Banka kredilerinde kredi notunun önemi

Banka kredilerinde kredi notunun önemi

Ekonomi Haberleri

Banka kredilerinde kredi notunun önemi, sanıldığından çok daha büyük.

Geçtiğimiz yıllarda, bankalar acil ihtiyacı olan kişilere, herhangi bir araştırma yapmadan ya da getirdikleri kefiller ile krediler verebiliyorlardı. Fakat, kredi alan kişilerin, kredilerini ödeyemediklerinde yasal işlemlerden dolayı çok fazla eve haciz işlemi yapıldı. Kredi çekenlerin de çoğuna ulaşılamadığı için, kredilere kefil olan kişiler madur durumda kaldılar ve borçları ödemek zorunda kaldılar. Bu mantığın yanlış olması ve binlerce kişinin madur olması nedeni ile farklı düzenlemeler yapıldı.

Banka kredilerinde kredi notunun önemi de bu yeni düzenlemeler ile başladı. Banka kredi notu (kredi puanı), 18 yaşını dolduran kişilerin tüm bankacılık işlemlerinin ortalamasını alınarak verilen bir not ortalaması. 1 ile 1900 arasında verilen kredi notunuza göre bankalardan kredi alıp, alamayacağınız belirleniyor. Belli puantajlar yapılarak, riskli bölge, risksiz bölge gibi ayrımlar yapılıyor ve yapılan bu puanlamalar tüm bankalarda ortak olarak yer aldığı için, bir banka sizi, “kredi notunuz düşük” ibaresi ile yolladığında, diğer bankalardan da kredi alamayacağınızı biliyorsunuz.

Banka kredilerinde bu nota verilen önem sadece bireysel ihtiyaç kredilerinde değil, şirket kredilerinde, yatırımlarda, ticarette ve bazen şirket ihalelerinde bile önemli rol oynayabiliyor. Kredini notunuz belirlendiğinde bu sizin, ne kadar kazanıyorsunuz, kredi kartı kullanıyor musunuz, kullanıyorsanız borcunuza ne kadar sadıksınız, kredi ödemelerinizde düzenli misiniz gibi değerlendirmelerin yapılabilmesini sağlıyor.

>>>kredi notu öğrenme

Kredi puanınızı etkileyen pek çok ayrıntı buluyor elbette. Örneğin kredi notunuz ne kadar yüksek olursa olsun, her hangi resmi kanalı bulunan bir geliriniz (bankadan alınan maaş ödemesi) yoksa, bankalardan kredi çekemiyorsunuz. Krediniz ya da kredi kartınız yoksa bile, maaş kartınız ile kredi notunuzu yükseltme şansınız bulunuyor. Bunun için tek yapmanız gereken ise, ihtiyaçlarınızı kartınızdan nakit para çekmek yerine, banka kartınızı kullanarak alış verişlerinizi yapmak. Bu işlem bile, bankalarda yer alan kredi puanınızın yükselmesinde etkili olabilmektedir. Şimdiye kadar hiç ihtiyacınız olmasa bile, banka kredi notunuzu yüksek tutmadığınız takdirde, ileride acil para lazım diye ihtiyaç duyduğunuzda kredi çekemeye bilirsiniz, hatta bankalardan kredi kartı almanız bile imkansızlaşmaktadır.. Banka kredilerinde kredi notunun önemi, bir noktada geleceğiniz için güven teşkil etmektedir. Bireysel ve ticari müşteri olarak “borcunuza sadık” imajı bu şekilde mümkün olabilmektedir.

Bu bir ilandır

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...