Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Velilere 'ilk gün' uyarısı

/ Kaynak: AA
Velilere 'ilk gün' uyarısı

EĞİTİM Haberleri  / AA

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Bozkurt, okula yeni başlayan öğrencilere velilerin ilk gün onlara eşlik etmesi gerektiğini bildirdi.

Ankara İl Milli Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, okula yeni başlayan öğrenciler için uyum güçlüğünün normal olduğunu belirterek, bunu önlemek için velilerin çocuklarını ilk gün okulla göndermesi ve onlara eşlik etmesi gerektiğini bildirdi. 


Bozkurt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde 18 milyon öğrenci ve 900 bin öğretmenin yarın ders başı yapacağını ifade etti. Ankara'da ise 2015-2016 öğretim yılında 915 bin 750 öğrenciye, bin 707'si resmi 953'ü de özel olmak üzere 2 bin 660 okulda, 62 bin 245 öğretmenle eğitim verileceğini söyleyen Bozkurt, 62 bin 670 öğrencinin de Ankara'da bu yıl ilkokula başlayacağını kaydetti.


Okula başlamanın hem çocuklar hem de aileleri için geleceğe atılan önemli bir adım olduğunun altını çizen Bozkurt,  çocuğun yaşamındaki bu büyük değişimin heyecanını ailelerin de paylaştığını dile getirdi. 


Bozkurt, okula başlayacağı güne kadar zamanlarının büyük bölümünü evde anne baba ve kardeşleriyle birlikte geçiren çocukların okulla tamamen yabancı bir ortama girdiğine işaret etti.


Durumu kabullenmekte zorlanan çocukların okula uyumlarının güçleştiğini ve gelecekteki eğitim hayatlarının da bundan etkilendiğini belirten Bozkurt, "Aslında okula yeni başlayan çocukların belli bir süre uyum güçlüğü yaşaması normaldir. Önemli olan aile, okul ve öğretmenin bu süreçte işbirliği içerisinde olmalarıdır. Aileler, okula yeni başlayan ve bu tür güçlükleri yaşayan çocuğun sadece kendi çocukları olmadığını bilmeli ve ona göre davranmalıdırlar. Her çocuk benzer şeyler yaşamaktadır" diye konuştu.


Velilerin okul hazırlıklarını çocukla yapması ve onun kararlarını da dikkate almasının çocuğu okul hakkında heyecanlandıracağını ifade eden Bozkurt, bu sürecin de uyumu hızlandıracağını kaydetti. 


Anne ve babaların, çocuklarının okula, öğretmenlere ve arkadaşlarına karşı duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine fırsat vermesi gerektiğini vurgulayan Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Özellikle okula yeni başlayan çocukların uyum güçlüğü yaşamaları normal. Veliler bunu önlemek için okulun ilk günü mutlaka çocuklarını okula göndermeli ve mümkünse ilk gün çocuklarına eşlik etmelidir. Ebeveynlerin kaygı ve stresten uzak, sakin olmaları çocuk üzerinde önemli bir etkiye sahip." 


Okula yeni başlayacak çocuklar için en önemli sorunlardan bir tanesinin de ailelerinden ayrı vakit geçirecek olmaları. Bu durum da çocukların okuldan korkmalarına neden oluyor. Okul korkularının üstesinden gelinebilmesi için ailenin tutumu son derece önemli. Aileler çocuklarına okulun korkulacak yer olmadığını aksine keyifli vakitler geçirilecek, yeni arkadaşlıkların kurulacağı yerler olduğunu anlatmalıdır. Ayrıca veliler, çocuklarının içlerindeki korkuyu yenebilmesi için agresif tutumlar göstermemeli aksine sabırlı, soğukkanlı ve kararlı olmalılar. Çocuklarını okula gitmeleri konusunda cesaretlendirmeli, gitmek istemediğinde ise açık ve anlaşılır bir şekilde konuşarak sebebini öğrenmeliler. Her zaman çocuklarına onların yanında olabilecekleri duygusunu vermelidirler."


Okul başarısı için tavsiyeler 


Okul başarısını etkileyen pek çok faktör bulunduğunu söyleyen Bozkurt, başarılı olmak için çok çalışmaktan ziyade etkili çalışmanın gerektiğini belirtti.


Erol Bozkurt, sadece akademik başarının, insan hayatı için yeterli olmadığını vurgulayarak, öğrencilere başarı için şu tavsiyelerde bulundu:


"Sosyal ve kültürel başarı da en az akademik başarı kadar önemlidir. Başarı her kişi için ayrı ayrı ele alınmalı, başarıya giden yol üzerindeki aksaklıklar, öğrenmenin bir şekli olarak kabul edilmelidir. Başarınızı başkalarıyla mukayese ederek değil, kendi gelişiminizdeki ilerlemeleri göz önüne alarak değerlendirin. Hata yapmaktan korkmayın. Bir amacınız olsun. Bu amaçlar doğrultusunda hedeflerinizi oluşturun ve onlar için mücadele edin. Olumsuzluklara değil, pozitif gelişmelere odaklanın. Sorun çözebilmeye, hatalarınızı görebilmeye ve akıl yürütmeye odaklanın."

EĞİTİM
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...