Depozito 3 aylık kirayı geçemeyecek

Depozito 3 aylık kirayı geçemeyecek

Ekonomi Haberleri

Kira sözleşmesi ile alınan depozito, ev sahibine ödenmeyecek, bankaya yatırılacak, kira artışı da ÜFE ile sınırlı olacak

Kiracı ve mülk sahibi haklarına yenilik getiren kanuna ilişkin bilinmeyenler masaya yatırıldı. Gediz Üniversitesi tarafından düzenlenen sempozyumda verilen bilgiye göre, kira sözleşmelerinde depozito bedeli 3 ayı geçemeyecek ve bu bedel, kiraya verene ödenmeyip kiracı adına bankaya yatırılacak. Dövizle ödenen kira ise 5 yılda bir yeniden belirlenebilecek. 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe giren 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu ile 818 sayılı kanunun yürürlükten kalkıp yeni değişikliklere gittiğini söyledi. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden Doç. Dr. Murat Aydoğdu, "Depozito, 3 aylık kira bedeli ile sınırlandı. 6 aylık veya yıllık gibi daha uzun süreler için ödeniyorsa, aylık miktarı hesaplanarak tespit edilecek" dedi. Aidatlara da açıklık getiren Aydoğdu, "Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, apartman genel giderlerini içeren aidatlardan kiraya veren de sorumlu. Eğer kiracı ödemezse mülk sahibinden tahsil edilir" diye konuştu.
KİRA ARTIŞI NE KADAR?
Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Doç. Dr. Emre Gökyayla da kira artış oranlarına açıklık getirdi. Yeni kanunun kiracı lehine hükümler içerdiğini, iş yerleri kira artış kriterlerinin ise 2020'ye ertelendiğini ifade eden Gökyayla, "Kira bedeli belirlenirken, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) üst sınır kabul ediliyor. Artış oranı hakkaniyet ilkesi ve emsal kira bedelleri dikkate alınarak belirleniyor. Eski kiracı ise, emsal bedelden yüzde 15 indirim yapılabiliyor. Yabancı para birimlerinden ödenen kiralar da 5 yılda bir yeniden belirlenebiliyor" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...