Sanayiye de kentsel dönüşüm!

Sanayiye de kentsel dönüşüm!

Ekonomi Haberleri

Stratejik Düşünce Enstitüsü'nden (SDE), "konut sektörü"ne ilişkin çarpıcı değerlendirmeler geldi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü'nden (SDE), "konut sektörü"ne ilişkin çarpıcı değerlendirmeler geldi. Enstitü, geçen yıl gerçekleştirdiği çalıştaydan çıkan tespitler ışığında rapor hazırladı. Cemil Ertem ve Levent Yılmaz tarafından kaleme alınan raporda, satır başlarıyla şu tespitler yapıldı: nbsp;Özellikle büyük şehirlerde lüks konutlara olan talebin kısa vadede doyuma ulaşması beklenmektedir. Bu bakımdan konut projeleri, talebin daha fazla ve yoğun olduğu alt ve orta gelir gruplarını kapsayacak şekilde düzenlenmeli. Ancak bölgesel olan bu durumun orta ve uzun vadede tehlike oluşturacak bir arz fazlası riski barındırdığı söylenemez. Şu aşamada her ne kadar ciddi bir sorun görülmese de, ileride olası sorunların önüne geçebilmek için "senetli konut satışları"nın yakın takibe alınmasında fayda olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte faiz artışının konut talebinde belirgin bir azalmaya neden olduğu görülmektedir. Bu bakımdan, konut kredisi faiz oranlarının düşürülmesi ve vadelerin uzatılması hususu büyük önem arz etmektedir.
Konut sektöründe devam eden kentsel dönüşümün sanayilerde de yapılması önem taşımaktadır. Bu şekilde hem şehir içerisinde kalan sanayi bölgelerinin şehirden uzaklaştırılması hem de üretim imkanlarının yenilenmesi gündeme gelecektir. nbsp;
Yapılan imar düzenlemeleri neticesinde ortaya çıkan değer artışlarına yönelik bir kontrol mekanizması harekete geçirilmeli ve bu noktadaki oransız artışların önüne geçilmelidir.
Konut sektöründeki regülasyonun genellikle TOKİ tarafından sağlandığı düşünülmektedir. TOKİ projelerinde yer alan sosyal donatıların kaliteyi ve projenin yapıldığı muhitin değerini artırdığı görülmektedir.
Sektörde markalı konut üreticilerinin sayısı oldukça düşük. TOKİ ve Emlak Konut dışında kalan üreticilerin yaklaşık yüzde 90'ı küçük ve genellikle 8-10 dairelik konutlar inşa eden müteahhitlerden oluşuyor. Sektördeki markalı konut satıcılarının artması teşvik edilmeli.
Kentsel dönüşüm sırasında meydana gelen emsal artışlarının (yıkılan her bir konutun yerine birden fazla konutun inşası) olası bir arz fazlasına neden olabileceği unutulmamalı. Yeni bir finans modeli geliştirilmesi faydalı olacaktır. nbsp;
Oğuzhan ŞAHİN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...