Başbakan Davutoğlu, konut yardımının detaylarını açıkladı

/ Kaynak: AA
Başbakan Davutoğlu, konut yardımının detaylarını açıkladı

Ekonomi Haberleri  / AA

İlk konuta yüzde 15 devlet desteği olacak. İşte tüm detaylar...

10. Ekonomik Kalkınma Planı'nı açıklayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, konut alacaklara devlet desteğiyle ilgili detayları açıkladı. Davutoğlu, yeni evlilere ve daha düşük gelirlilere ilk ev için devlet desteği sağlanacağını kaydetti. Başbakan Davutoğlu, ilk kez konut alacaklarda 5 yıl için yüzde 15 devlet desteği sağlanacağını, 3 ve 4. yılda parasını çekmek isteyene ise kademeli destek sağlanacağını bildirdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Onuncu Kalkınma Planı'nda Belirlenen Öncelikli Dönüşüm Programları 3. Basın Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, konut edinmek isteyenlere ilk evleri için yüzde 15'lik devlet desteği sağlanacağını, bunun kademeli olacağını belirtti. Davutoğlu, "Birisi derse ki ben dördüncü yılda, üçüncü yılda evi almak istiyorum, 4 ve 3. yıllar için kademelendirilmiş bir teşvik uygulaması olacak. 5 yıl için yüzde 15 ise, diyelim ki 4 yıl için yüzde 12, 3 yıl için yüzde 10 gibi kademelendirilmiş bir şekilde düzenleme getireceğiz" dedi.

Davutoğlu; "Bir yandan dinamik bir nüfusumuz var. Yeni evlilikleri ama iş sahibi evlilikleri teşvik etmek istiyoruz. Şu anda nüfus dinamik olsun, arz artsın, çok üretilsin istiyoruz. Bu da yeni ev alacaklar için teşvik sağlamakla olur. Konut sahibi olmak talebi artırıcı bir etki yapacak. İlk evde olacak. İkinci ve üçüncü evde değil. Bu da yeni evlilerle ilgili olacağından, evlilikleri teşvik etmek ve evlilikle ilgili sorunlara destek vermiş olacağız. Bu talep artışı, inşaat sektörünü de rahatlatacak" diye konuştu.

Son faiz indirimi doğru bir karar
Son faiz indiriminin doğru bir karar, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın yaptığı açıklamanın da doğru yönde atılan bir adım olduğunu belirten Davutoğlu, "Önümüzdeki günlerde, haftalarda bu yapılacak toplantılarla faiz oranlarının daha aşağı bir trende doğru yönelmesi beklentisi hepimiz için söz konusudur, bu yönde bir karar alınacağı düşüncesindeyim" dedi.

"Orta direk ve dar gelirli vatandaş için ilaç gibi gelecek"
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konut kredilerindeki yüzde 25 peşinatı biriktirmek için açılan her hesaba devletin yüzde 15 civarında katkı vereceğini açıklaması sektör temsilcileri tarafından memnuniyetle karşılandı. Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Ali Taylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Başbakan Davutoğlu'nun konut kredisine devlet desteği verileceğine yönelik açıklamalarının sektörde önemli sinerji oluşturacağını söyledi. Söz konusu destekle vatandaşların konut sahibi olmak için tasarruf yapma konusunda motive olacaklarını belirten Taylan, "Şu an yerli ve yabancı müşterilere satışlar gayet iyi. Başbakan bunu söyledikten sonra artık bu uygulama hayata geçmiş sayılır. Dolayısıyla kararın konut arz ve talebine olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemlerde kararın etkisiyle piyasanın daha da hareketlenmesini bekliyoruz" dedi.

"Dar gelirli için ilaç gibi"
Türk Sanayici ve İşadamları Vakfı (TÜSİAV) Emlak Sektörü Kurulu Başkanı Salim Taşçı da devlet desteğinin son günlerde hareketli olan sektöre daha da ivme kazandıracağını dile getirdi. Böylece insanların ev birikim hesabı açmaya yöneleceklerini anlatan Taşçı, "2-3 yıl içinde vatandaşın hesabında 100 bin lira birikirse devlet buna 15 bin lira katkı sağlayacak. Bu açıdan bakıldığında uygulama orta direk ve dar gelirli vatandaş için ilaç gibi gelecek" diye konuştu.
Mevcut konut stokunun daha çok markalı konutlardan oluştuğunu ve yüksek gelir grubuna hitap ettiğini ifade eden Taşçı, devlet desteği ile dar gelirlilerin de daha kolay konut edinebileceğini belirtti. Taşçı, dar gelirlilerin daha rahat konut edinme imkanına kavuşmasıyla özellikle Anadolu'daki orta ölçekli müteahhitlik işleri yapanların da bundan olumlu yararlanacağını kaydetti.

"Uzun vadede sektörü canlandırır"
Gayrimenkul Danışmanı Gülşah Gökçen Turan da alınan kararın sonuçlarının uzun vadede olumlu etkileri olacağını söyledi. Devlet desteğinin konut sektöründeki arz fazlasını azaltmaya yönelik bir adım olarak da değerlendirilebileceğini vurgulayan Turan, "Çünkü piyasada şu anda gayrimenkul fazlası var. Konut piyasasında faiz oranları çok yüksek değil. Yatırımcılar daha çok altında bir yükseliş bekliyorlardı. Ocak ayında altın fiyatlarında yaşanan yükselişle vatandaşlar altın birikimlerini özellikle 2. el piyasasındaki gayrimenkule yönlendiriyor. Alınan kararın önümüzdeki yıllarda sektördeki bu hareketliliğe katkı sağlaması beklenebilir" dedi. Resmi Gazete'de 31 Aralık 2013 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre, tüketicilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak kredilerde kredi tutarının, teminat olarak alınan konutun değerine oranı yüzde 75'i geçemiyor. Bir başka deyişle konut sahibi olmak için bankadan kredi çekmek isteyenlerin konutun değerinin en az yüzde 25'ini peşinat olarak ödemeleri gerekiyor.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...