Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik: Girişimci yetiştiriyoruz

Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik: Girişimci yetiştiriyoruz

EĞİTİM Haberleri

Öğrencilerimizi, öğrenimlerinin birinci yılından itibaren, öğretim elemanlarının aktif akademik danışmanlığında iş hayatına etkin biçimde hazırlıyoruz.

Doç. Dr. Süleyman DOĞAN sordu, rektörler cevapladı
Uşak Anadolu'nun kalkınmakta olan şirin ve güzel girişimci illerimizden biridir. Uşak'ta Prof.Dr.Kadir Canatan , Doç.Dr. Murat Başar ve Dr.Hanefi Yazıcı ile birlikte tarhananın doyumsuz tadına varırken ülkemizin her bir köşesinin ayrı bir güzelliği ve özelliğini müşahede ediyoruz. Uşak Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Sait Çelik kısa zamanda güzel bir kampüsün inşasının yapılmasında büyük gayreti olan genç, dinamik ve girişimci bir yönetici. Uşak üniversitesinin nitelikli akademik kadrosu ile öğrencilerin teveccühüne mazhar olduğunun altını çizen rektör Çelik, aklın ve bilimin ışığında saygın bir üniversite için var güçleriyle çalıştıklarını belirtti. Rektör Profesör Çelik ile yaptığımız söyleşi ile baş başa bırakırken katkılarından dolayı Yrd.Doç. Dr. Meral Özçınar Eşli ve Filiz Kılınç'a teşekkür ediyorum. 
Sayın hocam rektör olarak üniversiteyi nereden nereye getirdiniz?
Göreve geldiğimizde üniversitemiz gelişim sürecinin henüz başlangıcındaydı.  Hem yatırımlar hem akademik ve idari kadro sayısı da yetersizdi. Üniversite personelimizle birlikte üniversitemizi geliştirmek için yoğun mesai harcadık ve yatırımları hızlandırdık. Yapımı devam eden inşaatları hızla bitirdik. Yeni yatırımlar yaptık. Bugün tercih dönemlerinde kontenjanlarımız yüzde 100 doluyor. 93 ülkeden tercih edilen sadece bölgemizin ve ülkemizin değil uluslararası bir dünya üniversitesi haline geldik.
Şimdi hedefiniz nedir?
Üniversitemiz için en öncelikli hedefimiz üniversitemizi ilimizin ve bölgemizin sağlık kampüsü haline getirmektir. Diş Hekimliği Fakültemizi şehrin merkezinde, kolay ulaşılabilir bir mekânda, tüm anabilim dallarında klinik hizmet vermeye inşallah 2 ay içinde başlayacağız. Bölgenin tek tıp fakültesi olmayan ilimize tıp fakültesi kazandırdık. Tüm bu gelişmeler üniversitemiz ve Uşak için son derece önemli gelişmelerdir. 
Üniversiteniz Türkiye için ne ifade ediyor ve Türk bilim alanına yaptığı katkılar nelerdir?
Üniversitemiz TÜBİTAK, AB, Kalkınma Ajansı ve Bakanlıklar tarafından desteklenen projeleriyle Türkiye'nin en hızlı gelişen üniversiteleri arasında yerini almıştır. Uşak Üniversitesi Ailesi'nin fertlerini, hızla gelişmekte olan ekonomimizi ve toplumumuzu dünya standartlarına yükseltecek olan topluma kazandırmanın gururunu yaşıyor. 
Sizce üniversitelerin temel acil sorunları ve çözüm yolları nelerdir?
Yeni kurulan üniversiteler genellikle küçük şehirlerde kurulduğu için öğrencilere sosyal ve kültürel açıdan yeterince hizmet sunamamakla birlikte, kuruldukları kentlerde de sinema tiyatro gibi kültürel etkinliklerin olacağı mekânlardan ve akademik yaşamdan uzak olması da ciddi bir sorundur. Yeni kurulan üniversitelerin diğer bir sorunu kurumsallaşma sorunudur. Kurumsallaşma ikliminin oluşması için belirli bir zamana ve kurumun belirli bir temele oturmasına ihtiyaç vardır.
Üniversiteniz nerede duruyor ve hangi alanda iddialısınız?
Üniversitemiz modern tasarımı ve nitelikli fakülte binalarında laboratuar, atölye ve derslikleriyle uluslararası standartlardadır.  Kampüsümüz, öğrenci çarşısı, 2 adet spor kompleksi ve diğer üniversitelere de rol model olan kütüphanemizle göz doldurmaktadır. Yapımına devam eden kongre kültür merkezi, öğrenci yaşam merkezi ve ihalesini yaptığımız spor vadisi ve peyzaj düzenlemesinin tamamlanmasıyla Türkiye'nin ve dünyanın en iddialı kampüslerinden biri haline gelecektir. 
Yükseköğretim kurumlarında görmek istediğiniz öğrenci profili sizce nasıl olmalıdır?
Öğrencilerimizi, mesleki kariyerleri açısından hayata donanımlı olarak hazırladığımıza inancımız tamdır. Bu donanım bu inanç ve azimle mezunlarımız; geleceğe yön veren, yenilikçi, etik değerlere saygılı 2023 Türkiye'sinde rol alacak, 2053 Türkiye'sini hazırlayacak, 2071 Türkiye'sini inşa edecek nesildir. Yani geleceğin lider ülke Türkiye'sini inşa edecek olan gençlerdir. Bu gençler de aktif, yapıcı, mücadeleci, meraklı, girişimci, kendini yazılı-sözlü olarak ifade edebilen, hoşgörülü, farklı görüşlere saygılı, uzlaşı kültürüne sahip, çevresine duyarlı, teknolojiyi bilen, dünya vatandaşı ve kendine ait değerlere saygılı, çalışkan, iyimser ve üretken olmalıdır.
