KATAR'A TERÖR TUZAĞI

BAE büyükelçisi Yusuf el-Uteybe'nin e-posta hesabını ele geçirdiğini savunan bir hacker grubu, bazı postaları ABD'li medya kuruluşlarına göndermişti. E-postalarda İsrail yanlısı FDD ve ülkemize görünürde "dost" olan BAE kaynaklarının Katar ve Türkiye aleyhinde çalışmalar yürüttüğü ortaya çıkmıştı. Bu yazışmalarda iki tarafın da Arap Baharından endişe ettikleri, Türkiye ve Katar'ın Müslüman Kardeşler ve Hamas'a verdiği desteği "teröre destek" olarak yorumladıkları ve bunun için önlem alma ve Amerikan politikalarını etkileme hedefi güttükleri anlaşılmıştı.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...