Enerjide 'biyokütle' atağı

Enerjide 'biyokütle' atağı

Ekonomi Haberleri

Enerji kaynaklarında alternatifleri değerlendiren Türkiye, biyokütle enerjisinde atağa kalktı.

Sinem Erciyas ANKARA
Elektrik üretiminde biyokütle kaynaklarına dayalı nbsp;güç 2002-2014 yılları arasında yıllık nbsp;yüzde 22 nbsp;büyüme oranına sahipken 2014 yılında yüzde 49 büyüme gösterdi. Son yıllarda çalışmaların hız kazandığı biyokütle enerjisinde aktif santral sayısı 58'e ulaştı. Yenilenebilir enerji üretiminde Türkiye genelinde 200 megavatlık biyokütle enerji tesisi bulunurken, dünya genelinde tesislerin yüzde 80'i Çin, yüzde 10'u Hindistan ve Nepal'de yer alıyor. Avrupa'nın en büyük çöp biyogaz tesisine sahip şehri ise İstanbul. Daha temiz çevre sağlayan biyokütle enerjisi üretimi sonrasında atıklar yok olmayıp organik gübre haline dönüştürülebiliyor. Türkiye'de en yüksek biyokütle enerjisi değerine yüzde 78 oranla bitkisel atıklar sahip. Son yıllarda artış gösteren çöp gazı enerjisi ise yüzde 11'lik bir değere sahip.
Hayvansal atıklardan 1 yılda üretilebilecek enerji miktarının 1.4 milyon ton eş değer petrole denk geldiğini belirten Enerji Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'nin 130 milyon ton eş değer petrollük enerji yapılanması olduğu düşünülürse bunun ciddi bir rakam olduğunun görüleceğini belirtiyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...