Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

MÜSİAD ağustos ayı SAMEKS verilerini açıkladı

/ Kaynak: AA
MÜSİAD ağustos ayı SAMEKS verilerini açıkladı

Ekonomi Haberleri  / AA

MÜSİAD, SAMEKS'in ağustos ayında bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 52,8 puana yükseldiğini bildirdi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreter Yardımcısı Akif Demirbaş, sanayi ve hizmet sektörlerini içeren Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi'nin (SAMEKS), ağustos ayında bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 52,8 puana yükseldiğini bildirdi.


Demirbaş, MÜSİAD'ın oluşturduğu SAMEKS verilerinin ağustos ayı sonuçlarını Kırıkkale'de bir restoranda açıkladı.


SAMEKS verilerinin Türkiye ekonomisinde aylık olarak işlerin nasıl gittiğini göstermesi açısından önemli olduğunu belirten Demirbaş, "Sanayi ve hizmet sektörünü içeren SAMEKS Bileşik Endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre 3,4 puan artarak 52,8 puana yükseldi. Burada sanayi sektörünün 2,3, hizmet sektörünün de 3,8 artış kaydetmesi etkili olmuştur" dedi.


MÜSİAD Genel Başkan Yardımcısı Nazım Özdemir de bu günlerin ve kaos ortamlarının bir an önce sona ermesi ve ülkenin tekrar hızlı bir şekilde kalkınmaya devam etmesi temennisinde bulundu.


Çin'deki son zamanlarda meydana gelen değişikliklerin Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin paraları üzerinde ciddi anlamda etki yaptığını anlatan Özdemir, "2,63'e kadar düşen dolar bir anda 3 liraya kadar çıkmış oldu. Türkiye ekonomisinin şöyle bir sıkıntısı var. Ana mal ithalatını dolarla yapıyor ama ihracatını avroyla yapıyor. Avrupa ülkelerine daha çok ihracatımız yüzde 40'ların üzerinde olduğu için özellikle sanayi ürünlerini bizim ihraç ettiğimiz yerler açısından böyle bir problem var. O da bizim ekonomimizi ciddi anlamda düşürüyor" diye konuştu.


Özdemir, dünya ekonomik sıralamasında 16. sıraya kadar yükselen Türkiye'nin, bu değişikliklere 17, neredeyse 18'e doğru tekrar sürüklenmeyle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.


"Bütün bu olumsuzluklara, güven ortamındaki sorunlara, kurdaki baskıları rağmen Türkiye ekonomisi yılın 2. çeyreğinde de ciddi anlamda bir gelişme gösterdi" diyen Özdemir, özellikle sanayi endeksi büyümeye devam ettiğini ve haziran ayı itibarıyla işsizlik oranının da yılın en düşük seviyesine geldiğini aktardı.


Özdemir, enflasyonun da bu anlamda Türkiye ekonomisi açısından olumlu bir noktada durduğunu ifade etti.


Türkiye'de, 1 Kasım itibarıyla bu istikrarsızlık ortamının bir an önce sona ermesi, güçlü bir hükumetle tekrar büyümeye, kalkınmaya devam edilmesi gerektiğini belirten Özdemir, "Böylece Türkiye de dünya ekonomisindeki gerekli payını almış olur ve insanlarımız da hem güven hem de refah anlamında hak ettikleri yeri alırlar diye düşünüyor ve dua ediyoruz" ifadesini kullandı.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...