O ülkenin ekonomik rejimi değişti!

/ Kaynak: DHA
O ülkenin ekonomik rejimi değişti!

Ekonomi Haberleri  / DHA

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle ekonomisi zorlanan Kazakistan, serbest kur rejimine geçince para biri tengenin dörtte biri eridi.

Kazakistan döviz piyasasında dolar yüzde 26 dolayında artışla 255.26 tenge düzeyine kadar yükseldi.


Kazakistan Merkez Bankası da, dün sürpriz bir adımla kur bandını genişlettiğini açıklamıştı. Açıklama sonrasında tenge, dolar karşısında yüzde 4,7 değer kaybederek 196.88'e kadar yükselmişti.


Ekonomistler, Rusya ve Çin ile yürüttüğü enerji bazlı ticarete bağımlı olan Kazakistan bütçesinin ruble ve petrol fiyatlarındaki düşüşten dolayı ciddi hasar gördüğüne dikkat çekiyordu.
nbsp;
Astana'nın kararının, döviz kurunu sıkı biçimde kontrol eden Çin ve Vietnam'ın kur bandını genişletme ve piyasaya daha fazla belirleyicilik kazandırma adımlarının sonrasına gelmesi dikkat çekti.


Kazakistan Merkez Bankası yetkilileri yaptıkları açıklamada, alınan karar sonrası gelişmelerin "devalüasyon" olarak nitelendirilmemesi gerektiğine dikkat çekerek, bunun yalnızca "serbest kur"a geçiş olduğunun altını çizdiler ve kurların bir denge bulacağını belirttiler.

Ekonomi
Kaynak: DHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...