Altın otomotivin tahtına oturdu!

/ Kaynak: DHA
Altın otomotivin tahtına oturdu!

Ekonomi Haberleri  / DHA

İhracatta birinci olan tomotiv sektörünün ihracatı, Ocak ayından sonra Şubat'ta da altın ihracatının gerisinde kaldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre Şubat'ta en çok ihracat yapılan kalem 1.88 milyar dolarla kıymetli veya yarı kıymetli taşlar, kıymetli metaller, inciler, taklit mücevherci eşyası, metal paralar oldu. Bu kalemi 1.39 milyar dolarla motorlu kara taşıtları, traktörler, bisikletler, motosikletler ve diğer kara taşıtları ve bunların aksam, parça, aksesuarı izledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ocak ayında da büyük bölümü İsviçre'ye olmak üzere yaklaşık 1.7 milyar dolarlık altın ticareti gerçekleştirilmişti.

Bakanlık açıklamasında Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından 1 Mart'ta açıklanan verilerinin Şubat'ta 10.5 milyar dolar ihracata işaret ettiği belirtilerek, "Geriye kalan ihracat verileri ise birlik onay koduna tabi olmayan İşlenmemiş kıymetli maden ihracatı, bedelsiz ihracat, deniz ve hava taşıtlarına yapılacak teslimat kapsamında ihracat vb kayıtları kapsamaktadır" denildi.

Bakanlık verilerine göre dış ticaret açığı Şubat'ta yüzde 15.1 azalarak 4.62 milyar dolar oldu. Verilere göre ihracat yüzde 4.36 azalarak 12.24 milyar dolara, ithalat yüzde 7.57 azalarak 16.86 milyar dolara geriledi. Böylece, 2014 yılının Şubat ayında yüzde 70.2 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yıl yüzde 72.6'ya çıktı.

Şubat sonu itibarıyla son bir yıllık dönemde ihracat yüzde 2.2 artış ile 153.4 milyar dolardan 156.8 milyar dolara yükselirken, ithalat yüzde 5.1 azalış ile 251 milyar dolardan 238 milyar dolara geriledi. Böylece, yıllık bazda ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 65.8 olarak gerçekleşti.

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...