Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Gergedan böceğinin piyasası ne kadar?

Gergedan böceğinin piyasası ne kadar?

Ekonomi Haberleri

Dr. Aslan, "90 bin dolarlık gergedan böceği" haberlerine ilişkin, "Bu böceklerin bir piyasası yoktur. Satılması, yurt dışına çıkarılması yasaktır" dedi.

Nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan gergedan böceği, Ağrı ve ilçelerinde de bazı vatandaşlar tarafından evlerinin çevresinde yakalanmaya başladı.


Eleşkirt ilçesinde yaşayan Erkan Püsküllü, evinin bahçesinde iki gergedan böceği bulduğunu belirterek, ilçede bu böceklerin sayısının çok fazla olduğunu ifade etti.


Vatandaşlardan Memiş Erdoğan ise yaz mevsiminde bölgede çok fazla gergedan böceği bulunduğunu bildirerek, "Hemen hemen günde bir tane görüyorum. İş yerimde yakaladığım bu böceği de birazdan doğaya bırakacağım" diye konuştu.


Erzurum'un Oltu ilçesinde de gergedan böceği sıklıkla görülebiliyor. nbsp;


Çay bahçeleri, halı saha, park ve bahçelerde rahatlıkla bulunabilen gergedan böceğini yakalayan vatandaşlar, daha sonra serbest bırakıyor. nbsp;


"Yaban hayvanlarının yurt dışına çıkarılması ya da satılması yasaktır"
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, son günlerde gündemde geniş yer bulan gergedan böcekleriyle ilgili yanlış bilgilerin aktarıldığını vurgulayarak, bu böceklerin Türkiye'nin her yerinde görüldüğünü ve bu nedenle nadir bulunan bir tür olmadığını söyledi.


Gergedan böceklerinin yurtdışına yüksek miktarlarla satıldığı yönündeki bilgilerin de gerçeği yansıtmadığını dile getiren Aslan, şöyle konuştu:
"Gergedan böceklerini sadece yurt dışında bu işe merak saran koleksiyonerler satın alabilir, bu da bir elin parmaklarını geçmeyecek düzeydedir. Son günlerde söylendiği gibi bu böceklerin bir piyasası yoktur. Zaten böyle bir durum da söz konusu değildir. Gen naklini ve bölgelerin ekolojik dengesini bozacağından yaban hayvanlarının satılması, yurt dışına çıkarılması yasaktır. Yapanlara da yüksek miktarlarda ceza verilmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımızın zor durumda kalmaması için bu hayvanların yaşadıkları ortamlardan toplanmaması gerekiyor. Bu böceklerin insanlara bir zararı yoktur ve çürümüş otlarla beslenirler. Ayrıca bu böcekler nadir bulunan türler değildir."


Türkiye'nin yaban hayvanları için büyük bir cennet olduğuna dikkati çeken Aslan, insanların böcekleri toplayarak doğal döngüyü bozma girişiminden uzak durmalarının çok önemli olduğunu belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...