Türkiye, çip üreten 4 ülkeden biri oluyor

Türkiye, çip üreten 4 ülkeden biri oluyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye radarın, uçağın ve hızlı trenin 'beyni' sayılan çipleri yurt dışından almak yerine kendisi üretecek. Dünyada sadece 4 ülke bu teknolojiye sahip.

Her türlü cihazı üreten, ancak çip teknolojisinde dışa bağımlı olan Türkiye, yeni fabrika ile dev bir adım atacak. ASELSAN ile Bilkent Üniversitesi'nin ortaklığında kurulacak çip fabrikasının temeli, yarın Ankara'da atılacak. Bir saç telinden bile ince ama çok dayanıklı malzemelerin üretileceği Türkiye'nin ilk çip fabrikası Türkiye'ye tam anlamıyla çağ atlatacak. İnşasında dahi Türkiye'de ilk defa denenen teknolojilerin kullanılacağı çip fabrikası, savunma radarı, elektrikli araç, yüksek hızlı tren, 4G ve 5G telefon sistemlerine teknoloji üretecek ve Türkiye bu alanda dünyanın 4. ülkesi olacak. Bilkent Üniversitesi Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Başkanı ve AB-MikroNano şirketinin Genel Müdürü Prof. Dr. Ekmel Özbay, deneme üretimlerinden beklenenin çok üzerinde sonuç alınması üzerine ASELSAN ve BİLKENT yönetimlerinin ortak şirket kurduğunu, üretimin başlamasıyla Türkiye'nin ticari nano mikro çip üretimi yapabilen dünyadaki 4. ülke konumuna yükseleceğini söyledi. Peki bu çiplerle neler yapılacak? İşte cevapları:- Başta savunma, uzak, enerji olmak üzere hemen hemen her elektronik sektörde ürün geliştirmek için kullanılacak.
- Savunma kalkanlarında kullanılacak. Radarlar, Türk savunma, havacılık ve uzay sanayi kuruluşlarının geliştirdiği sistemlerde kullanılacak. Bu çiplerle daha gelişmiş sistemler üretilebilecek.
- Elektrikli araç, hızlı tren gibi araçlarda kullanılacak. Bu sayede Türkiye daha güçlü hızlı tren ve elektrikli otomobil motorları üretebilecek.
- Şu anda kullanılan çiplerden 10 ile 100 kat daha güçlü olacak.
- Telefonda 4G ve 5G teknolojilerini geliştirmeye zemin hazırlayacak. Baz istasyonlarında daha güçlü teknoloji kullanılacak, cepten internet hızlanacak.
- Güneş enerjisi, hidroelektrik santraller ya da rüzgar enerjisiyle üretilmiş elektriğin taşınırken yüzde 20'sinin kaybedilmesinin önüne geçilecek. Yani Türkiye'nin elektriği yüzde 20 artacak. nbsp;
Türkiye, çip üreten 4 ülkeden biri oluyor
nbsp;HAYALDİ, GERÇEK OLDU
AB-MikroNano Genel Müdürü Prof. Özbay, "Hep konuşuyorduk şimdiye kadar: 'Yaptığımız işler, ticari ürüne dönüşecek, Türkiye zenginleşecek' diyorduk, olmuyordu. Şimdi hayal gerçek oldu" dedi. nbsp;

İstesek de alamazdık şimdi biz üreteceğiz
Yarın temeli atılacak tesiste, savunma, uzay, havacılık ve enerji sektörlerinin gelişebilmesi için üretilecek mikro nano çiplerin stratejik önemi de çok büyük. Ekmel Özbay, "Türkiye bunları satın alıyordu ama bazen istese de temin edemiyordu. Şimdi çok daha gelişmişlerini bu tesiste yapacağız. Böylece artık Türkiye katma değeri yüksek teknolojik ürünler geliştirebilecek bir ülke konumuna yükselecek. Yani 1 koyup 10 kazanacağımız ürünler olacak. Bu ürünleri ihraç da edeceğiz" dedi.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...