Kuzey Irak petrolünden 700 milyon dolar geldi

Kuzey Irak petrolünden 700 milyon dolar geldi

Ekonomi Haberleri

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Halk Bankası'nın kasasında Kuzey Irak petrolünün satışı nedeniyle 700 milyon dolar bulunduğunu söyledi.

Kuzey Irak'tan 19.2 milyon varil petrolün uluslararası piyasaya sevk edildiğini söyleyen Bakan Yıldız, "Bu, 2 milyar dolarlık ticaret demek. Bu petrol ticaretinden dolayı Halkbank'a yatan miktar 700 milyon dolar" dedi.Enerji nbsp;ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Halk Bankası'nın kasasında Kuzey Irak petrolünün satışı nedeniyle 700 milyon dolar bulunduğunu söyledi. nbsp;Bakan Yıldız, bu meblağın peyderpey Bölgesel Kürt Yönetimi ve Irak Merkezi Hükümeti'ne aktarıldığını bildirdi. Bazı gazetelerin Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya gelen Yıldız, "Kuzey Irak'tan Ceyhan'a petrol akışı sürüyor. Ceyhan'dan şu ana kadar 26 tankerde toplam 19.2 milyon varil petrol uluslararası piyasaya sevk edildi. Bu yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ticaret demek. Bu petrol ticaretinden dolayı ödemelerin yapıldığı Halk Bankası'na yatan miktar ise 700 milyon dolar oldu" dedi. Bir soru üzerine, Akkuyu'da nükleer santrali yapacak Rus şirketin şu ana kadar 800 milyon dolarlık harcama yaptığını, toplamda Türkiye'ye 2 milyar dolar bütçe girişi yaptıklarını söyleyen Bakan Yıldız, Mart 2015'te liman ve lojistik birimlerin temelini atabileceklerini dile getirdi. Bakan Yıldız özetle şunları söyledi:

ARZ GÜVENLİĞİNİ RİSKE ATMAYIZ

Türkiye, elektriğinin yarısını doğalgazdan sağlıyor. Bunun yarısını Rusya'dan, onun da yarısını Ukrayna üzerinden gelen Batı Hattı'ndan karşılıyor. Yani elektriğimizin yüzde 12.5'i bu hattan sağlanıyor. Aynı zamanda bu hat, elektrik tüketimi yoğun olan Trakya'nın da elektriği için çok önemli. Bu gaz Trakya bölgesindeki doğalgaz santrallerinin gaz ihtiyacının tamamını karşılıyor. Marmara bölgesi, toplam elektrik tüketimimizin yüzde 34'ünü tek başına tüketiyor. Ukrayna-Rusya gerginliğinden kaynaklı olarak bu hattan gaz akışında sorun olması elbette bizi de etkiler. Bu, sadece şu an için değil, uzun dönemli olarak da olası risklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Trakya'nın arz güvenliğini riske atamayız. Bunun için gerekli önlemleri alıyoruz. Santrallerimizin bakım ve rehabilitasyonlarını tüketimin yüksek olduğu zamanlara denk getirmeden yapıyoruz, bununla elektrik üretim artışı sağlayacağız. nbsp;

DEPOLAMA İÇİN KREDİ

Aliağa ve Ereğli LNG tesislerimizi tam kapasite çalıştırmak için spot bağlantılarımızı yaptık. Cezayir'le süresi dolan 4.4 milyar metreküplük LNG anlaşmasını bu ay içinde 10 yıllığına yeniledik. Katar'dan 9 kargoda toplam 1.2 milyar metreküp LNG alacağız. Rusya'dan gelen Mavi Akım hattının Samsun girişinde Rusya yatırımlarına başladı. Bu yatırımlar bittiğinde 3 milyar metreküp ilave gaz gelecek. Doğalgaz arz güvenliğinde en önemli konu olarak gördüğümüz depolama için de çalışmalarımız sürüyor. Silivri'deki deponun kapasitesi 2.6 milyar metreküpten 2.8 milyar metreküpe çıkacak. BOTAŞ'ın Tuz Gölü depolama tesisinde 1 milyar metreküp kapasite olacak. Bunun için önümüzdeki günlerde Dünya Bankası'yla kredi anlaşması imzalanacak.
Nuri ELiBOL nbsp;
ANKARA




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...