Yunanistan resmen iflas etti

Yunanistan resmen iflas etti

Ekonomi Haberleri

Kreditörlerinin isteklerini yarın yapılacak referandumla halka soracak olan Yunanistan'ın krizi aşabilmesi için 50 milyar avroya ihtiyacı var

Uluslararası Para Fonu'na (IMF) salı günü ödemesi gereken 1.6 milyar avroyu ödemeyerek resmi olarak temerrüde düşen Yunanistan ile ilgili belirsizlik sürüyor. Ülkenin borçlarını ödemesi için kreditörlerin yaptığı teklifleri reddererek referandum kararı alan Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras, yarın yapılacak referandum için 'hayır' kampanyası yürütürken, aksi bir durumda erken seçim gündeme gelebilecek. Ülkede bir haftadır kapalı olan bankalar, başta emekliler olmak üzere Yunan halkını isyan ettirirken, ülkenin 20 Temmuz'da da Avrupa Merkez Bankası'na (ECB)3.5 milyar avro ödemesi gerekiyor. IMF, Yunanistan'ın mali krizi aşabilmesi için önümüzdeki üç yıl içinde fazladan 50 milyar avroya daha ihtiyaç duyduğunu açıkladı. ECB Yönetim Kurulu Üyesi Ewald Nowotny de, ECB'nin Yunan bankalarına sağladığı acil durum likiditesine devam edip etmeyeceğini pazartesi konuşacağını belirtti. Nowotny, Yunanistan'da avroya paralel bir para biriminin yalnızca kısa vadeli bir çözüm olabileceğini belirterek, bunun 'belki de bir hafta' sürebileceğini söyledi.
Yatırım uzmanı Marc Faber ise, Yunanistan'ın krizde olmasından büyük oranda batılı finans kuruluşlarının sorumlu olduğunu, borçlarının gizlenerek Avro Birliği'ne alındığını öne sürdü. Yunanistan'ın baştan birliğe alınmaması gerektiğini ifade eden Faber, jeopolitik nedenlerle Yunanistan'ın Avro Birliği'nden ayrılmasına izin verilmeyeceğini söyledi. Faber, ayrılırsa ekonomisinin düzeleceğini, İtalyai İspanya ve Portekiz gibi ülkelerin de birlikten ayrılmak isteyebileceğini belirtti. Batılı devletlerin küresel ekonomi içerisindeki etkilerinin azaldığını belirten Faber, Brezilya, Hindistan, Türkiye ve benzeri ülkelerin yükseldiğini söyledi.
Bankalarda 500 milyon avro nakit kaldı

Yunanistan'da hafta başından beri kapalı olan bankalarda rezervler azaldı. The Telegraph'a konuşan Atina Ticaret Odası Başkanı Constantine Michalos, bankalarda 500 milyon avro nakit rezervi kaldığını söyledi. Bankaların referandum sonrası salı günü açılmasının bir hayal olduğunu söyleyen Michalos, bankaların açılması durumunda kalan nakdin bir saat içinde biteceğini de ekledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...