Altın gibi fırsat

Altın gibi fırsat

Ekonomi Haberleri

Altında son günlerde yaşanan düşüşün düğün sezonunun yeniden başladığı zamana denk gelmesi, kuyumcu ve vatandaşa yarayacak.

İran ile ABD arasındaki anlaşma, Yunanistan krizinin ötelenmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri yükselteceği sinyaliyle altının onsu (31.1 gram) 1.073 dolara kadar düştü. Altının onsunun son 5.5 yılın en düşük seviyesine inmesinin iç piyasalarda gram altını 95 TL'ye kadar düşürdüğünü aktaran Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, bu seviyelerin hem altının onsu için dip seviye hem de iç piyasalarda son alım fırsatı olduğu yorumunu yaptı. Memiş, "Altındaki düşüşün, düğün sezonunun yeniden başladığı zamana denk gelmesi altın alacakların ve düğün yapacakların yüzünü güldürdü. Altın alacak vatandaşlarımız ve yatırımcılarımız bu fırsatı kaçırmasın" dedi. Bu düşüşün ardından tepki alımlarıyla gram altının yükseleceğini belirten Memiş, şöyle devam etti: "Altının onsu 1.100 dolar olmasına rağmen dolar yükseldikçe iç piyasalarda gram altın 100 TL'yi bulacaktır. Çeyrek altın 170 TL'den 158 TL'ye, Cumhuriyet Altını 705 TL'den 645 TL'ye düştü. Bu düşüşler altına yatırım yapmak için çok iyi fırsatlardır çünkü birkaç ay içinde gram altında 115-120 TL aralığını bekliyorum."
90 TL'NİN ALTI ZOR
İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Beste Naz Süllü de, kısa vade içerisinde altının 90 TL altına gerilemesinin beklenmediğini belirterek, gram altının 90 TL altına gelebilmesi için Dolar/TL kurunun 2.60 seviyesinin, ons altının değerinin ise 1.070 dolar seviyesinin altına gerilemesi gerektiği bilgisini verdi. Süllü, "Altın yatırımcıları bu aşamada kısa vadeli olarak 90-95 TL bandı aralığında yatırım yapabilirler ve arzu edilmesi durumunda 102-104 TL aralığına kadar altın yatırımlarını koruyabilirler" değerlendirmesini yaptı.
'DÜŞÜŞ BİTTİ' DENEMEZ
Saxo Capital Markets Uluslararası Piyasalar Uzmanı Burak Demirpehlivan ise, altının güvenli liman olma özelliğini yitirdiğini anımsatarak, "Altın için şu aşamada aşağı yönlü hareketlerin bittiğini söyleyebileceğimiz bir ortamda değiliz, sadece 'Çok düştü' diyebiliriz. Henüz elimizde 'Yükseliş geliyor' ya da 'Düşüş sona erdi' diyebileceğimiz bir done yok" dedi.
Emtia fiyatları çöktü!
Geçen hafta Fed Başkanı Janet Yellen'in faizlerde bu yıl kademeli bir artışa gidebileceklerini açıklamasıyla, uluslararası piyasada dolar endeksi yükselişe geçerek 98.1 ile yaklaşık üç ayın zirvesini gördü. Bu durum emtia fiyatlarında satış baskısı oluşturdu ve geçen yıl sonundan bu yana 12 emtianın 10'unda düşüş gözlendi. Bu dönemde pamuk yüzde 9.3 ile yatırımcısına en fazla kazandıran emtia olurken, bunu yüzde 2'lik getiriyle mısır izledi. Paladyum ise yüzde 23.9'la en fazla değer kaybeden emtia sıralamasında başı çekti. Bu emtiayı yüzde 23.5 düşüşle geçen yılın en fazla kazandıran emtiası olarak kayıtlara geçen kahve takip ederken, üçüncü sırada yüzde 19 düşen platin yer aldı. Son 2 yıldır gösterdiği performansla güvenli liman özelliği sorgulanan altın ise dolardaki yükselişten nasibini alan emtia arasında yer aldı. Altının ons fiyatı 19 Temmuz'da 1.073,40 dolarla yaklaşık 5.5 yılın en düşük seviyesini görürken, geçen yıl sonundan bu yana da yüzde 7.4 değer kaybetti.




UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...