Üniversite Rektörü olmak nasıl bir duygu?
Uşak Üniversitesi rektörlüğümün ikinci dönemimi yaşıyorum. İlk gün ki heyecanımla görevimi yapmaya devam ediyorum. Üniversiteme ve ülkeme hizmet etmek büyük bir onurdur. Başta öğrencilerimiz olmak üzere öğretim elemanlarımızdan, idari personelimize ve tüm çalışanlarımızla uyum içinde çalışmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. 
Üniversiteniz bölge ve Türkiye için hangi meselelere çözümler sundu?
Uşak derisi ve halısı ile tanınıyor. Kurduğumuz “Deri ve Halı Uygulama ve Araştırma Merkezimiz” konuyla ilgili çalışmalar yapıyor ve şehirde dericilik ve halıcılık ile ilgili meselelere çözümler üretiyoruz. Bölgesiyle birlikte kalkınan bir üniversite olmak için üniversitemize ve bölgemize güç verecek, değer katacak Teknoloji Merkezi (TEKMER) ve Bilimsel Araştırma ve Teknolojik Araştırma Merkezi (UBATAM ) gibi araştırma geliştirme merkezlerini kurduk. Kurmuş olduğumuz TEKMER Türkiye'de 170 üniversite arasında kurulan 19. teknoloji geliştirme merkezidir. 114 çeşit fiziksel ve kimyasal analizin yapılabileceği UBATAM, öğretim elemanlarımız başta olmak üzere kamu, özel ve ticari kurumlardan gelecek analiz, ölçüm, fizibilite etüdü ve sertifika gibi işlemlerde mühendislik ve danışmanlık hizmeti de vermektedir. Patent sahibi hocalarımız var. Bu çalışmalar hem Türkiye hem de dünya bilimine katkı verecek çalışmalardır. 
Öğrenciler neden üniversitenizi tercih etsinler?
Uşak Üniversitesi sürekli güçlenen, alanlarında sayısız bilimsel çalışmalar yapan, ülkemiz ekonomisine ve sanayisine büyük hizmetler sunan genç ve dinamik bir öğretim elemanı kadrosuna sahiptir. Öğrencilerimiz, öğrenimlerini birinci yılından itibaren, öğretim elemanlarının aktif akademik danışmanlığında yönelimlerini belirlemekte ve iş hayatına etkin biçimde hazırlanmaktadırlar.
 “İş arayan değil, iş kuran, girişimci öğrenciler yetiştiriyoruz” sloganıyla üniversite- sanayi iş birliği kapsamında protokoller imzalanmış ve öğrencilerimiz alanlarıyla ilgili mesleki derslerini Uşak Organize Sanayi Bölgesinde yer alan işletmelerde görmekte ve yine bu işletmelerde staj imkânına sahiptirler.  
Öğrencilerin üniversite tercih ve yerleştirilmesinde sizce üniversitenin yeri ve rolü ne olmalıdır?
Üniversitelerin daha fazla öğrenci tercihi almaları, bünyelerinde daha yetkin ve yüksek kaliteli öğretim üyeleri bulundurmalarıyla mümkündür. Bu durum bilimsel kaliteyi ve öğrencilerin daha başarılı eğitim almalarını sağlayacaktır. Üniversite öğrenciyi seçmelidir çünkü kaliteli yani başarılı öğrenci puanını yüksek tutar ve başarısız öğrenciyi elemiş olur. 
Üniversitenizi tercih eden yabancı öğrenci profili nedir, hangi bölge ve ülkelerden öğrencileriniz var?
Üniversitemizde şu an 49 ülkeden 1933 yabancı uyruklu öğrenci öğrenim görüyor. Üniversitemizde eğitim gören öğrenci uyruklarının bazıları Amerika, Almanya, İsviçre, Fransa, Hollanda, Norveç, Yunanistan, Avusturya, Azerbaycan, Kosova, Bosna Hersek, İsrail, Sırbistan, Rusya, Avustralya, Ukrayna, Çin, Suriye, Suudi Arabistan, Cezayir, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, Eritre, Cibuti, Moritanya, Güney Afrika Cumhuriyeti'dir. Bu yıl ise 93 ülkeden 13 binin üzerinde başvuru oldu.
Yeni Türkiye'nin yeni üniversiteleri ve yeni rektörleri nasıl olmalıdır?
Ülkemiz; demokrasi, insan hakları, gelişmişlik ve kalkınma gibi alanlarda köklü değişiklikler neticesinde ülkemizin gelişmişlik düzeyi artmış dünya standartlarına yaklaşmıştır. Bütün bu gelişmelerin olduğu ülkemizde her kurumun yapması gerektiği gibi üniversiteler ve rektörler de bu gelişmelere ayak uydurmak ve gelişmeleri yakından takip ederek bilimsel altyapı sunmalıdırlar. Sadece bilimsel katkıyla da kalmamalı, analitik düşünebilen, düşündüklerini aktarabilen yapıcı eleştirileriyle katkı sunan akademik çalışmalara da imkân verilmelidir. 
Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik: Girişimci yetiştiriyoruz

