Volkswagen mutlaka Türkiye'ye gelecek

Volkswagen mutlaka Türkiye'ye gelecek

Ekonomi Haberleri

Yatırım Ajansı Başkanı Aycı, "Bugün Polonya'yı tercih eden Volkswagen mutlaka Türkiye'ye gelecek" dedi

En çok yatırım çeken 20 ülke arasına giren Türkiye'de 25 milyar dolar barajının aşılacağını söyleyen Yatırım Ajansı Başkanı Aycı, "Bugün Polonya'yı tercih eden Volkswagen mutlaka Türkiye'ye gelecek" dedi.

Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı, Türkiye'nin 2012-2014 yılları arasında beklentileri karşılayarak, "Yatırım çeken ülkeler klasmanında ilk 20 ülke arasına" girdiğini, önümüzdeki 2 yılın planlamasında ise Ar-Ge, enerji ve teknoloji yatırımları ile 25 milyar doların hedeflendiğini söyledi. Bir grup gazeteci ile bir araya gelen Aycı, yakın dönemde Türkiye yerine bazı başka ülkeleri seçen yatırımcıların pişman olduğunu belirterek, "Türkiye birçok ülkenin odağında" dedi. Yabancı yatırımların, yılın ilk 9 ayında 9.4 milyar dolara ulaştığını, bu rakamın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artışı ifade ettiğini söyleyen Aycı, "Yılı 13.5 ile 14.2 milyar dolar ile tamamlamayı bekliyoruz. Bu yatırımlardan 2 milyar doları imalat, 1.1 milyar doları enerji ve 1.3 milyar doları ile finans sektöründe gerçekleşti. Garanti Bankası'nın kalan hisselerinin İspanyol BBVA'ya satışı ise henüz kayıtlara geçmedi. Önümüzdeki yıllarda başta finans ve enerji olmak üzere ilaç ve sağlık turizmi alanlarında çok önemli yatırımlar için görüşmeler sürüyor" dedi. Otomobil devi Volkswagen'in Türkiye yerine Polonya'yı tercih ettiğini, benzer bir hamlenin Hyundai'den geldiğini hatırlatan Aycı, "Küresel rekabet Türkiye'nin lehine işliyor. Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in yer aldığı BRIC ülkelerinde sıkıntılar var. Brezilya ekonomisi daralıyor, Çin'de ekonomi yavaşlıyor, Rusya ise ambargo baskısı altında. Güney Afrika ve Güney Kore uzak piyasalarda güçlü. Bizim çevremizde ise Polonya ve Suudi Arabistan ile rekabet ediyoruz. Ancak rakamlar da gösteriyor ki Polonya'yı geride bıraktık. VW gibi şirketlerin son dönemlerde yaptıkları tercihlerden dolayı pişmanlık duyduğunu öğreniyoruz. Sonunda gelecekleri ülke Türkiye" diye konuştu.

MİLLİ TAKIM YATIRIMI ARTIRIYOR

Aycı sohbet toplantısında, "Biz yatırım liginde epey puan aldık, üst gruba çıkmayı garantiledik. Sıra milli takımda. Darısı A Milli Futbol takımımızın başına. Onların başarısı, Türkiye'ye gelen yatırımları da harekete geçirecektir" dedi. Aycı imalat, enerji ve finansta Türkiye'de bir derinlik oluştuğunu belirterek,?şunları söyledi: "Yabancı yatırımcılar ülke potansiyelinin farkında. Özellikle enerji, finans ve imalat sektörlerinin yanında AR-GE odaklı yatırımlara ağırlık veriyoruz. Beklentimiz, üretim üsleriyle birlikte Ar-Ge merkezlerinin de Türkiye'ye taşınması. Çünkü Ar-ge üretimin dışında yan sektörleri de harekete geçiriyor. Bunun en temel örneği otomobil. Üretim bantlarının dışında bu sektöre çalışan binlerce KOBİ var. nbsp;

FİKRET ÇENGEL

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...