Siz TV seyrederken çocuk ödev yapamaz

Düzenleyen: / Kaynak: Canan Eraslan/Türkiye Gazetesi
Siz TV seyrederken çocuk ödev yapamaz

EĞİTİM Haberleri  / Canan Eraslan/Türkiye Gazetesi

Eline kitap almayan bir ailenin çocuğunun okuma alışkanlığı kazanması mümkün değil. Bunun için siz televizyon seyrederken, ondan ders çalışmasını istemek haksızlık...

Çocuklarımız çok kıymetli. Sağlıkları 'olmazsa olmazımız' elbette. Ancak beden sağlığı kadar onun kendisine, ailesine ve topluma faydalı bir birey olarak yetişmesi, en önemlisi de gelecekteki mutluluğu ve başarısı için eğitimi de bir o kadar önemli. Onu geleceğe hazırlayan bu uzun ve hayati süreçte aileler okuldan bile daha önde geliyor, gelmeli...

Okula başlama sürecinden mesleğini seçeceği döneme kadar yalnız olmadığını hissetmesi gerekiyor. Bu nedenle çocuğun okulunu sevmesinden arkadaş edinmesine, ders çalışma isteğinden kitap okuma alışkanlığına kadar her adımda en büyük görev aileye, öncelikle de anneye düşüyor.

Anne ve baba televizyon seyrederken veya keyifli bir sohbetteyken çocuğa "Hadi odana git, ders çalış" demenin anlamsızlığı ortada. Sık sık "Ödevini yaptın mı?" demek de öyle. Bu şekilde onu teşvik etmek yerine, okuldan, dersten soğumasına, bunu sıkıcı bir görev olarak görmesine yol açmaktan başka bir şey yapmamış oluruz aslında. Çocuğumuzu en iyi şekilde yetiştirebilmek için önce kendimiz uzun soluklu bir plan yapmak zorundayız. Nasıl davranacağımızı öğrenip, adım adım uygulamalıyız. Asla unutmamamız gereken bir nokta daha: Aile çocuğun en önemli modelidir. İyi model olmaya gayret gösterelim.

Ona kesinlikle ‘tembel’ demeyin
Çocuğunuz ders çalışmak istemiyorsa, onu 'tembel' diye etiketlemek yapılabilecek en büyük kötülük belki de. Bu sıfatı takarak onu ömür boyu 'tembel' olmaya yönlendirmiş olacaksınız. Kişiliği zedelenecek, okuldan nefret edecek, ödevi ceza gibi görmeye başlayacaktır.

Uzay mekiği pilotu olmak isteyebilir
Çocuk önce okulunu sevmeli, sonra çalışması için bir sebebi, hedefi olmalı. Mesela uzay mekiği pilotu olması için çalışması gerektiğini bilirse, ödev, sınav gibi kelimeler onu korkutmaz, harekete geçirir.

Çocuk çalışırken siz kitap okuyun
Çocuğunuz ders çalışırken onunla birlikte çalışma masasında oturmanız gerekmiyor. Mesela evin salonunda ders çalışmasını isteyip, siz de kitap okuyarak çok önemli ve kalıcı bir destek verebilirsiniz.

Ödevi bitmediyse siz yapmayın
Birçok ailenin yaptığı yanlışlardan biri bu. Çocuğu iyi not alsın veya öğretmeni kızmasın diye ödevine yardım eder, yardım etmek yetmez onun yerine yapar. Ancak çocuk bunun kolaylığına alışırsa bir dahaki sefere aynısını ister. Ödevini yapmak yerine, öğretmeniyle iletişime geçip, ödevin ertesi gün tamamlanmasını sağlayın. Ders çalışıp ödev yaparken de 40 dakikayı geçen süreler için zorlamayın. En uygun çalışma süresi 20-40 dakikadır ama evde çalışırken 20 dakikada bir dinlenmesine izin vermek gerek.

Düzenleyen:  - EĞİTİM
Kaynak: Canan Eraslan/Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...