Üniversitenizi diğer üniversitelerden ayıran belli başlı özellikleri nelerdir?
Üniversitemizin doğası, fiziksel alanları, teknolojik laboratuvarları gibi birçok önemli özelliği vardır. İş arayan değil iş kuran öğrenci yetiştiren üniversite olması, öğrencilerini girişimcilik ruhuyla beslemesi ve bunun için girişimcilik belgesi gibi önemli uygulamalar sunması diğer üniversitelerden ayıran özelliklerden bazılarıdır. Özellikle mühendislik gibi teknik bölümlerdeki öğrencilerimizin, yapılan protokollerle organize sanayi bölgelerinde eğitim almaları ve belirli dersleri sahada görmeleri de ayrıcalıklardandır.
Uşaklı  iş adamlarından destek görüyor musunuz?
Üniversitemiz adını sınırlarında barındığı Uşak ilinden almıştır. Üniversitemiz Uşak'ın bir kurumu ve bir değeridir. Bu anlamda sanayici ve iş adamlarımız özellikle öğrencilerimize katkı sunacak projelerde, çalışma sahalarını öğrencilerimize açmakta sektör öğrenci buluşmalarına önemli destekler vermektedirler. Uşaklı iş adamlarımızın üniversitemizi aidiyet duygusuyla daha çok sahiplenmeleri istiyoruz. 
Üniversitenizi nasıl konumlandırıyorsunuz?
Üniversitemiz gerçekten birçok üniversiteyi kıskandıracak doğal yapısıyla önemli bir avantaja sahiptir. İlimiz ve üniversitemiz öğrenciye her türlü imkânın, en uygun şartlarda sunulduğu nadir şehirlerden biridir. Bu anlamda biz üniversitemizi; ulaşımın kolay olduğu, kaliteli yaşam standartlarına sahip, doğası ve fiziksel imkânlarıyla ülkemizin önemli ve keyifli bir bilim merkezi olarak görüyoruz.
Kimdir? 
1964 yılında Denizli-Çivril'de doğdu. 1985 yılında Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden mezun oldu. 1987 yılında aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. 1992'de Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı'nda doktorasını tamamladı. 1997 yılında Doçent, 2003 yılında Profesör oldu. 2011'den beri Uşak Üniversitesi'nin rektörlüğünü yürütmektedir. Ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde çok sayıda bilimsel yayını vardır.  AB, DPT ve TÜBİTAK destekli pek çok projeye de yürütücü ve araştırmacı olarak katılmıştır. Yayınlarına uluslararası 155 bilimsel atıf yapılmıştır. İyi derecede İngilizce bilen Çelik evli ve 4 çocuk babasıdır.
Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik: Girişimci yetiştiriyoruz

UŞAK ÜNİVERSİTESİ KÜNYESİ
Bilimin ışığında
Kuruluş: 2006
Fakülte: 12, Yüksekokul: 3, Meslek yüksekokulu: 11
Uygulama ve Araştırma Merkezi: 21
Akademik Personel Sayısı: 740
Öğrenci kulübü: 78
Toplam Öğrenci Sayısı: 26 bin 441 (2200 lisans üstü, 7 bin önlisans)
Kapalı alan: 164 bin metrekare
Slogan: Aklın ve Bilimin Işığında Saygın Bir Üniversite
Misyon: Girişimcilik kültürüyle yetiştirilen, bakış açılarıyla farklılıkları görebilen, kendine güvenen, ülkemizin ve dünya sorunlarına duyarlı, bilim dünyasına katkı sunan öğretim elemanları ve üniversitemizin idari kadrosuyla; bölge insanına ve insanlığa bilgi yayan bir üniversite olmak.
Vizyon: Bölgenin sosyo-ekonomik yapısına göre bölüm ve programlar açarak, bölgenin ve öğrencilerin gelişimine katkı sunarak;  İş arayan değil iş kuran öğrenciler yetiştiren; yerel değerlerin dünyayla bütünleşmesine öncülük eden bir dünya üniversitesi olmak.





UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...