Bin yıllık oyuncak

Düzenleyen:
Bin yıllık oyuncak

EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ Haberleri

Çocuk, her zaman çocuk… Bugün cep telefonları ve tabletler ellerinden düşmese de, iş sonunda dönüp dolaşıp oyuncaklara geri dönüyor.

Ali Çelik

Bizden tam 3 bin 500 km kuzeyde, Norveç’in denize uzak dağlık bir bölgesinde gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda bin yıllık olduğu tahmin edilen oyuncak bir tekne bulundu. Özellikle çiftçilerin yaşadığı düşünülen bir arazide yürütülen kazı çalışmalarında toprağın altından bir de deri ayakkabı çıktı. Uzmanların yaptığı açıklamalara göre, ahşap oyuncak MS 1150 yılına ait. Beraberinde gün yüzüne çıkan deri ayakkabı için yapılan tarih tahmini ise daha eski olduğu yönünde. Basit bir Viking yelkenlisi olarak tasarlanmış oyuncak, aslında şu ana kadar bulunmuş tek örnek değil. 1900’lü yılların başında Trodnheim şehrinde yapılan inşaat çalışmalarında da benzer tahta bir oyuncak tekne gün yüzüne çıkmıştı. Araştırmayı yürüten ekip üyelerinden Arkeolog Frasson, yaptığı açıklamada “Bu oyuncak tekne, bölgede o zaman diliminde yaşayan insanlar hakkında bize bir şeyler söyleyebilir. Arkeolojik çalışmalarda çocuklarla ilgili objelere rastlamak oldukça zor, bu örnek o dönemde yaşayan çocukların alışkanlıklarını ve merak alanlarını konusunda bize ışık tutacak” dedi. 
VİKİNG ÇİFTLİĞİ
1900’lerin başında bulunan örnek, ticaret merkezi olarak düşünülen Trondheim bölgesinden çıksa da gün yüzüne kavuşan son oyuncak, nispeten daha mütevazı ve çiftlik ortamı olduğu sanılan bir arazide bulundu. Teknelerin o yıllara ait önemli ulaşım araçlarından olduğu herkes tarafından bilinen bir gerçek. Arkeologların ‘gerçekçi bir model oyuncak’ olarak yorumladıkları buluntu, tıpkı bugünkü çocukların bir yarış arabasına veya uçağa hayran oldukları gibi o dönemde yaşayan çocukların hayranlığını kazanan objeler arasında olduğu düşünülüyor.  

Bin yıllık oyuncak

İlk Barbİe

Milattan sonra birinci yüzyıla ait olduğu iddia edilen ve detay işçiliği ile dikkat çeken oyuncaklardan biri de bu bebek. Kolları, bacakları, dizleri ve dirsekleri hareket eden oyuncak bebeğin, kolye, bilezik ve halhallarla süslenmiş detayları oldukça ilginç. Günümüz şartlarında da işlemesi oldukça zor olan fildişinden imâl edilmiş. Anlaşılan o ki; kız çocukları hangi zamanda yaşarsa yaşasın, incik boncuk takı işlerine meraklı ve oyuncak bebeklerden vazgeçemiyorlar...

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...