Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

'Kırıntı' bakiyeler can yakmayacak

'Kırıntı' bakiyeler can yakmayacak

Ekonomi Haberleri

Hat kapatma veya numara değiştirme halinde, önceki operatör bakiye faturayı en fazla 4 ay içinde gönderebilecek.

CANAN ERASLAN
Faturadaki 2 kuruş, 2 bin liraya çıktı... Sık sık karşılaşılan anlaşmazlık ve dava konularının ilk cümlesi olan bu yakınma, en azından telefon ve internet gibi iletişim faturaları için geçerli olmayacak. Cep telefonu numarasını başka bir operatöre taşıyan ya da hattını kapatıp aboneliğini bitirenlere daha sonradan gönderilecek 'kırıntı bakiyeler' için süre getirildi. Bilgi Teknolojileri Kurumunun (BTK) 1 Nisan 2015 tarihli tebliğinde "Aboneliği sonlandırılan tüketiciye, işletmeci tarafından en fazla 4 ay içinde fatura gönderilebilir. Aksi halde herhangi bir bedel talep edilemez" hükmü getirildi ve tüketici yeni bir güvence altına alındı. Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Başkanı Aydın Ağaoğlu'nun verdiği bilgiye göre, işletmecilerin 10 yıl takip hakkı olduğundan, 2-3 kuruşluk fatura bakiyelerinin faiz, gecikme bedeli, takip ve benzeri masraflarla katlanarak binlerce liraya ulaşması durumuyla karşılaşmak da tarih olacak.
'KIST ÜCRET' KARARI
BTK, tüketicilerden gelen şikâyetleri göz önüne aldı ve fahiş faturaların önüne geçti. Medeni Kanun'da da yer alan, "Kullanılmayan hizmetin bedeli alınamaz" hükmünün yanı sıra, 30 Nisan 2014'te kurul kararıyla yapılan 'Kıst Ücret' hakkında düzenleme, 1 Nisan 2015 tarihinde yürürlüğe girdi. Buna göre, 'kıst ücret', abonelik tesisi, abonelik feshi, numara taşıma, aboneliğin dondurulması, devri gibi durumlarda uygulanacağı kararı alındı. Bu kararla tüketici, fatura dönemi 1 ay olduğu halde, bu hizmeti ne kadar süre ile aldıysa, bu sürenin ücretini ödemekle yükümlü olacak. "Paket ücreti" adı altında, bütün bir ayın bedeli tahsil edilemeyecek.
BAŞKAN, 2 KURUŞU BULUP ÖDEDİ
TÜSODER Başkanı Aydın Ağaoğlu, tüketicilerin 2 kuruşunun peşine düşmesini tavsiye ederken, kendisi de öncü oldu. Numara taşıma sırasında, eski operatöründen gelen 0.02 TL, yani 2 kuruşluk fatura için, "10 kuruş versem, 8 kuruş iade edemeyecekler. Ben de arayıp 2 kuruşu buldum, faturamı yatırdım" dedi ve hem faturası hem de ödeme belgesini bizimle paylaştı.


Üç gün için 30 gün faturası olmayacak

BTK, 'Kıst Ücret' ile tüketiciyi koruyacak bir karara daha imza attı. Buna göre abeneliğini bitiren ya da numara değiştirenler, yeni paket döneminde ne kadar hizmet aldıysa, ancak bu hizmetin bedelini ödeyecek. Daha önce tüketici, numara taşıdığı halde, fatura döneminde 1 gün dahi eski numarası üzerinden görüşme yaptıysa, tam paket ücreti alınıyor, "Sözleşmede var, tam paket ücreti ödeyeceksiniz" gerekçesiyle karşılaşınca ödeme yapıyordu. BTK'nın yeni kararına göre tüketici, 30 liralık bir paketteyse ve bunu 3 gün kullandıktan sonra aboneliğini sonlandırmışsa, 30 liralık paket ücreti bir aydaki gün sayısı olan 30'a bölünecek ve bu rakam, kullandığı gün sayısıyla çarpılacak. Yani 3 gün için 3 liralık ödeme yapacak. Fakat tüketici 3 günde, adil kullanım hakkını geçmişse, aştığı kullanım tutarları, tarife üzerinden faturalandırılacak. Böylece milyarlarca liralık meblağ, tüketicinin cebinden çıkmasının önüne geçilecek.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...