Yumurta fiyatları düşecek

/ Kaynak: AA
Yumurta fiyatları düşecek

Ekonomi Haberleri  / AA

YUMBİR Başkanı Konya, 'Kuş gribi nedeniyle üç ay boyunca duran ihracatımız yeniden hareketlendi. Bu da yumurta fiyatlarının artmasına neden oldu' dedi.

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Hasan Konya, bir ay önce 18,5 kuruş olan yumurta fiyatlarının şu anda 27,5 kuruşa kadar yükseldiğini belirterek, "Üretimin artmasıyla fiyatlar bir ay içerisinde tekrar 20-21 kuruşa kadar düşecek" dedi.


Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yumurta fiyatlarındaki artışın geçici olduğunu söyledi.


Türkiye'de kuş gribi vakası nedeniyle 23 Nisan-15 Haziran tarihleri arasında yumurta ihracatının tamamen durduğunu anlatan Konya, "Türkiye'den yemeklik yumurta alan ülkelerin tamamı bu dönem içinde alımı durdurdu. Yine bu dönemde resmi rakamlara göre, 12 milyon 800 bin tavuk itlaf edildi. Üretimimiz mecburen düştü. Yaşanan bu sorun nedeniyle 80 milyon dolarlık ihracat zararımız oluştu" diye konuştu.


Kuş gribinin atlatılmasıyla yumurta ihracatının yeniden hareketlendiğini vurgulayan Konya, "Bu da yumurta fiyatlarının artmasına neden oldu. Özellikle son üç haftadır haftalık 210 tır ihracat gerçekleştiriyoruz" ifadelerini kullandı.


"Fiyatlar bir ay içinde düşecek"
Tavuk itlafları nedeniyle üretimin düşmesine rağmen hem yurtiçi hem de yurtdışında artan taleplerin fiyatların yaklaşık yüzde 50 yükselmesine neden olduğunu belirten Konya, şöyle devam etti:
"98 milyon civarında ticari yumurtacı hayvanımız vardı. İtlafla şu an 85 milyon hayvana düştü. Ancak itlaf edilen hayvanların parası bakanlık tarafından ödendi. Bu konuda bakanlık yetkililerine teşekkür ediyoruz. Birçok üründe olduğu gibi yumurtada da fiyatlar talebe göre düşüyor veya yükseliyor. Şu anda hem iç piyasada hem de dış piyasadan talep var, üretim az, fiyatları olumsuz etkiliyor. Türkiye'de yıllık 16,5-17 milyar yumurta tüketiliyor. Yaklaşık 5,5 milyar adet ihracat yapıyoruz. Şu an arz talep arasında fark var. Bundan kaynaklı fiyat artışı yaşanıyor."


İtlaf edilen hayvanların yerine yeni civcivlerin konulduğunu, yumurtacı hayvan sayısının yine 100 milyon civarına yükseleceğini kaydeden Konya, "Bir ay önce 18,5 kuruş olan yumurta fiyatları şu anda 27,5 kuruşa kadar yükseldi. Üretimin artmasıyla fiyatlar bir ay içerisinde tekrar 20-21 kuruşa kadar düşecek. Özellikle okulların açıldığı dönemde yumurta fiyatları 20 kuruşlar seviyesinde olacak. Ailelerin endişe etmesine gerek olmayacak" değerlendirmesinde bulundu.


Fiyatların artmasında spekülatif etkilerin de olduğuna dikkati çeken Konya, yaşanan olumsuzluğu fırsata çevirmek isteyenlere müsaade etmeyeceklerini söyledi.


Konya, yaşanan kuş gribi vakasına rağmen ihracatta 400 milyon dolarlık hedefi yakalayacaklarını da sözlerine ekledi.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...