Piyasaya koalisyon ve cari açık dopingi

Piyasaya koalisyon ve cari açık dopingi

Ekonomi Haberleri

Davutoğlu-Kılıçdaroğlu görüşmesinde ilk izlenimlerin olumlu olması ve cari açığın 3.35 milyar dolara kadar gerilemesi piyasayı güldürdü.

Siyasi belirsizlik, terör olayları ve ABD Merkez Bankası'nın yaklaşan faiz artışı karşısında haftalardır hırpalanan piyasa dün rahat bir nefes aldı. Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun görüşmesinde "ilk izlenimlerin olumlu olması" ve "hafta sonuna doğru ikinci buluşma için randevu verilmesi" piyasada koalisyon umutlarını artırdı. Beklentilerden iyi gelen haziran ayı cari işlemler açığı da yatırımcıları sevindirdi. Borsadaki yükseliş yüzde 3'ü aşarken, dolar ağustos ayının en düşük seviyelerini gördü.Merkez Bankası verilerine göre cari açık haziranda, geçen yılın aynı ayına göre 812 milyon dolar azalarak 3 milyar 356 milyon dolara geriledi. 12 aylık cari işlemler açığı 44.7 milyar dolar oldu. İyi gelen veride, dış ticaret açığının önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık 1.5 milyar dolar azalması etkili oldu. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Geçen yıl ilk 6 ayda 24.5 milyar dolar olan cari işlemler açığı, bu yılın ilk 6 ayında 22.7 milyar dolar... Bu, ekonomimiz için olumlu gelişme. Yılın ikinci yarısında da dış ticaret açığımızdaki azalma devam edecek. Böylece cari açıktaki düşüşü daha güçlü hissedeceğiz" dedi. Öte yandan Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu görüşmesinde iplerin gerilmemesi, piyasada "her iki liderin de uzlaşma isteğini ortaya koyduğu" şeklinde yorumlandı.
Hem beklentilerden iyi gelen cari açık hem de koalisyon ihtimalinin yükselmesi; önceki gün kritik 78 bin desteği altında kapanan borsayı, yeniden 80 bin sınırına taşıdı. Bankacılık hisseleri başta olmak üzere yabancı alımlarının etkisiyle borsa gün içinde 79.909 puana kadar yükseldi. Geçtiğimiz günlerde 2.79'un üzerini yoklayan dolar ise 2.76 ile son 10 günün en düşük seviyesini gördü. Daha sonra dolar, 2.77 TL seviyelerinde denge bulmaya çalıştı. Analistler, doların yukarı yönlü hareketlerinde 2.8080, aşağı yönlü hareketlerinde ise 2.7570 seviyelerinin takip edileceğini kaydediyor. Borsada ise 80 bin direnci önemini koruyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...