Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

3 kuruş parası 300 metre arsası olan müteahhit!

3 kuruş parası 300 metre arsası olan müteahhit!

Ekonomi Haberleri

Türk Müteahhitler Birliği sektörün sorunları, çözüm önerilerini ve beklentilerini dile getiren 10 maddelik bir bildiri yayınladı.

İş kazaları ve 'rant' tartışmalarıyla gündemden düşmeyen müteahhitler, Türkiye Müteahhitler Birliği çatısı altında 10 maddelik bir bildiri yayınlayarak isteklerini sıraladı.


Türk Müteahhitler Birliği nbsp;sektörün sorunları, çözüm önerilerini nbsp;ve beklentilerini dile getiren 10 maddelik bir bildiri yayınladı. Müteahhitlik sektörünün temel sorunları ve çözüm yollarını içeren bildiride TMB, müteahhitlik mesleğinin tanımının yeniden yapılmasını istedi. nbsp;Kamu İhale Kanunu'nun son yıllarda yüzlerce kez değiştiğini hatırlatan Birlik Başkanı Mithat Yenigün, adil, şeffaf ve fiyat-rekabet dengesinin gözetilmesi gerektiğini belirtti. Aşırı düşük tekliflerin kamuya çok daha pahalıya mal olduğunu anlatan Yenigün, Kamu İhale Kanunu'nun STK ile eşgüdümlü bir çalışma ile yeniden ele alınması gerektiğini kaydetti. nbsp;İş kazalarını engellemeye yönelik tekliflerini de sıralayan Yenigün, "Türkiye'de kayıtlı 287 bin müteahhid bulunuyor. Birliğe üye sektör temsilcisi sayısı ise 141. Ülkede neredeyse berberden çok müteahhit var. Berber olmak için yaptığınız başvuruda onlarca belge ve diploma istiyorlar. Ancak müteahhit olmak için basit bir işlem yeterli. nbsp;Sektör kavramının mutlaka yeniden yapılması ve yap-satcılar ile kamu projeleri yapan müteahhitlerin farklı tanımlanması gerekiyor" diye konuştu.


İŞTE O MADENLER
1- Kamu İhale Kanunu mevzuatı, adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir yatırım ortamı oluşturacak şekilde baştan yazılmalı, Kamu İhale Kurumu'nun yetki ve sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.
2-Kamu-özel sektör işbirliğinin etkin şekilde uygulanması için yasal altyapı hazırlanmalı. Büyük altyapı projeleri fizibilite, çevresel etki ve finansman boyutları ile değerlendirilmeli.
3-Yatırım Ödenekleri, kamu kuruluşları tarafından her yıl başında yatırım programına uygun şekilde gerçekçi olarak belirlenmeli.
4-Yurtdışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetlerinin geliştirilmesi için teşvik verilmeli. nbsp;
5-Kefalet Bonosu sistemi büyük ölçekli kamu altyapı projeleri için hayata geçirilmeli.
6-Ülkemizdeki yüksek işsizlik oranı dikkate alınarak düzgün çalışan, Verimli ve Yetkin bir İşgücü Piyasası oluşturulmalıdır.
7-İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları geliştirilmeli, etkin yaptırımlar getirilmelidir.
8-Yapı Müteahhidi Tanımı belirlenmeli, teknik ve finansal kapasitesi yeterli olmayan ve ayıplı iş yapan firmaları sektörden ayıklanmalı.
9-Şehirleşme, İmar Uygulamaları ve Kentsel Dönüşüm, yeşil alan ihtiyacı, sosyo-kültürel doku ve bölge sakinlerinin hakları gözetilerek ele alınmalı.
10-Sürdürülebilir İnşaat teknikleri ve uygulamalarının etkin kullanımı teşvik edilmelidir.



EKONOMİ SERVİSİ



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...