İş adamlarından Tahran'a milyar dolarlık çıkarma

İş adamlarından Tahran'a milyar dolarlık çıkarma

Ekonomi Haberleri

Türk iş adamları, milyarlarca dolar ihracat potansiyeline sahip İran'a önümüzdeki günlerde çıkarma yapacak

Buket Güven ANKARA
İran'ın batı ile nükleer anlaşmaya varması Tahran'ı yeni cazibe merkezi haline getiriyor. Almanya'ının ardından Türk iş adamları da, milyarlarca dolar iş hacmi potansiyeline sahip İran'a ziyaret gerçekleştirecek. İlk olarak Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabriel başkanlığında 100 kişilik siyasi ve ekonomik heyet, İran ekonomi piyasasını incelemek üzere önceki günlerde Tahran'a gitmişti. Alman Mercedes ve Volkswagen firması yetkilileri de heyette yer aldı. Ardından Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, İran'daki ilginç ticari perspektifleri görmek için bu ülkeye gideceğini söylemişti. Dünyanın dört bir yanından Tahran'a ilginin artması, Türkiye'nin de atağa kalmasına sebep oldu. Önümüzdeki günlerde başlayacak temaslarla beraber, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yüzde 100 artarak 30 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Öte yandan koalisyon çalışmaları sebebiyle resmi bir heyetin şu anda Tahran'a gitmesi öngörülmüyor.
İran gazında tek yol Türkiye

Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu; Türkiye'nin, "İran'ın batıya açılan kapısı" olacağını söyledi. Doğalgazda kaynak çeşitliliği sağlamak isteyen Avrupa'nın İran gazına odaklanabileceğine işaret eden Kumbaroğlu, bu gazın taşınmasında en ekonomik güzergahın Türkiye olduğunu belirtti. Kumbaroğlu, "Türkiye için Rus ve İran gazı birbirine ikame değil, tamamlayıcı ürün olarak görülmeli. Türk Akımı Projesi'nden sonra İran gazının kokusu, Türkiye'yi enerji merkezi olma vizyonuna yaklaştıran önemli bir adımdır. Bunun görülmesi, proaktif bir politika ile üzerine gidilmesi ve projelerin geliştirilmesi gerekir. Türkiye tarihî bir fırsat yakalamıştır" değerlendirmesinde bulundu.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...