Merkez Bankası 'sıkı' duruşunu sürdürecek

Merkez Bankası 'sıkı' duruşunu sürdürecek

Ekonomi Haberleri

Merkez Bankası yetkilileri, Ankara'da yaptıkları bilgilendirme toplantısında, bankanın faizlerde aksiyona geçmek için Fed'i bekleyeceğini vurguladı

Merkez Bankası (TCMB), gelecek dönemde para politikası kararlarının enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızı ile Fed'e bağlı olacağını belirtti. Bankanın "Banka Ekonomistleri Bilgilendirme Toplantısı"nda yapılan sunumda, işlenmiş gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin kısa vadede enflasyonu olumlu etkilediği kaydedilirken, "Bununla birlikte, döviz kuru hareketleri çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede, yurt içi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verilmiştir" dendi. Sunumda, enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurların yakından izleneceği ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruşun sürdürüleceğine işaret edildi.
Sunuma katılan bankacılar, Merkez'in öncelikle fonlama maliyetini yukarı çekeceğini ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına başlamasıyla birlikte bir hafta vadeli repo faizinde kademeli artış eğilimine gireceği mesajını aldıklarını kaydettiler. İş Yatırım Ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, toplantıdan normalleşme sonunda politika faizinin yüzde 8.74 seviyesindeki ortalama fonlama maliyeti ve yüzde 10.75 seviyesindeki faiz koridorunun üst bandı arasında bir noktada oluşacağı izlenimi aldığını belirterek, "Genel olarak önümüzdeki aylarda politika faizindeki artışlar Fed'in faiz artışına bağlanmış durumda. Yani önümüzdeki dönemde TCMB'nin adımlarını Fed belirleyecek. Önümüzdeki altı aylık süre içerisinde Fed'in faiz artışına bağlı olarak politika faizinin yüzde 9.5'e kadar yükseltileceği yönünde görüşümüzü koruyoruz. Muhtemelen ilk adım Eylül toplantısında gelecektir" dedi. Halk Yatırım'ın Yatırım Danışmanlığı ve Araştırma Direktörü Banu Kıvcı Tokalı da, Fed'nin normalleşme süreci başladığında bir haftalık repo ihale faiz oranının artırılacağını, faiz koridorunun alt limitinin yükseltilerek daraltılmasının planlandığını söyledi.
DolarIN ATEŞİ SÖNMÜYOR
Merkez Bankası'nın, faiz artışı için ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artışını bekleyeceğini açıklamasının ardından artan güvenlik sorunları ve siyasi belirsizliklerin etkisiyle, dolar 2.93 lirayı aşarak yeni tarihî zirveye yükseldi. Güne 2.89 liradan başlayan dolar bu açıklamanın ardından, 2.91 lirayı ardından da 2.93 lirayı da geçerek 2.9434 liraya kadar tırmandı. Parite etkisiyle avro da 3.2488 lira seviyesini gördü. Artan siyasi belirsizlik ve güvenlik sorunları Türkiye'nin risk primini yükseltti. Türkiye'nin beş yıl vadeli borçlarını iflasa karşı sigorta ettirmenin maliyetini ifade eden "kredi iflas takası primi" (CDS) 270 baz puanla Ocak 2014'ten bu yana en yüksek düzeye ulaştı. Altının kilogramı da 105 bin 500 liraya yükseldi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...